Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam ściany z max-a dociągnięte do poziomu wieńca na którym będzie opierał się strop nad parterem. Czy oddzielaliście (np warstwą papy) koronę murów od wieńca, tak by nie wlewał się do środka pustaków. Spotkałem się z takim zaleceniem w jednej książce: pracujący strop i wieniec na którym on się opiera może poprzez "sople" betonowe w środku pustaka powodować pęknięcia cienkich ścianek. Niby to logiczne. Wykonawca otworzył na mnie oczy :) i mówi że pierwsze słyszy. Zaczął coś mówić o lepszym kotwieniu wieńca i odlatających dachach :))

Jak było u Was?

https://forum.murator.pl/topic/18596-korona-mur%C3%B3w/

Budowałem dom z Porotonu 25 P+W. Mój wykonawca przekonał mnie o potrzebie ulożenia 2 warstw pełnej cegły pod wieńcem, ale bez żadnej dodatkowej izolacji. I tak zostało zrobione. Czy potrzebnie? Nie wiem.

Ja mam tak samo, choć nie pamietam czy była jedna warstwa cegły czy dwie.

Żadnej papy.

Dodatkowo nabite deski do muru, żeby belki stropowe nie opierały się przed zalaniem bezpośrednio na cegle tylko na desce.

Przy zalewaniu trzeba przy każdej belce trochę zwibrować żeby beton tam podpłynął.

Majstra miałem znającego się na rzeczy.

Poza tym to ma sens.

1. Końce belek są zalane betonem.

2. Przy zalewaniu cegła mogłaby pęknąć, a tak belki leżą na desce przybitej do muru.

https://forum.murator.pl/topic/18596-korona-mur%C3%B3w/#findComment-317036