Przemolo 28.12.2013 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Mam takie pytanie do fachowców: mój niewielki domek o powierzchni mieszkalnej ok. 100m2 jest ogrzewany z sieci miejskiej (PEC).Węzeł jest w piwnicy, z którego rozchodzą się 4 piony i idą na parter i 1. piętro. Instalacja jest stalowa z lat 80-tych.Zamierzam wymienić na I. piętrze ostatni żeliwny kaloryfer, który na tym piętrze został na większy aluminiowy (w pokoju tym jest zimno - zwykle 1-2C mniej niż w pozostałych i wydaje mi się, że to przez ten kaloryfer właśnie).Niemniej obecnie kaloryfer jest jedynym odbiornikiem ciepła w swoim pionie. Zastanawiam się więc czy nie zlikwidować tego pionu i nie podpiąć się do pionu sąsiedniego, w którym są już jednak 3 kaloryfery (2 na parterze, 1 na piętrze).Mam wrażenie, że usunięcie niepotrzebnego pionu przechodzącego przez nieogrzewaną piwnicę oraz szafę znajdującą się na parterze miałoby sens.Czy mam rację? pozostałe 2 piony mają wpięte po 2 kaloryfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 29.12.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 nie widze problemu....kwestia wyregulowania przpływów jeśli nie chciałby grzać.... i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemolo 29.12.2013 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 nie widze problemu....kwestia wyregulowania przpływów jeśli nie chciałby grzać.... i tyle Tylko czy pozbycie się pionu coś da? wzrośnie zauważalnie efektywność ogrzewania? Nie chcę robić sztuki dla sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 30.12.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 a co ma dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemolo 30.12.2013 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Zawsze trochę mniej rur - tym bardziej idących przez zimną piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 30.12.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 dokładnie, więc nad czym się tutaj zastanawiać? albo robic albo nie robic?myśleć dla samego myslenia nie ma co....trzeba podjąć decyzję i wykonać i tyle....pozdrawiam,wszystkiego najlepszego WSZYSTKIM FORUMOWICZOM w NOWYM 2014 ROKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts