Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja CWU

macjar

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym założyć u siebie pompkę do cyrkulacji wody CWU, nie wiem jaka powinna być ta pompka?

Domek ma 130m 2 piętrowy , długość najdalszego odcinka wody do cyrkulacji to 17,5mb rurki dn20

Zastanawiałem się nad pompka WILO STAR Z15 NOVA, tylko nie wiem czy da rade taka pompka.

Proszę o poradę

Pozdrawiam

Macjar

• Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte_12*

Każda pompka da radę, tylko ciepła woda będzie albo wcześniej, albo później (przy tej samej odległości od miejsc poboru).

Ważniejszą sprawą jest wybór sposobu sterowania tą pompką.

Gość Konto usunięte_12*

Czyli pompkę włączać będzie co (lub kto) i kiedy :confused:

(przekaźnik czasowy odlicza tylko czas załączenia pompki i potrzebuje impulsu "startowego").

Ja mam prostą cyrkulację "na żądanie" z podświetlanym włącznikiem klawiszowym w kuchni ("światełko" pokazuje, że pompka jest załączona).

Po wstępnych doświadczeniach w niedalekiej przyszłości planuję jednak zamontowanie przycisku typu "dzwonkowego" START oraz przekaźnika czasowego z jakimś "gongiem" (lub "światełkiem") na koniec odliczania, sygnalizującym oczekiwaną temperaturę wody w kranach.

Pozdrawiam

Każda pompka da radę, tylko ciepła woda będzie albo wcześniej, albo później (przy tej samej odległości od miejsc poboru).

Witam

Nie każda - pompka cyrk. albo daje radę albo nie ;) dobiera się ją do wielkości instalacji. Źle dobrana pompa nie zapewni prawidłowej cyrkulacji ani wcześniej ani później, po prostu będzie nieodpowiednia i żaden sposób sterowania nie naprawi tej sytuacji.

Pzdr

Nie jestem projektantem, podany przekrój rur to nie wszystko, ale na "oko" (podobno jeden umarł ;) ) wystarczy.

JTD - jakie to sterowanie "na żądanie" ? ciekawy jestem, wchodzisz do łazienki, kuchni wciskasz przycisk i czekasz aż dopłynie woda o właściwej temperaturze do baterii ?

macjar - podaj bezpośredni link do tej pompy

Gość Konto usunięte_12*
JTD - jakie to sterowanie "na żądanie" ? ciekawy jestem, wchodzisz do łazienki, kuchni wciskasz przycisk i czekasz aż dopłynie woda o właściwej temperaturze do baterii ?

I owszem :D Nie jesteśmy (z żoną) aż tak "poukładani", że zawsze się myjemy (lub włączamy zmywarkę) o tych samych porach i nie lubimy w związku z tym narzucania sztywnego "harmonogramu" przez jakiś upierdliwy sterownik ;)

Z drugiej strony całodobowe krążenie wody w instalacji uważam za zbytek.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

I owszem :D Nie jesteśmy (z żoną) aż tak "poukładani", że zawsze się myjemy (lub włączamy zmywarkę) o tych samych porach i nie lubimy w związku z tym narzucania sztywnego "harmonogramu" przez jakiś upierdliwy sterownik ;)

Z drugiej strony całodobowe krążenie wody w instalacji uważam za zbytek.

Rozumiem.

Generalnie zaprogramowanie cyrkulacji na cykliczny okres pracy zgodny z harmonogramem użytkowników nie jest aż tak trudny, co innego straty wynikające z krążenia wody w instalacji, te zawsze w mniejszym lub większym stopniu będą.

Pozdrawiam

Miałem sterowanie czasowe cyrkulacją, ale to rozwiązanie się nie sprawdziło.

Zastosowałem bezprzewodowe "rozwiązanie Pyxisa", mam 2 piloty w dwóch łazienkach i załączam kiedy potrzeba. Po 3 minutach jest gorąca woda.

W ten sposób straty zminimalizowane są do minimum.

CWU nie zawsze jest wodą pitną. Chodzi o to że cyrkulowana jest woda ,,świeża" i elementy pompki mające kontakt z tą wodą muszą być wykonane z odpowiednich materiałów.

Ale nie musisz mi tego tłumaczyć ;) Nie wiem czy jest zapis w ogólnie przyjętych normach tej definicji, jednak gdziekolwiek się spotykam z producentami elementów właśnie do tego medium - zawsze piszą C.W.U - ciepła woda użytkowa - woda pitna. Inaczej, czy możesz wskazać link do pompy Cyrkulacyjnej C.W.U. której nie można stosować w instalacjach sanitarnych ?

Pierwsze linki jakie znajduję z definicją:

http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=240%3A-ciepla-woda-od-reki-abc-ogrzewania-wody&lang=pl

http://www.ecoprius.pl/instalacje-cieplej-i-zimnej-wody-co-i-gazu/ciepla-woda-uzytkowa.html

Pozdrawiam