Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Belki stalowe HEB w stropie

Recommended Posts

Tylko jak zrobić wieniec opuszczony i jednocześnie schować te HEB-y w grubości stropu ? Ile taki wieniec będzie wówczas miał wysokości - 45cm ? Chyba, że kolegom chodzi o opuszczenie wieńca tylko na krótkich odcinkach przed i za pkt oparcia HEB-a tak co by ciągłość wieńca nie została przerwana.

Tylko jak zrobić wieniec opuszczony i jednocześnie schować te HEB-y w grubości stropu ? Ile taki wieniec będzie wówczas miał wysokości - 45cm ? Chyba, że kolegom chodzi o opuszczenie wieńca tylko na krótkich odcinkach przed i za pkt oparcia HEB-a tak co by ciągłość wieńca nie została przerwana.

Wieniec opuszczany to nic innego jak podniesione belki stropowe w tym i wspomniany tu HEB względem ściany.

Zgodnie z wytycznymi dla stropów teriva belki powinny byc podniesione względem ściany około 6cm ( tu również należy podnieść HEB-y) poniżej belek mieści się wtedy dwa pręty z wieńca i połka dolna strzemion. To całe to wieniec opuszczony. Nic nie będzie wystawac ze stropu płaszczyzna stropu pozostaje jedna.

Tak rozumiem, nie widac tego na zdjęciach ale te Heby są podn iesione ok 7 cm na slupach które wystawiłem wyżej, na ścianach będą kształtki wieńcowe ale w dalszym ciągu nie wiem jak mam minąć wieńcem tego HEBA .

w ramach uściślenia i poukładania to każdy z 4 słupów jest podniesiony wyżej o ok 7 cm , tyle samo co rant kształtki wieńcowej zrobiłem to żeby uzyskać jednakowy poziom. W każdym słupie zabetonowałem stalową marke tzn blachę 0.7 i do tego od spodu dospawałem pręta 12 który został zakotwiony w słupie. I na tych właśnie markach leżą te HEBY. Docięte są one do prawidłowego wymiaru i z każdej strony do lica ściany pozostaje mi jakieś 5 cm. Jeżeli obmuruję te kształtki to praktycznie wieniec znajdujący się w osi muru będzie mi wchodził w Heba . I tutaj nie potrafię zrozumieć jak zrobić tą mijankę wieniec - Heb.

Wiem że to sprawa dla kierownika budowy ale pytam Was z ciekawości bo wiem że fachowców tu nie brakuje.

Ale o co chodzi ?

Dwuteowniki /!/ mają się schować w stropie.

To co tam jest wygląda jak krenelaż muru średniowiecznego zamku:

Carcassonne1.JPG

Podmurowujesz na równo z słupami.

Na tym murujesz kształtki wieńcowe.

Na kształtkach kładziesz dwuteowniki, belki stropu gęstożebrowego:

594c9a13e800618a610918c36e8dd1c0.jpg

Jak na razie odnoszę wrażenie, że wykonawców to zadanie przerosło :popcorn:

Przy okazji tego chronionego zdjęcia nie mogę skasować :-(

81790DSC.JPG

Edytowane przez beton44

za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tym zamkiem , ale zgodzę się że troche mnie to przerosło. Buduję systemem gospodarczym i cały czas się uczę , chociaż czasami jak to człowiek ma w naturze zrobię coś a dopiero później pomyśle:confused: kierownik budowy będzie ogarnił sprawę, byłem tylko ciekawy waszego zdania bo coś tam już zrobiłem źle.

Ściana na której ma być oparty strop wygląda jak te mury obronne, naprawdę nie zauważyłeś podobieństwa ?

Mur pod położenie stropu zazwyczaj bywa równy, nie w takie zęby jak na zdjęciach :popcorn:

Jeszcze raz, powoli:

Masz w planie chyba /?/ strop gęstożebrowy z dodatkowymi tymi dziwnymi dwuteownikami...

Dla ułatwienia budowy zaplanowane są kształtki wieńcowe.

Kształtki murujesz na wierzchu ściany /równej/, na to kładziesz belki teriwy czy tam czego i te dwuteowniki.

Oczywiście belki należy jeszcze gdzieś tam podeprzeć, ale to szczegóły techniczne związane z specyficzną sytuacją,

ważne żeby pamiętać że mają być dodatkowo podparte...

Układasz zbrojenie wieńca, pustaki stropowe, jakieś tam zbrojenia jakie trzeba jeszcze i beton naprzód !

Edytowane przez beton44

Ale gdzie tam widzisz mur jak w zamku ? Ja widzę jakąś papę na pustakach przyciśniętą czym popadnie by do nich deszcz nie padał.

Skoro wystarczy by się heb opierał na wieńcu 6cm to trzeba skuć te słupy o 7cm, wymurować te kształtki a pod hebem lepiej zaszałować by był sam beton a nie kształtka i przeciągnąć te 2 pręty wieńca pod hebem, ewentualnie całość zaszałować i zalać bez kształtek bo to drogie jak na system gospodarczy :)

Edytowane przez _olo_

Ale gdzie tam widzisz mur jak w zamku ? Ja widzę jakąś papę na pustakach przyciśniętą czym popadnie by do nich deszcz nie padał.

Skoro wystarczy by się heb opierał na wieńcu 6cm to trzeba skuć te słupy o 7cm, wymurować te kształtki a pod hebem lepiej zaszałować by był sam beton a nie kształtka i przeciągnąć te 2 pręty wieńca pod hebem, ewentualnie całość zaszałować i zalać bez kształtek bo to drogie jak na system gospodarczy :)

Chyba łatwiej podmurować. 7 cm to akurat będzie 1 warstwa cegły ?

Zresztą obniżenie pomieszczenia o 7 cm może mieć śmieszno-straszne skutki...

dziękuję beton44 za zainteresowanie , wiem o co Ci chodzi, po prostu nie wiedziałem że te HEBY można opierać o te kształtki, a dlaczego tak wnioskowałem ... a dlatego że HEB powinien być podparty 15 cm na ścianie zgodnie z wyliczeniem. Z tego co się orientowałem to przyjmuje się że część podparta na murze musi wynosić 2/3 wysokości HEBA . Belka ma 22cm to 2/3 daje nam ok 15cm. Waga tej belki kształtuje się na poziomie 71kg/m , metrów jest 6 bez paru centymetrów, to daje nam wynik ok 420kg belki + do tego dochodzi waga belek kratownicowych z pustakami szalunkowymi z dwuch stron no i beton po zalaniu. Biorąc pod uwagę te czynniki wydawało mi sie że ta warga ksztaltki wiencowej to za słaby punkt podporu dla tego HEBA ... Dlatego ja położyłem te belki stalowe na słupkach żelbetowych które były w projekcie ... I problem mój polega na tym że nie wiem jak minąć wieńcem te HEBY

Jeszcze raz powoli.

Gdy umieścisz tego dwuteownika w wieńcu opuszczonym, on nie będzie oparty na "wardze" (hmmm)

tylko na betonie, oczywiście po związaniu betonu dopiero...

Na czas montażu i betonowania musi być też podparty oczywiście odpowiednio stemplami, bo wtedy jak najbardziej opiera

się tylko na "wardze"...

Chyba łatwiej podmurować. 7 cm to akurat będzie 1 warstwa cegły ?

Zresztą obniżenie pomieszczenia o 7 cm może mieć śmieszno-straszne skutki...

Nie nie, nie obniżenie a pozostawienie wymiaru zgodnie z projektem - skucie słupków by można było przepuścić pręty pod HEB-em. Jak podmurujesz 1 cegłę po całości to podniesiesz wysokość stropu o 8cm na co już może ktoś przy ewentualnym odbiorze zwrócić uwagę.

Ogólnie Panowie oboje mi pomogliście , obie kwestie są do przemyślenia czy kuć czy podnosić z jednej strony przemurowanie dookoła jednej cegły nie zrobi dużej różnicy, z drugiej HEB leży na stalowej płycie i jak bym skuł troche betonu pod blacha i tam przecisnął pręty to odbyło by się bez ponownego ściągania HEBA i stabilnie leży na całej płycie , wystarczyłoby tylko zaszalować z licem ściany i zalać.. Ogólnie obie opcje dobre :) muszę jeszcze policzyć wysokości ile by wyszło po przemurowaniu na cegłę po całości .. Nakreśliliście mi już jakieś wyjścia z sytuacji za co jestem bardzo wdzięczny !

Z tego co się orientowałem to przyjmuje się że część podparta na murze musi wynosić 2/3 wysokości HEBA . Belka ma 22cm to 2/3 daje nam ok 15cm.

Nie wiem skąd wziołeś te wyliczanki ale nie są one prawdziwe. Głębokośc oparcia zależy od materiału na którym element sie opiera i od jego długości.

Witam, czy ktoś z Was też ma te belki w stropie i jak to się spisuje w połączeniu z terivą ? Dla mnie osobiście zastanawiające jest jak ominąć te heby wieńcem skoro ten heb położony jest na ścianie zewnętrznej budynku?

Spartoliłeś sprawę, słupy miałeś wylać na równo z murem. Następnie wymurować kształtki wieńcowe, pomijając miejsca na te dwuteowniki, które należało podeprzeć na wysokość kształtek, czyli te 6cm, obszałować i zalać wszystko ze stropem.