amir 29.12.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Witam Chcę zrobić opaskę przeciwwysadzinową oraz drenaż wokół płyty fundamentowej która jest posadowiona bardzo płytko - chudziak pod płytą około 30cm pod poziomem gruntu. Niestety nigdzie nie znalazłem informacji jak taka opaska ma wyglądać. Dlatego też mam pytanie do forumowiczów który z moich szkiców (sorry za jakość - ale nie jestem rysownikiem:) jest prawidłowy - nr 1 czy nr 2? Dodam, że w przypadku nr 1 kąt ułożenia opaski wynosi 45 stopni - czytałem gdzieś, że pod takim kątem z uwagi na nośność gruntu powinien być projektowany drenaż (w górnej ćwiartce tego kąta) - jest to uwzględnione na rysunku. A może opaskę się robi w ogóle poziomo względem gruntu?? Edytowane 29 Grudnia 2013 przez amir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 04.03.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Podbijam, tez mnie to ciekawi widzialem jeszcze opaski prowadzone poziomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Opaski powinien dobrać konstruktor w oparciu o normę, ale takich jest bardzo mało.Inaczej będą działy się cuda. Albo jakieś wymiany gruntu nie wiadomo, dla czego i po co.Albo nie skuteczne opaski. Nie może sobie być coś na łoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts