Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece akumulacyjne - problem...

Walteros

Recommended Posts

Witam!!!

Jestem tu nowy, więc na początku wszystkim - Witam serdecznie i pozdrawiam!!!

Może mój temat nie jest nowy, ale nie znalazłem podobnego. Otóż mam mieszkanie o pow. 45 m kw. W związku z pewnymi zawirowaniami, zmuszony byłem do założenia ogrzewania akumulacyjnego. Zakupiłem dwa piece akumulacyjne dynamiczne firmy Olsberg karat o mocy 3 kw każdy. Oczywiście na drugą taryfę. Pomiar prądu zacząłem liczyć od 18.10.2013. Kolejny pomiar miałem 22.12.2013. Jakież było moje zdziwienie, gdy po podliczeniu zużycia wyszło mi, że w tym okresie od 18.10 do 22.10 piece zużyły na drugiej taryfie 2431 kw. Zatem za ten okres niespełna dwóch miesięcy mam do zapłacenia prawie 1600 PLN... Moje pytanie jest takie - czy te piece są źle ustawione, może wadliwie zrobiona elektryka??? Bo takie zużycie prądu nijak ma się do taniego ogrzewania piecami akumulacyjnymi...

Nie mam pojęcia co może być nie tak..

Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.

:yes::D:no:

Pozdrawiam!!!

Michał

Witaj,

Ja powiedziałbym, że to jest raczej normalne.

Masz zużycie 2341kWh (zakładam, że to jest całość), więc od tego za 2 miesiące odliczam 240 na cele inne niż grzanie.

Wychodzi 2100. Dzieląc to na ilość dni (jakieś 60) wyjdzie 35 kWh na dobę, a więc 12775 kWh/rok.

Przeliczając to na powierzchnię wychodzi 12775/45= 283kWh/m2*rok

Jest to zapotrzebowanie w okresie grzewczym, czyli w ujęciu całorocznym wyjdzie przynajmniej dwa razy mniejsze, bo grzejesz max pół roku.

To razem daje maksymalnie około Ea=140kWh/m2*rok

Realnie wyjdzie mniej.

W nowych domach to straaaaaaaasznie dużo, ale w starym mieszkaniu bez ocieplenia to już raczej normalnie.

Poza tym nie wiem jaką masz temperaturę ustawioną.

Ja w moim mieszkaniu o pow. 60m2 (piętro w domu), przy 20 st. płacę około 500 zł/mc za gaz.

Prąd nawet w II taryfie jest droższy, więc pewnie wyszłoby jakieś 600-650.

Mam ocieplenie 12cm + pianospustaki 24+przerwa5cm+12cm i 2 letnie okna o wsp. k-1,0.

Wniosek z tego taki, że jest tak, jak być powinno.

Trzeba ograniczać straty!