tomtom4AD 30.12.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Witajcie,od razu do rzeczy: jestem na etapie wykonywania instalacji w domu jednorodzinnym (108m2 parter: podlogowka na 20 cm styro + 60m2 gora: podlogowka na stropie teriva), rodzina 4-5 osobowa, dom jest nisko-energochlonny wybudowany z dobrych materialow). Utkwiłem na etapie wyboru sprzętu do ogrzewania CWU + ogrzewania czesci mieszkalnej domu. Buduje we Wroclawiu, tutaj nie mamy takiej prawdziwej zimy (wykres temp w sezonie grzewczym listopad - marzec ma amplitude +7C do -4C). Biorac to wszystko pod uwage (takze dostepnosc do przylacza gazu i swoj budzet) rozwazam rozwiazanie proponowane przez kilku producentow: DE DIETRICHPOMPA: KALIKO TWH 300E, CENA: ok 7’300http://allegro.pl/de-dietrich-pompa-ciepla-kaliko-twh-300e-montaz-gr-i3806978431.htmlPIEC: MCR 3 24 T, CENA: ok 3’500http://allegro.pl/kociol-kondensat-mcr-3-24-t-de-dietrich-promocja-i3807562112.html ARISTONPOMPA: ARISTON NUOS FS 250 SOL, CENA: 6’700http://allegro.pl/ariston-pompa-ciepla-nuos-fs-250-sol-montaz-gratis-i3760650424.htmlPIEC: GENUS PREMIUM EVO, CENA: 4’500 W sezonie grzewczym zamierzam dogrzac piecem (pompa pracuje efektywnie do temp ok -5C), natomiast poza sezonem pompa bedzie pracowac z podlogowka i dogrzewac CWU. Co myslicie o takiej instalacji? Szukalem na forum, niestety temat nie wydaje sie byc popularny (byc moze dlatego ze to dosc nowe rozwiazania..) Pewnie znajdzie sie jeszcze kilku innych (Immergas, etc). Poradzcie prosze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.12.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Nie ma sensu łączenie gazu z pompą ciepła także albo gaz do całości albo pompa ciepła do całości bez przyłącza gazu. Musisz przekalkulowac,jeśli dom jest energooszczedny to pompka 7kW powinna styknac,na allegro aquarea jest w cenie 14tys.zł. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 30.12.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 [witam jak dla mnie (jestem instalatorem) montaż kotła gazowego i pompy ciepła do c.w.u. nie jest najlepszym wyborem najlepiej wybrać albo kocioł gazowy albo pompę ciepła gruntową lub powietrze-woda kocioł gazowy lub pompa ciepła w całości zaspokajałby potrzeby na c.o. oraz na c.w.u. z doświadczenia klientów wiem, że pompy ciepła dedykowane do grzania c.w.u. nie nadają się do współpracy z podłogówką znaczne skomplikowanie inwestycji, a co z tym związane wyższe koszty nigdy się nie zwrócą, a ilość potencjalnych problemów w instalacji znacznie się zwiększa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.12.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Chcesz wybrać pc do cwu, one odbierają ciepło z wentylacji. Przejedź się do "JULA", mają tam ciekawy, tani split, lub trochę droższą ze zbiornikiem cwu, gdybym miał dodać pc do gazu to właśnie coś takiego, ale tylko z jednostką zewnętrzną, taka nadaje się do wspomagania ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts