Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla + piec kondensacyjny

tomtom4AD

Recommended Posts

Witajcie,

od razu do rzeczy: jestem na etapie wykonywania instalacji w domu jednorodzinnym (108m2 parter: podlogowka na 20 cm styro + 60m2 gora: podlogowka na stropie teriva), rodzina 4-5 osobowa, dom jest nisko-energochlonny wybudowany z dobrych materialow).

Utkwiłem na etapie wyboru sprzętu do ogrzewania CWU + ogrzewania czesci mieszkalnej domu. Buduje we Wroclawiu, tutaj nie mamy takiej prawdziwej zimy (wykres temp w sezonie grzewczym listopad - marzec ma amplitude +7C do -4C). Biorac to wszystko pod uwage (takze dostepnosc do przylacza gazu i swoj budzet) rozwazam rozwiazanie proponowane przez kilku producentow:

DE DIETRICH

POMPA: KALIKO TWH 300E, CENA: ok 7’300

http://allegro.pl/de-dietrich-pompa-ciepla-kaliko-twh-300e-montaz-gr-i3806978431.html

PIEC: MCR 3 24 T, CENA: ok 3’500

http://allegro.pl/kociol-kondensat-mcr-3-24-t-de-dietrich-promocja-i3807562112.html

ARISTON

POMPA: ARISTON NUOS FS 250 SOL, CENA: 6’700

http://allegro.pl/ariston-pompa-ciepla-nuos-fs-250-sol-montaz-gratis-i3760650424.html

PIEC: GENUS PREMIUM EVO, CENA: 4’500

W sezonie grzewczym zamierzam dogrzac piecem (pompa pracuje efektywnie do temp ok -5C), natomiast poza sezonem pompa bedzie pracowac z podlogowka i dogrzewac CWU. Co myslicie o takiej instalacji? Szukalem na forum, niestety temat nie wydaje sie byc popularny (byc moze dlatego ze to dosc nowe rozwiazania..)

Pewnie znajdzie sie jeszcze kilku innych (Immergas, etc).

Poradzcie prosze,

Gość Arturo72
Nie ma sensu łączenie gazu z pompą ciepła także albo gaz do całości albo pompa ciepła do całości bez przyłącza gazu. Musisz przekalkulowac,jeśli dom jest energooszczedny to pompka 7kW powinna styknac,na allegro aquarea jest w cenie 14tys.zł. Edytowane przez Arturo72

[witam

jak dla mnie (jestem instalatorem) montaż kotła gazowego i pompy ciepła do c.w.u. nie jest najlepszym wyborem

najlepiej wybrać albo kocioł gazowy albo pompę ciepła gruntową lub powietrze-woda

kocioł gazowy lub pompa ciepła w całości zaspokajałby potrzeby na c.o. oraz na c.w.u.

z doświadczenia klientów wiem, że pompy ciepła dedykowane do grzania c.w.u. nie nadają się do współpracy z podłogówką

znaczne skomplikowanie inwestycji, a co z tym związane wyższe koszty nigdy się nie zwrócą, a ilość potencjalnych problemów w instalacji znacznie się zwiększa

pozdrawiam

Chcesz wybrać pc do cwu, one odbierają ciepło z wentylacji. Przejedź się do "JULA", mają tam ciekawy, tani split, lub trochę droższą ze zbiornikiem cwu, gdybym miał dodać pc do gazu to właśnie coś takiego, ale tylko z jednostką zewnętrzną, taka nadaje się do wspomagania ogrzewania.