nydar 05.01.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Też skłaniam się do pytania dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.01.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 W pokojach nie robi się wentylacji wywiewnej, to błąd. Wbrew opinii fachowców będę twierdził, że przy regulowanym nawiewie wentylacja ta (szczególnie latem i w przejściowych porach roku) się przydaje (wiem, bo z takiej korzystam ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.01.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 W pokojach nie robi się wentylacji wywiewnej, to błąd.... dołaczam do grupy pytającej: why Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 05.01.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 dołaczam do grupy pytającej: why Bo wtedy będzie do pokoju zaciągać zapachy i wilgoć z łazienki, kuchni itp. W pokojach ma nawiewać świeże powietrze, a tam gdzie jest dużo zapachów i wilgotno - ma wywiewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Bo wtedy będzie do pokoju zaciągać zapachy i wilgoć z łazienki, kuchni itp. W pokojach ma nawiewać świeże powietrze, a tam gdzie jest dużo zapachów i wilgotno - ma wywiewać. A jeśli w łazience i kuchni masz również wentylację wywiewną to co ma zaciągać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Zaciąga stereotypem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.01.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Bo wtedy będzie do pokoju zaciągać zapachy i wilgoć z łazienki, kuchni itp. W pokojach ma nawiewać świeże powietrze, a tam gdzie jest dużo zapachów i wilgotno - ma wywiewać. Taaa, a świstak będzie siedział i zawijał w te sreberka ale kanał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 A ja z czystej ciekawości zapytam autora watku - ile kosztowało Cię wymurowanie kominow, tych które już miałeś i tych, które wykonaleś dodatkowo, ze wszystkimi dodatkami, takimi jak przejścia przez dach, kominki, itp. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 05.01.2014 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Trudno policzyć. Wymurowanie kominów było w cenie SSO. Same kominy systemowe kosztowały ok. 6000zł. Dodatkowe wywiewki w dachu plus ocieplone rury spiro plus cegły wentylacyjne kilkaset złoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.01.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) W pokojach ma nawiewać świeże powietrze, a tam gdzie jest dużo zapachów i wilgotno - ma wywiewać. Jeśli zechce... bo to tylko wentylacja naturalna a nie wymuszona Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 05.01.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 A jeśli w łazience i kuchni masz również wentylację wywiewną to co ma zaciągać ? Gdzieś to powietrze musi wlatać, nie ma opcji by tylko wylatało. Jeśli wentylacja jest grawitacyjna, to moim zdaniem, powietrze samo sobie wybierze, którędy. Oby tędy, co się zainteresowanym zdaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 05.01.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jeśli zechce... bo to tylko wentylacja naturalna a nie wymuszona I opiera się na tym, że w kuchni i łazience jest przeważnie cieplej, niż w pokojach (plus cieplej niż na zewnątrz). Naturalnie wtedy działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 06.01.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 I opiera się na tym, że w kuchni i łazience jest przeważnie cieplej, niż w pokojach (plus cieplej niż na zewnątrz). Naturalnie wtedy działa. Owszem - CZASAMI A czasami w sypialni bywa cieplej I co wtedy? W kuchni ma to ciepło wylatać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 06.01.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witam Zasady went grawitacyjnej są takie, że powietrze świeże ma wlatywać do domu w pomieszczeniach czystych (pokoje, sypialnie) a być usuwane na zewnątrz w pomieszczeniach brudnych (łazienki, kuchnie) w ten sposób powietrze przebywa drogę przez cały dom. Dlatego w pokojach ma nie być kratek went. (chyba, ze jest kominek to jest wymóg, że ma być)Ale wiadomo, że z wentylacją naturalną jest różnie i cofki nie są czymś niezwykłym.Ja u siebie trochę tę grawitację "wspomagam" na dole w salonie mam dwa okna z nawiewnikami, w kuchni są dwa kanały, jeden od okapu (z klapka zwrotną) a drugi cały czas zamkniety (jest z żaluzją) bo on często ma cofkę. Jak się coś gotuje to działa wyciąg.Na dole w łazience jest wentylator, który działa prawie cały czas (jak idziemy do pracy jest tylko wyłączany i tez nie zawsze), ale szukałem went o małej wydajności i cichego (znalazłem taki o wyd 50 m3/h i 21dB, 3,6W, dobry, wada-drogi),W górnej łazience mam jeszcze na razie went 90m3/h i dość głośny, będzie do wymiany jak znajdę czas (czas to pieniądz), Mam tam dwa kanały went, jak chodzi went to ten drugi jest zasunięty, jak wyłączam go, to otwieram żaluzję od drugiego kanału.Nie wiem na ile moje rozwiązanie jest zgodne "ze sztuką" ale się sprawdza, nie ma wilgoci, w domu powietrze świeże pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 19.01.2014 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Zamontowałem kratki wentylacyjne i do nich zawór zwrotny - taka rura z klapką, która się zamyka jak jest ciąg wsteczny. Pozbyłem się ciągu wstecznego. Ale za to mam inny problem. Czasami jest na przemian ciąg prawidłowy a następnie wsteczny. Jak klapka pracuje to słychać. Może nie jest to bardzo przeszkadzające, ale słychać. Zostawić tak czy coś da się zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.01.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Zostawić tak czy coś da się zrobić? Jak chciałeś - tak masz Twojego "rozwiązania" w prosty sposób poprawić się już nie da, bo każda próba "wzięcia w cugle" tej klapki skończy się ... brakiem wentylacji. No chyba, że będzie nią sterował jakiś komputer Ja poradziłem sobie z moją "cofką" prostym sterowaniem ręcznym - zastosowałem przerobione (doszczelnione) marketowe kratki z żaluzją/zasuwką (oczywiście tylko w pomieszczeniach mieszkalnych a nie w salonie i kuchni, gdzie jest kominek i gaz!!). Teraz, gdy występuje "cofka" - jednym ruchem zasuwam "zasuwkę" (lub zmniejszam prześwit) i mam spokój. I nic mi nie "kłapie" Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.01.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Litości!!! Czy wszyscy nowicjusze muszą tu być zaraz wynalazcami A do tego nie chce im się czytać nawet tego wątku od początku (ale mi się "rymnęło" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.01.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Litości!!! Czy wszyscy nowicjusze muszą tu być zaraz wynalazcami A do tego nie chce im się czytać nawet tego wątku od początku (ale mi się "rymnęło" ) łapiesz się każdej głupiej i nie wiadomo jak zakręconej sprawy noob'a, to nie dziw sie że coraz więcej debilnych postów na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.01.2014 02:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Trudno policzyć. Wymurowanie kominów było w cenie SSO. Same kominy systemowe kosztowały ok. 6000zł. Dodatkowe wywiewki w dachu plus ocieplone rury spiro plus cegły wentylacyjne kilkaset złoty. Za 6000 można zrobić przyzwoitą wentylacje z odzyskiem ciepła 130/400m3/h. - nie dość, że działało by cały rok i tyle ile potrzeba to jeszcze ponad 3000kWh by zaoszczędziło... o komforcie nie wspominając! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 21.01.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Za 6000 to można sobie ..... dopisać co kto uważa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts