Wowka 04.06.2002 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 Mieszkam w miejscowości pow. 100 000 mieszkańców. W Urzędzie Miejskim wszystkie formalności załatwiłem sprawnie i bez łapówek. Dodam, że przystępując do czynności urzędowych miałem zgromadzoną wymaganą do tego dokumentację tak, że nie musiałem być odsyłany bo brakuje papierka i termin 30 dni "leci" od nowa. Zresztą sprawa mojego pozwolenia nie była skomplikowana. Przyłączam się do opini jednego z przedmówców, że łamanie prawa dla "korzyści majatkowej" w postaci kawy za 6 zł. jest żałosne. Żałosny jest biorący a dający .... wychodzę z założenia, że każdą sprawę można załatwić w formie prawnej. Innną sprawą jest załatwianie pozwoleń w gazowni, energetyce czy też wodociągach. (Generalna uwaga nie są to organy administracji rządowej czy też samorzadowej z którymi niestety są często przez ludzi utożsamiane). Tam spotkałem się "sugestiami" wykonania prac przez "firmę kolegi" lecz nie były to propozycje zbyt nachalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 02.08.2002 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 On 2002-02-23 14:12, Anonymous wrote: On 2001-12-03 11:07, Anonymous wrote: Ja budowałem w Grodzisku Mazowieckim , i nikt w urzędzie nigdy podczas załatwiania wszystkich formalności związanych z budową nie dał mi do zrozumienia że muszę w jakiś sposób sprawę "przyśpieszać" , co prawda na końcu przy odbiorze decyzji o pozwoleniu na użytkowanie dałem kawę , ale to było już po odebraniu przeze mnie wszystkich wymaganych dokumentów i zrobiłem to w geście podziękowania za szybkie załatwienie sprawy , jednocześnie wiem z opini znajomych że w okolicznych podwarszawskich gminach ( Pruszków , Brwinów ) załatwienie czegokolwiek graniczy z cudem , tak więc kupując działkę dopytujcie się o przyjazność gminy i budujcie się w Grodzisku Mazowieckim Może jesteś w rodzinie albo na ulicy niejakiego Grzegorza B. o jakiego Grzegorza B.chodzi ? w gordzisku buduje się jeszcze dwóch kolegów na różnych ulicach więc pewnie nie w sąsiedztwie Grzegorza B. i też nie mieli problemów z załatwieniem formalnosci . Poza tym w dwa tygodnie temu do wypłaty premi gwarancyjnej za książeczkę mieszkaniową potrzebowałem wypis z rejestru gruntów , trwało to ok 10 minut ( i większą część tego czasu zajęło mi przejście do budynku obok do kasy ), ktoś załatwił to szybciej ? Oczywiscie nikt mi nie robił łaski i wszyscy byli dość mili zważywszy na niesamowity upał. Według mnie porównując inne miasta na trasie Grodzisk - Warszawa , akurat Grodzisk rozwija się bardzo szybko , dużo inwestycji , łatwość załatwienia czegokolwiek w urzędzie . Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 17.08.2002 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2002 W gminie Tarnów stanowczo NIE. I dlaczego ludzie nie chcą się tu budować , kiedy urzędnicy tacy mili? (Klub Budujących - Tarnów i okolice - brak odzewu) Mam już pozwolenie na instalację gazową. Udało mi się to załatwić teoretycznie w 3 dni. Podanie złożyłam 29.07, pozwolenie odebrałam 1.08 br. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2002 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 W gminie Leszno k/Warszawy tez NIE.Szybko, sprawnie, sympatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 20.08.2002 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 A w Starostwie Powiatu Ziemskiego w Gliwicach TAK. Dzisiajbyliśmy złożyć zamówienie na wypisy z ewidencji gruntów. Panispytała o numer działki i po chwili na ekranie komputera pojawił się ten wypis. Pozostawało nacisnąć "Drukuj", przystawićtrzy pieczatki i dwa podpisy. Te czynności zajmują w powyższymurzędzie TYDZIEŃ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 20.08.2002 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 Potwierdzam zdanie w sprawie Grodziska. To naprawde cywilizowane miejsce w naszym półdzikim kraju. Aczkolwiek odkąd pozwolenia na budowę wydaje starosta (do końca 2001 wydawał burmistrz na zasadzie porozumienia i delegowania uprawnień) tempo wydawania pozwoleń wzrosło do jakichś 15-20 dni w miejsce 10. Urzędnicy tłumaczą to brakiem ludzi i duża ilościa dokumentów. W każdym razie jest b. sprawnie, profesjonalnie i po europejsku. Anonimowi pewno chodziło o Grzegorza Benedyktyńskiego czyli burmistrza. Osobiście nie znam ale trzeba powiedzieć, że miasto kwitnie. Czyli coś robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 20.08.2002 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 No może przesadziłem (w odniesieniu do tematu wątku), ale osłabia mnie takie zachowanie Jaśnie Wielmożnych Pań Urzędniczek,które robią trudności w najprostszej sprawie. Termin tygodnia(ktoś wcześniej wspominał o 10 minutach na załatwienie tego samego) jest jak najbardziej prawdziwy i niezmienny od conajmniej roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 06.06.2003 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Pozostawało nacisnąć "Drukuj", przystawićtrzy pieczatki i dwa podpisy. Te czynności zajmują w powyższymurzędzie TYDZIEŃ. tak mysle ze jesli by urzednik sam podpisywal dokumenty a nie jego naczelnik wtedy sprawy byly by zalatwiane od reki - bo innego wyboru by nie mial.Ale jesli pracownik na podstawie naszego podania lub prosby cos wydrukuje to i tak podpisuje ktos inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 06.06.2003 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 A jak wyglądało to w bankach przy załatwianiu kredytu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 07.06.2003 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Szczęście, że nie miałem tego problemu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 06.08.2003 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 A ja myślę, że urzędnicy jednak czekają na lłapówki, bo jak można wytłumaczyć fakt, że czeka się 7 m-cy tylko na WZ, a gdy dzwoni się do pani z UG to zawsze znajdzie jakieś wytłumaczenie, aby tą decyzję oddalić w czasie. Do tej pory nie dawałem łapówek - bo czułbym się z tym głupio - ale chyba nie ma innej rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 07.08.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 jpawl my taż załatwialismy pozwolenie w Gliwicach potwierdzam ten stan, na odpis z ewidencji gruntów czekalismy trzy dni a jak wreszcie go dostaliśmy to okazało się że z błędem, poszłam i poprosiłam o sprostowanie a pani na to że muszę od nowa wszystko załatwiać i opłacić bo pomyłka na pewno była z mojej stronypoprosiłam o wydanie mojego wniosku o odpis - dała ale z jaką łaską okazało się że to ta pani się pomyliła i wiecie co - poprawiła i wydrukowała to ponownie i nie trwało to dłużej niż 4 min z podpisaniemi żeby chociaż powiedziała przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts