Redakcja 30.12.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Najczęściej spotykane na budowach - schody budowane razem ze ścianami i stropem. W kolejnym odcinku naszego serialu "Stan surowy bez błędów" dowiecie się, dlaczego wykonawcy tak lubią schody żelbetowe. Czy mogą je lubić także inwestorzy? Jak dobrze wykonać takie schody i kto je powinien zaprojektować? O tym wszystkim w odcinku "Schody żelbetowe". Zapraszamy do oglądania: Zobacz cały nasz serial "Stan surowy bez błędów! Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.12.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Kurcze kolejny filmik i takie sobie informacje. Prosze o podanie podstawy prawnej z której wynika że projekt BUDOWLANY musi zawierać dokladne informacje na temat zbrojenia schodów żelbetowych, Pan w filmie tak mówi a wg mnie projekt budowlany zawiera jedynie schamaty konstrukcyjne ( w przypadku schodów pokazuje gdzie wsparte są płyty, czasem może byc podana grubośc płyty) W filmie kierownik wskazując na pustak mówi cegła, drugi Pan schodzi po schodach betonowych, a budował żelbetowe. W filmie który ma służyc jako edukacyjny ważne sa także takie szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 30.12.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 budowanie bez błędów, hmm0'40" - widoczny wieniec ma pręty łączące przywiązane na zewnątrz strzemion - błąd zasadniczy choć nie katastrofalny 1'37" - zbrojenie rozciągane zagięte na krawędzi wklęsłej - błąd katastrofą grożący dużo macie takich jajcarskich filmów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.12.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 budowanie bez błędów, hmm 0'40" - widoczny wieniec ma pręty łączące przywiązane na zewnątrz strzemion - błąd zasadniczy choć nie katastrofalny 1'37" - zbrojenie rozciągane zagięte na krawędzi wklęsłej - błąd katastrofą grożący dużo macie takich jajcarskich filmów? mają sporo, ale jak odnioslem się do zbrojenie słupa to mi Redakcja napisała ze to nie o takie detale chodzi,więc tu milczałem o zbrojeniu ale uwaga trafna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 02.01.2014 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Dziękujemy za Wasze wypowiedzi. Filmy kręciliśmy na 3 budowach, gdzie na każdej inaczej były zaprojektowane schody. Poprosiliśmy naszego eksperta, inż. Roberta Wiktora o wypowiedź. Par.11. ust.2 punkt 4 rozporządzenia z 25.04.2012 w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego: "Układ konstrukcyjny obiektu budowlanego, zastosowane schematy konstrukcyjne (statyczne), założenia przyjęte do obliczeń konstrukcji, w tym dotyczące obciążeń, oraz podstawowe wyniki tych obliczeń... rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe podstawowych elementów konstrukcji obiektu....."Pomimo tego, że w tytule rozporządzenia jest mowa o "szczegółowym zakresie" projektu budowlanego to powyższy zapis jest wyjątkowo ogólny i odnosi się do absolutnego minimum koniecznego do zatwierdzenia projektu budowlanego w decyzji o pozwoleniu na budowę. Moja interpretacja tego przepisu jest następująca: Podstawowe elementy konstrukcji budynku jednorodzinnego (w tym schody żelbetowe) powinny mieć podane charakterystyczne wymiary, układ statyczny, obciążenia i wynik obliczeń. Np. dla stropu gęstożebrowego wynikiem będzie podanie typu stropu i grubości nadbetonu ale dla stropu monolitycznego oprócz grubości płyty, rodzaju betonu również kierunek zbrojenia, rodzaj stali i jej ilość np. na 1m szerokości. Dokładne rozmieszczenie prętów z podaniem ich średnic to już domena projektu wykonawczego. Często się zdarza, że projekty domów jednorodzinnych nie zawierają kompletnej dokumentacji wykonawczej. W takiej sytuacji każdemu indywidualnemu inwestorowi radziłbym zamówić lub wybrać taki projekt budowlany, który podstawowe elementy kostrukcyjne będzie miał opisane i rozrysowane z dokładnością projektu wykonawczego. Takie podejście do projektu budowlanego nazwałbym "dobrą praktyką projektową". W wypowiedzi dotyczącej akustyki schodów fakt czy są one betonowe, czy żelbetowe jest całkowicie nieistotny. Istotny jest materiał stopni. W tym wypadku mamy stopnie betonowe natomiast płyta biegowa jest oczywiście żelbetowa - wcześniej mówiłem, że stopnie (w pokazywanych przypadkach) nie są zbrojone. Co do zbrojenia w załamaniu wieńca - nie określiłbym tego błędu zasadniczym - przynajmniej na tym etapie budowy. Zapewne kierownik tej budowy zauważył, że te pręty nie zostały ułożone i zadysponował ich dodanie. Mam nadzieję, że przed betonowaniem sprawdził jaka będzie ich otulina i ewentualnie skorygował położenie jeśli byłaby zbyt mała - to ona decyduje o poprawności ułożenia pręta w tym przypadku. Jeśli chodzi o zbrojenie w 1'37" to faktycznie zbrojenie rozciągane biegu przechodzące w zbrojenie rozciągane płyty jest dużym błędem. Tutaj kłania się to o czym pisałem na początku - projekt powinien jednoznacznie takie miejsca opisywać. Na "usprawiedliwienie" kierownika tamtej budowy można jedynie zwrócić uwagę na fakt, że płyta spocznikowa jest ewidentnie oparta na bocznych ścianach klatki schodowej zatem przyjęty schemat statyczny płyty biegowej mógł być układem swobodnie podpartym (na płycie spocznikowej i na fundamencie/stropie). Bez wglądu w projekt nie wiemy jak było faktycznie. Oczywiście zbrojenie w takim przypadku powinno wyglądać jeszcze inaczej - spocznik powinien mieć coś w rodzaju wieńca krawędziowego. W spoczniku nie ma też żadnych prętów zbrojenia górnego - nie był to jednak końcowy etap wykonywania zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 obejrzałem już sporo tych filmików promowanych przez Redakcję i jednak swoje postanowiłem też powiedzieć, po tym co zobaczyłem w tym powyżej - zaznaczam że nie jestem zbrojarzem-betoniarzem, ale i mnie kilka rzeczy tam wydało się nie jak trzeba. jakie filmiki na FM - taka między innymi wiedza ogólna społeczeństwa o budowaniu czyli dla laika do niczego - bo jak schody wyglądają "z wierzchu" to wie każdy i do tego żeby je pokazać to specjalny film potrzebny nie jest, dla fachowca do niczego bo... patrz posty forumowiczów wyżej. Taki sam filmik można by zrobić o "korbie". Przyłóżcie się Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 ... Poprosiliśmy naszego eksperta, inż. Roberta Wiktora o wypowiedź. Par.11. ust.2 punkt 4 rozporządzenia z 25.04.2012 w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego: "Układ konstrukcyjny obiektu budowlanego, zastosowane schematy konstrukcyjne (statyczne), założenia przyjęte do obliczeń konstrukcji, w tym dotyczące obciążeń, oraz podstawowe wyniki tych obliczeń... rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe podstawowych elementów konstrukcji obiektu....." Pomimo tego, że w tytule rozporządzenia jest mowa o "szczegółowym zakresie" projektu budowlanego to powyższy zapis jest wyjątkowo ogólny i odnosi się do absolutnego minimum koniecznego do zatwierdzenia projektu budowlanego w decyzji o pozwoleniu na budowę. Moja interpretacja tego przepisu jest następująca: Podstawowe elementy konstrukcji budynku jednorodzinnego (w tym schody żelbetowe) powinny mieć podane charakterystyczne wymiary, układ statyczny, obciążenia i wynik obliczeń. Np. dla stropu gęstożebrowego wynikiem będzie podanie typu stropu i grubości nadbetonu ale dla stropu monolitycznego oprócz grubości płyty, rodzaju betonu również kierunek zbrojenia, rodzaj stali i jej ilość np. na 1m szerokości. Dokładne rozmieszczenie prętów z podaniem ich średnic to już domena projektu wykonawczego. Często się zdarza, że projekty domów jednorodzinnych nie zawierają kompletnej dokumentacji wykonawczej. W takiej sytuacji każdemu indywidualnemu inwestorowi radziłbym zamówić lub wybrać taki projekt budowlany, który podstawowe elementy kostrukcyjne będzie miał opisane i rozrysowane z dokładnością projektu wykonawczego. Takie podejście do projektu budowlanego nazwałbym "dobrą praktyką projektową". W wypowiedzi dotyczącej akustyki schodów fakt czy są one betonowe, czy żelbetowe jest całkowicie nieistotny. Istotny jest materiał stopni. W tym wypadku mamy stopnie betonowe natomiast płyta biegowa jest oczywiście żelbetowa - wcześniej mówiłem, że stopnie (w pokazywanych przypadkach) nie są zbrojone. Co do zbrojenia w załamaniu wieńca - nie określiłbym tego błędu zasadniczym - przynajmniej na tym etapie budowy. Zapewne kierownik tej budowy zauważył, że te pręty nie zostały ułożone i zadysponował ich dodanie. Mam nadzieję, że przed betonowaniem sprawdził jaka będzie ich otulina i ewentualnie skorygował położenie jeśli byłaby zbyt mała - to ona decyduje o poprawności ułożenia pręta w tym przypadku. Jeśli chodzi o zbrojenie w 1'37" to faktycznie zbrojenie rozciągane biegu przechodzące w zbrojenie rozciągane płyty jest dużym błędem. Tutaj kłania się to o czym pisałem na początku - projekt powinien jednoznacznie takie miejsca opisywać. Na "usprawiedliwienie" kierownika tamtej budowy można jedynie zwrócić uwagę na fakt, że płyta spocznikowa jest ewidentnie oparta na bocznych ścianach klatki schodowej zatem przyjęty schemat statyczny płyty biegowej mógł być układem swobodnie podpartym (na płycie spocznikowej i na fundamencie/stropie). Bez wglądu w projekt nie wiemy jak było faktycznie. Oczywiście zbrojenie w takim przypadku powinno wyglądać jeszcze inaczej - spocznik powinien mieć coś w rodzaju wieńca krawędziowego. W spoczniku nie ma też żadnych prętów zbrojenia górnego - nie był to jednak końcowy etap wykonywania zbrojenia. czyli bez lania wody Prosze o podanie podstawy prawnej z której wynika że projekt BUDOWLANY musi zawierać dokladne informacje na temat zbrojenia schodów żelbetowych, Pan w filmie tak mówi Pan na filmie nagina rzeczywistość i chce za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 03.01.2014 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Rozumiem, że montując film dobiera się muzę, tempo scen itp. a niekoniecznie zwraca się uwagę na szczegóły techniczne , za które powinien odpowiadać kierownik budowy, ale dziwi mnie że na budowie nikomu to nie przeszkadzało- każdy inżynier, czy nawet lepszy majster wie że się nie zagina prętów na wklęsłych krawędziach, ale doprowadza do krawędzi zewnętrznej- jest to elementarna wiedza z konstrukcji zbrojonych, do tego istotna bo było trochę awarii z tego powodu. Trochę dziwne te wasze modelowe budowy, już o takich drobiazgach jak bhp (ludzie bez kasków i kamizelek) nie wspominając. Co do zakresu i formy PB, to w praktyce urzędów wystarczą rzuty konstrukcji, opis i trochę obliczeń. Przy czym rozporządzenie mówi o "wybranych obliczeniach", co oznacza że można załączyć obliczenia jednej stopy, paru słupów i kilku belek. Generalnie PB nie służy do budowania ale do uzyskania decyzji administracyjnej, kto buduje z niego to tak jakby nawigował się na mapie wyrwanej ze szkolnego atlasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.01.2014 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Te filmy powinny uczyć a nie wprowadzać w błąd. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.09.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Główne przesłanie tych filmów to uatrakcyjnienie forum. Im będzie bardziej kolorowe, wielowątkowe, tym więcej forumowiczów będzie się tu kręcić. Słupki pokarzą, jaka jest frekwencja, co pozwoli ustalić odpowiednia stawkę za reklamę. Bo to główny motyw kręcenia filmów.... Ale żeby nie można było tego robić bardziej z głową? "Jaki poziom budownictwa , taka gazeta"...A może: "jaka gazeta taki poziom budownictwa w Polsce"?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts