Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z PW a temperatura w pomieszczeniach

grzesiek8630

Recommended Posts

Witam. Posiadam następującą instalację:

- kominek z PW Lechma w UZ ze sterownikiem Tatarek Lux (RT-08P)

- piec gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem 140l

- pod piec podpięta jest szafka SIM (moduł wielostrefowy dla systemów grzewczych) oraz zawór na zasobnik

- pod kominek podpięte są 2 pompki obiegowe (jedna dla strefy podłogowej i jedna dla grzejników)

- obydwie instalacje są spięte ze sobą

- do pieca jest wpięty jeden sterownik pokojowy przewodowy na dole w salonie (gdzie jest sama podłogówka) i drugi sterownik będzie na górze gdzie większość to grzejniki.

Moje wątpliwości są następujące:

- czy pod sterownik kominka można podpiąć jakiś sterownik pogodowy aby nie następowało przegrzewanie w pomieszczeniach lub żeby też została osiągana tylko taka temperatura jaka ustawię na sterownikach pogodowych które sa wpięte do pieca gazowego.

- jaki element powinien odpowiadać w mojej instalacji za sytuację że jak zaczynam palić w kominku to piec gazowy się rozłacza??

Oto najpilniejsze pytania jak coś jeszcze sobie przypomnę to napiszę

masz zapewne energooszczędny dom lub blisko

ja bym zaczął od przerobienia drzwiczek Lechmy na dwie szyby, szyba potrafi "wywalić" nawet do 40% ciepła, jak wrzucisz do kominka 6kg drewna w niespełna godzinę masz w salonie tylko przez szybę blisko 6kW. Masz salon 60m2 aby go nie przegrzać?

Dodatkowo czujnik temperatury od kotła jest na tyle blisko kominka, że jak poczuje tylko ciepełko kominkowe to wyłącza kocioł

Najlepszy z czujników to ten co dokłada do pieca. Drewno to nie gaz. Gaz odcina elektronika jak za ciepło. Jak nawalisz do pieca drewna, musi się spalić. Przymykanie na niewiele się zdaje....Używać mózgownicy podczas palenia, głównie przy dokładaniu.

W sprawie ustawień sterowania warto spytać w dziale ogrzewanie. Tam są mistrzowie z tej działki. Dla zdunów PW to dopust Boży. Powinieneś mieć sterownik, który decyduje o priorytetach. Np kiedy woda użytkowa, kiedy kaloryfery kiedy podłogówka, z jakiego pieca.... Dla przeciętnego hydraulika to bułka z masłem. Forumowi zduni takimi drobiazgami się nie zajmują:cool:. Z jednym wyjątkiem...

Drewno to nie gaz.

Popatrz, a całe życie myślałem inaczej.

Drewno to jedyne paliwo odnawialne,

które w procesie spalania jest w stanie „skonsumować” swoje własne gazy powstałe w procesie podgrzewania.

Dlatego jest najtańszym i wspaniałym paliwem do ogrzewania.

Napisałeś , że masz sterownik Tatarek Lux (RT-08P) przecież tam jest wszystko napisane !

Jak dla mnie do brak bufora szczególnie do podłogówki - będziesz mieć problem z nadmiarem energii jak zapalisz w kominku, czarną szybę i takie tam inne problemy !!

Zresztą tu jest temat dotyczący Lechmy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177494-Lechma-Standard-Lux-czy-kto%C5%9B-posiada

Mam też prawie 200m2 po podłodze do ogrzania z czego 10 to grzejniki w pokojach i 3 dodatkowe to łazienki- więc 13 a więc nie wiem czy będę przegrzewał. Mam kominek o mocy 19kW. A możesz kolego podpowiedzieć jak to zrobić aby właśnie po napaleniu w kominku odrazy się rozłączył piec gazowy?? Prosze o podpowiedź bo żaden ze mnie specjalista.

krótko mówiąc oczekujesz że sterownik pieca gazowego bedzie przewidywał przyszłość i wyłączy piec zanim temperatura w domu urośnie od kominka?

jak wymyslisz to opisz na forum :jawdrop:

zawsze możesz wyłączyc piec ręcznie po podpaleniu kominka .. sterownik powinien być w łatwo dostępnym miejscu.