Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM NF15 w szkielecie, jak to zrobić technicznie?

Recommended Posts

Zbierając wszystkie myśli do "kupy" doszedłem do wniosku, że wszystkie konstrukcje poza "szkieletem" w budowie "pasywniaka"

to droga przez piekło:evil:.

Szkielet układa wszystkie myśli w logiczną całość, aby w przyszłości cieszyć się tymi 15 kWh/(m²/rok).

Podstawowym elementem budowy domu pasywnego, jest zrozumienie jego działania w 100% ,inaczej jest to nie możliwe!

Zlecenie budowy domu firmie specjalizującej się w budowie takich domów, nie jest trudne, wystarczy mieć pieniądze.

Gorzej i dużo ciężej, jest gdy chcesz mieć taki dom, ale nie stać Cię na jego budowę,

zostaje tylko jedno rozwiązanie, wybudować go "tymi rencami" :) aby zminimalizować koszty.

czy to możliwe? myślę że jak najbardziej. Potrzeba do tego dużo cierpliwości, informacji i samozaparcia, ale na pewno można zrobić to samemu!

Jeszcze dużo wody upłynie, zanim forumowy rafał2011 zrozumie w pełni taką budowę, ale mam otwartą głowę na dobre rozwiązania i nadzieję że będę potrafił dostrzec te właściwe.

Planowałem wcześniej budowę na fundamencie izolowanym, z pompą ciepła, projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_wlasny-kat,2846,0,0.htm

wydawało mi się że nic więcej nie trzeba:)

teraz wybrałem projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-we-wrzosach-ver-2/m3c91f90ec5ffe,1

jak dla mnie idealny, aby zrobić z niego NF15.

Dużo bardziej ekonomiczny do budowy niż jego poprzednik, chociaż metraż nieco mniejszy, ale mi wystarczy.

Największym problemem dla mnie jest ogrzewanie i CWU, w sumie to wspomaganie do wentylacji i czy akumulować energię cieplną?

Konstrukcja to;

Płyta 30 lub 40cm styro 0,031

ściana konstrukcja + 15cm wełna 0,035+ od środka 5cm, z zewnątrz nie mniej niż 25cm styropianu 0,031

sufit 50cm wełny 0,035

okna jeszcze nie wiem, może tylko szyby.

rekuperacja typu "kombajn" adam_mk + GWC

Jeśli ktoś ma coś mądrego do napisania, to proszę, nydar chciałbym byś podszedł do tego "projektu",

chodzi o rozwiązanie akumulacji w tym przypadku? tylko na spokojnie:)

Wszystkim życzę szczęśliwego Nowego Roku 2014 !!!

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no dobrze,ale po co akumulacja w kanadyjczyku?

Albo wóz albo przewóz, największą zaletą tego typu budownictwa jest brak akumulacji. I szybkie reagowanie na zmiany temperatury.

Osobiście mam w planach piwnicę techniczną, ale jeśli zostanę małą wysokością sąsiada zmuszona do płyty - nie podoba mi się to rozwiązanie, jest bardzo nieelastyczne - to zrobię ją z ociepleniem na, a nie pod.

no dobrze,ale po co akumulacja w kanadyjczyku?

Albo wóz albo przewóz, największą zaletą tego typu budownictwa jest brak akumulacji.

Po co akumulacja? Żeby amortyzować zmienność warunków zewnętrznych. W skrajnym przypadku: wyjdzie sobie takie ładne słoneczko jak ostatnio, da efektywnie 500 W na m2 okna południowego, i musisz klimatyzować. Słońce zajdzie, musisz grzać. Z akumulacją nie robiłbyś nic. Zrobisz imprezę, ugotujesz duży (energochłonny) obiad, odpalisz biokominek, nie wspominając o kominku, i od razu przekłada się to na temp. w domu. Nie masz jak skorzystać z nocnej taryfy, a to jednak duża oszczędność. Domy o bardzo niskiej pojemności cieplnej, bo każdy jednak jakąś posiada, nadają się jako weekendowe, ale jeśli chcesz mieć stałą temp. przez cały bity rok, dużo wygodniej będzie z domem ciężkim.

Planowałem wcześniej budowę na fundamencie izolowanym, z pompą ciepła, projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_wlasny-kat,2846,0,0.htm

wydawało mi się że nic więcej nie trzeba:)

teraz wybrałem projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-we-wrzosach-ver-2/m3c91f90ec5ffe,1

jak dla mnie idealny, aby zrobić z niego NF15.

Z żadnego z nich nie zrobisz domu w standardzie NF15, chyba że masz na myśli spełnienie "tylko" warunku - zapotrzebowanie 15 kWh/(m²/rok).

Największym problemem dla mnie jest ogrzewanie i CWU, w sumie to wspomaganie do wentylacji i czy akumulować energię cieplną?

Co dokładniej masz na myśli ?

Konstrukcja to;

Płyta 30 lub 40cm styro 0,031

A widziałeś taki styro (pod płytę i o takiej lambdzie) na rynku ?

Z każdego zrobisz dom w standardzie NF15. Tylko musisz zminimalizować straty do gruntu i wyeliminować straty przez sufit stosując wentylację wyporową z rekuperatorem dachowym.:yes:.

Mój przepis na przegrodę ( ściana,dach) to od środka:

Kg, OSB,izolacja IPR 140mm,OSB,150mm styropianu.Przegroda bez paroizolacji i wiatroizolacji.

OSB na zewnątrz na stykach zabezpieczona 10-cio cm pasem włókniny poliamidowej nasączonej kilka razy wodorozcieńczalnym czarnidłem do fundamentów.

Gwoli ścisłości - NF15 to nie tylko zużcie poniżej 15kWh. To spełnienie wielu wytyczynych (czasami absurdalnych). Np. A/V < 0,7

ale to jest bajanie z tym A/V . Zakładam że ktoś nie wie o czymś takim, co zrobi .. prędzej czy później zrobi zwartą bryłę, ponieważ policzy powierzchnię przegród i będzie coś nie halo.

Po co akumulacja? Żeby amortyzować zmienność warunków zewnętrznych. W skrajnym przypadku: wyjdzie sobie takie ładne słoneczko jak ostatnio, da efektywnie 500 W na m2 okna południowego, i musisz klimatyzować. Słońce zajdzie, musisz grzać. Z akumulacją nie robiłbyś nic. Zrobisz imprezę, ugotujesz duży (energochłonny) obiad, odpalisz biokominek, nie wspominając o kominku, i od razu przekłada się to na temp. w domu. Nie masz jak skorzystać z nocnej taryfy, a to jednak duża oszczędność. Domy o bardzo niskiej pojemności cieplnej, bo każdy jednak jakąś posiada, nadają się jako weekendowe, ale jeśli chcesz mieć stałą temp. przez cały bity rok, dużo wygodniej będzie z domem ciężkim.

No to ja mam inne doświadczenia, a mieszkałam i w kamienicy cegła 60 cm 3m wysokości i bloku betonowym i kanadyjczyku. Z doświadczeń z kamienicy - jak słońce waliło w okna z zachodu, to było gorąco i już. Koniec tematu i dyskutować nie będę bo przerabiałam to 16 lat. Jak zachodziło, temperatura spadała i to natychmiast. Ja mieszkałam na parterze, sąsiedzi wyżej mieli klimę, a wczęsniej pozasłaniane okna roletami. Dokładnie tak samo jak w bloku. W zimie, jak mi w tej "akumulacji" poszedł piec gazowy, to po 4 godzinach miałam - z nowymi szczelnymi oknami, szyba 1,1 - tylko 16*. Z 22* początkowych. Ściany zawsze obleśnie zimne. Działowe też.

W kanadyjczyku mieszkałam w lecie - jedyny gorący pokój to był ten z oknem połaciowym, przemyślnie przeznaczony na gościnny. W pokojach dzieci były zwykłe lukarny z wysuniętymi daszkami i było normalnie. Na dole - chłodno. Ściany zwykłe, tzn tylko te 15 cm wełny w konstrukcji, bo to Francja była.

Z moich doświadczeń życiowych wynika , że liczy się izolacja i osłonięcie okien - rolety, daszki.

Co do drugiej taryfy - ile spadnie temperatura w ciepłym i szczelnym kanadyjczyku przez te parę godzin - od 6 do 13 i od 15 do 22? No cały weekend to też przecież druga taryfa.

Myślę że mylisz pojęcia .Dla mnie akumulacja to masa zaizolowana od zewnątrz. Mam identyczne może z wyjątkiem Francji doświadczenia.

Kamienica z 1890roku .Mur nie ocieplony .Przy takich temp. jak są teraz 3 dni nieobecności i brak grzania to spadek z 220C do 13oC. Ale nie świadczy to o złej akumulacji a o przewodności cieplnej przez nieizolowany mur. W bloku po zaizolowaniu ścian w upalne dni ,jak się buda nagrzała a potem przyszło ochłodzenie,to kilka dni trwało za czym temp. wróciła do normy.No i na koniec kanadyjczyk . Latem jak jest kilka dni chłodu kominek jest przydatny.Jedyna akumulacja to kilkanaście ton posadzki. Akumulacja to bardzo dobry patent na stabilizację temperatury,tylko ta masa musi być od zewnątrz zaizolowana.

A rolety i daszki to też przydatne rozwiązania.

Z każdego zrobisz dom w standardzie NF15. Tylko musisz zminimalizować straty do gruntu i wyeliminować straty przez sufit stosując wentylację wyporową z rekuperatorem dachowym.:yes:.

Mój przepis na przegrodę ( ściana,dach) to od środka:

Kg, OSB,izolacja IPR 140mm,OSB,150mm styropianu.Przegroda bez paroizolacji i wiatroizolacji.

OSB na zewnątrz na stykach zabezpieczona 10-cio cm pasem włókniny poliamidowej nasączonej kilka razy wodorozcieńczalnym czarnidłem do fundamentów.

Właśnie, jak to ustrojstwo działa, najlepiej łopatologicznie :)