Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM NF15 w szkielecie, jak to zrobić technicznie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no dobrze,ale po co akumulacja w kanadyjczyku?

Albo wóz albo przewóz, największą zaletą tego typu budownictwa jest brak akumulacji. I szybkie reagowanie na zmiany temperatury.

Osobiście mam w planach piwnicę techniczną, ale jeśli zostanę małą wysokością sąsiada zmuszona do płyty - nie podoba mi się to rozwiązanie, jest bardzo nieelastyczne - to zrobię ją z ociepleniem na, a nie pod.

Głównie chodzi o cały system, nie tylko budynek.

"Zintegrowany system dla domów niezależnych energetycznie- zbiornik

akumulacyjny połączony z baterią słoneczną, małą elektrownią wiatrową

jest w stanie przy odpowiednim doborze pokryć 80-100% potrzebnej

energii w twoim domu."

źródło http://www.oze.utp.edu.pl/pliki/EEE12/PSPC%20-%20B.J.%20Grochal%20i%20T.%20Mania%20-%20Eko-Euro-Energia%202012%20prez%202.pdf

Głównie chodzi o cały system, nie tylko budynek.

"Zintegrowany system dla domów niezależnych energetycznie- zbiornik

akumulacyjny połączony z baterią słoneczną, małą elektrownią wiatrową

jest w stanie przy odpowiednim doborze pokryć 80-100% potrzebnej

energii w twoim domu."

źródło http://www.oze.utp.edu.pl/pliki/EEE12/PSPC%20-%20B.J.%20Grochal%20i%20T.%20Mania%20-%20Eko-Euro-Energia%202012%20prez%202.pdf

nie w twoim przypadku - to nie znaczy, że osobny system do każdego jednego domku

Takich instalacji jest na świecie sporo - nie dla ciebie one, nie ta skala

a poza tym - uzasadnienie ekonomiczne tego co podałeś dla jednego domku - ŻADNE ;)

EDIT: dopiszę tylko - w dzisiejszych czasach, przy dzisiejszych cenach inwestycyjnych

Edytowane przez gentoonx

Myślę że mylisz pojęcia .Dla mnie akumulacja to masa zaizolowana od zewnątrz. Mam identyczne może z wyjątkiem Francji doświadczenia.

Nydar, znamy się parę lat i wiem, że znasz pojęcie pojemności cieplnej i umiesz sobie wyliczyć dynamikę zmian temperatury w funkcji strat albo zysków, więc doprawdy nie ma sensu wymyślanie czym dla mnie jest akumulacja. Nie twierdzę, że nie wystarczy jej w szkielecie, chodzi o to aby rozumieć zjawiska fizyczne i wiedzieć, że identycznie ocieplony zamek krzyżacki i domek z dykty będą się zachowywały zupełnie inaczej. Z autorką wątku nie dyskutuję, bo już mieszkała w dwóch domach, więc już wie najlepiej i tylko to oświadcza światu. Zgodnie z prawdą z ogłoszenia: "sprzedam encyklopedię Britannica. Bo żona i tak wszystko wie najlepiej".

Nydar, znamy się parę lat i wiem, że znasz pojęcie pojemności cieplnej i umiesz sobie wyliczyć dynamikę zmian temperatury w funkcji strat albo zysków, więc doprawdy nie ma sensu wymyślanie czym dla mnie jest akumulacja. Nie twierdzę, że nie wystarczy jej w szkielecie, chodzi o to aby rozumieć zjawiska fizyczne i wiedzieć, że identycznie ocieplony zamek krzyżacki i domek z dykty będą się zachowywały zupełnie inaczej. Z autorką wątku nie dyskutuję, bo już mieszkała w dwóch domach, więc już wie najlepiej i tylko to oświadcza światu. Zgodnie z prawdą z ogłoszenia: "sprzedam encyklopedię Britannica. Bo żona i tak wszystko wie najlepiej".

o co Ci chodzi?

Co do akumulacji w budynku, można by zastosować działówki z cegły ceramicznej pełnej na to tynk tradycyjny> też jakaś forma akumulacji.

Najlepiej dla mojego projektu aby wszystko było na wiązarach, i żadna ścianka wewnętrzna nie musiała służyć za konstrukcję, jeszcze nie wiem czy to możliwe technicznie w szkielecie. Co sądzicie?

nydar Ty się znasz na tym, szamot (5m3) nagrzany do około 40*C ile może zakumulować energii, można to jakoś obliczyć?

...szamot nie może zejść poniżej 22*C, temp. w około 22*C odbiór tych 18*C przez rekuperator, jak to widzisz, po czesku? na ile godzin tego starczy?

Edytowane przez rafał2011

Można.

Ale jak poważnie traktujesz budowę domu energooszczędnego to spróbuj sam to policzyć . Przyda się przy podejmowaniu różnych decyzji.

Trzymam kciuki.

Gdyby wszystko działało jak myślę, to zamiast PC mógłbym wybierać małą przydomową elektrownię i 15kWh/m2 miałbym w kieszeni.

Z grubsza obrysowałem jak to ma wyglądać, więc tak, całą zebraną akumulację chcę zebrać w dobrze zaizolowanym szamocie w miejscu kotłowni, szamot ma nagrzewać się przez zamontowaną wodną wężownice pod nim, na górze jest odbiór akumulacji, chyba tak jak w nydara RSŚ powietrze wędruje do rekuperatora w tym przypadku rekuperator zmienia nazwę na regulator powietrza... powietrze z wyrzutni ma prawie temperaturę pokojową więc idzie w parze z GWC od czerpni, oba są oblane betonem aby lepiej wyrzutnia oddało ciepło czerpni i tak w koło.

eko.jpg

Koledzy, akumulacja, na dłuższy czas niż 2 tygodnie, tania nie będzie. Da się wykonać tylko czy nie polujemy na komary z działem SU 152 :lol2:

Oczywiście że RSŚ jest konieczny, bo i tani i odzyskuje tego troszkę.

Przy budynku w "standardzie pasywnym" te z 1MWh mało nie jest .

Konstrukcja domu też musi być przemyślana, im więcej rzeczy uda się w raz zrobić tym taniej.

Jeśli belkę z drewna klejonego warstwowo można od razu uznać za godną tego aby było niczym inny nie pokryta jak lakierem bezbarwnym.

To już jest duża oszczędność na lataniu z kielnią i tynkowaniu.

Murarz 30zł za 1m kw - klejacz styropianiu 30zł - tynkarz 30zł za tynk ... sama robocizna.

http://www.magazindomov.ru/2011/09/22/solomennyj-dom-v-avstrii/