rafał2011 01.01.2014 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Moim zdaniem, ta "paroizolacja" jest za głęboko w izolacji, celuloza będzie narażona na działanie pary wodnej tym samym obniżając jej właściwości. Mylę się? Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.01.2014 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 no dobrze,ale po co akumulacja w kanadyjczyku? Albo wóz albo przewóz, największą zaletą tego typu budownictwa jest brak akumulacji. I szybkie reagowanie na zmiany temperatury. Osobiście mam w planach piwnicę techniczną, ale jeśli zostanę małą wysokością sąsiada zmuszona do płyty - nie podoba mi się to rozwiązanie, jest bardzo nieelastyczne - to zrobię ją z ociepleniem na, a nie pod. Głównie chodzi o cały system, nie tylko budynek. "Zintegrowany system dla domów niezależnych energetycznie- zbiornik akumulacyjny połączony z baterią słoneczną, małą elektrownią wiatrową jest w stanie przy odpowiednim doborze pokryć 80-100% potrzebnej energii w twoim domu." źródło http://www.oze.utp.edu.pl/pliki/EEE12/PSPC%20-%20B.J.%20Grochal%20i%20T.%20Mania%20-%20Eko-Euro-Energia%202012%20prez%202.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Głównie chodzi o cały system, nie tylko budynek. "Zintegrowany system dla domów niezależnych energetycznie- zbiornik akumulacyjny połączony z baterią słoneczną, małą elektrownią wiatrową jest w stanie przy odpowiednim doborze pokryć 80-100% potrzebnej energii w twoim domu." źródło http://www.oze.utp.edu.pl/pliki/EEE12/PSPC%20-%20B.J.%20Grochal%20i%20T.%20Mania%20-%20Eko-Euro-Energia%202012%20prez%202.pdf nie w twoim przypadku - to nie znaczy, że osobny system do każdego jednego domku Takich instalacji jest na świecie sporo - nie dla ciebie one, nie ta skala a poza tym - uzasadnienie ekonomiczne tego co podałeś dla jednego domku - ŻADNE EDIT: dopiszę tylko - w dzisiejszych czasach, przy dzisiejszych cenach inwestycyjnych Edytowane 2 Stycznia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.01.2014 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Przy moim budżecie osiągnięcie takiego wyniku graniczy z cudem, wiem o tym. Ale akumulacja istnieje! i mogę ją zrobić dla tego budynku i zrobię w taki sposób jaki będzie możliwy do wykonania dla mnie, żeby uzyskać choć (?) procent oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 02.01.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Myślę że mylisz pojęcia .Dla mnie akumulacja to masa zaizolowana od zewnątrz. Mam identyczne może z wyjątkiem Francji doświadczenia. Nydar, znamy się parę lat i wiem, że znasz pojęcie pojemności cieplnej i umiesz sobie wyliczyć dynamikę zmian temperatury w funkcji strat albo zysków, więc doprawdy nie ma sensu wymyślanie czym dla mnie jest akumulacja. Nie twierdzę, że nie wystarczy jej w szkielecie, chodzi o to aby rozumieć zjawiska fizyczne i wiedzieć, że identycznie ocieplony zamek krzyżacki i domek z dykty będą się zachowywały zupełnie inaczej. Z autorką wątku nie dyskutuję, bo już mieszkała w dwóch domach, więc już wie najlepiej i tylko to oświadcza światu. Zgodnie z prawdą z ogłoszenia: "sprzedam encyklopedię Britannica. Bo żona i tak wszystko wie najlepiej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.01.2014 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Nydar, znamy się parę lat i wiem, że znasz pojęcie pojemności cieplnej i umiesz sobie wyliczyć dynamikę zmian temperatury w funkcji strat albo zysków, więc doprawdy nie ma sensu wymyślanie czym dla mnie jest akumulacja. Nie twierdzę, że nie wystarczy jej w szkielecie, chodzi o to aby rozumieć zjawiska fizyczne i wiedzieć, że identycznie ocieplony zamek krzyżacki i domek z dykty będą się zachowywały zupełnie inaczej. Z autorką wątku nie dyskutuję, bo już mieszkała w dwóch domach, więc już wie najlepiej i tylko to oświadcza światu. Zgodnie z prawdą z ogłoszenia: "sprzedam encyklopedię Britannica. Bo żona i tak wszystko wie najlepiej". o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 02.01.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Bardzo przepraszam, pokiełbasiło mi się, myślałem że poniższe zdania należą do twórcy wątku: Koniec tematu i dyskutować nie będę bo przerabiałam to 16 lat. Z moich doświadczeń życiowych wynika , że liczy się izolacja i osłonięcie okien - rolety, daszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.01.2014 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Bardzo przepraszam, pokiełbasiło mi się, myślałem że poniższe zdania należą do twórcy wątku: Nie szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.01.2014 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Co do akumulacji w budynku, można by zastosować działówki z cegły ceramicznej pełnej na to tynk tradycyjny> też jakaś forma akumulacji.Najlepiej dla mojego projektu aby wszystko było na wiązarach, i żadna ścianka wewnętrzna nie musiała służyć za konstrukcję, jeszcze nie wiem czy to możliwe technicznie w szkielecie. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Czołgista w tym temacie ma jakieś chyba czeskie rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.01.2014 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Dlaczego czeskie? edit: mogą być nie otynkowane, będzie taniej i stylowo:) Edytowane 2 Stycznia 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Pokazywał zdjęcia z takiej realizacji kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.01.2014 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Pokazywał zdjęcia z takiej realizacji kiedyś. Kto pokazywał? chyba doszedłem do lepszego rozwiązania niż akumulacja przez murowane ściany> można zostawić z jedną bo to ładnie wygląda i to tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.01.2014 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) nydar Ty się znasz na tym, szamot (5m3) nagrzany do około 40*C ile może zakumulować energii, można to jakoś obliczyć? ...szamot nie może zejść poniżej 22*C, temp. w około 22*C odbiór tych 18*C przez rekuperator, jak to widzisz, po czesku? na ile godzin tego starczy? Edytowane 2 Stycznia 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Można.Ale jak poważnie traktujesz budowę domu energooszczędnego to spróbuj sam to policzyć . Przyda się przy podejmowaniu różnych decyzji.Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.01.2014 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Można. Ale jak poważnie traktujesz budowę domu energooszczędnego to spróbuj sam to policzyć . Przyda się przy podejmowaniu różnych decyzji. Trzymam kciuki. Gdyby wszystko działało jak myślę, to zamiast PC mógłbym wybierać małą przydomową elektrownię i 15kWh/m2 miałbym w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 wujek google ci wszystko powie, a matematyka ... no to to chyba znasz dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.01.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Najciężej będzie policzyć przepływy powietrza.... i całą resztę z którą wujek google mnie zapozna po drodze do wyniku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.01.2014 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Z grubsza obrysowałem jak to ma wyglądać, więc tak, całą zebraną akumulację chcę zebrać w dobrze zaizolowanym szamocie w miejscu kotłowni, szamot ma nagrzewać się przez zamontowaną wodną wężownice pod nim, na górze jest odbiór akumulacji, chyba tak jak w nydara RSŚ powietrze wędruje do rekuperatora w tym przypadku rekuperator zmienia nazwę na regulator powietrza... powietrze z wyrzutni ma prawie temperaturę pokojową więc idzie w parze z GWC od czerpni, oba są oblane betonem aby lepiej wyrzutnia oddało ciepło czerpni i tak w koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.01.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Koledzy, akumulacja, na dłuższy czas niż 2 tygodnie, tania nie będzie. Da się wykonać tylko czy nie polujemy na komary z działem SU 152 Oczywiście że RSŚ jest konieczny, bo i tani i odzyskuje tego troszkę. Przy budynku w "standardzie pasywnym" te z 1MWh mało nie jest . Konstrukcja domu też musi być przemyślana, im więcej rzeczy uda się w raz zrobić tym taniej. Jeśli belkę z drewna klejonego warstwowo można od razu uznać za godną tego aby było niczym inny nie pokryta jak lakierem bezbarwnym. To już jest duża oszczędność na lataniu z kielnią i tynkowaniu. Murarz 30zł za 1m kw - klejacz styropianiu 30zł - tynkarz 30zł za tynk ... sama robocizna. http://www.magazindomov.ru/2011/09/22/solomennyj-dom-v-avstrii/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts