Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM NF15 w szkielecie, jak to zrobić technicznie?

Recommended Posts

Nawet gdy będzie zaizolowany ze wszystkich stron, to nie wystarczy ? skąd taka wiedza? ile można zakumulować energii w przypuśćmy 100m3 piasku?

Co to znaczy zakumulować ? Nie zakumulujesz ciepła o temp. wyższej jak 25oC. 1oC / 1m3 piachu to 400W energii. 100m3 to 40kWh / stopnień. Jak i czym chcesz to później odebrać ?

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawet gdy będzie zaizolowany ze wszystkich stron, to nie wystarczy ? skąd taka wiedza? ile można zakumulować energii w przypuśćmy 100m3 piasku?

jakieś 50 kWh na każdy jeden stopień różnicy temperatury. czyli jakbyś podgrzał go do 50*C, to masz 1500 kWh. przy tej temperaturze ciepło będzie szybko uciekać bokami i spodem bufora. więc nieopłacalne

• 4 weeks później...

Ja po 1,5 roku mieszkania w nowym domu szkieletowym stwierdzam, że nie byłoby sensu dokładać kilkudzieszięci tys. zł na budowę domu NF15.

Właśnie otrzymałem prognozę płatności za gaz na kolejny rok skorygowaną o nadpłatę jaką zapłaciłem przez ubiegły rok.

Do ogrzania domu + płyta gazowa w kuchni + grzanie 120l zasobnika wody dało wynik 1746,31zł/1rok co w przeliczeniu na miesiąc daje 145,50zł/1miesiąc.

Jak dla mnie jest to wynik rewelacyjny, a dodam że w tamtym sezonie nie dogrzewałem domu kominkiem.

Dom ma powierzchnie obecnie ogrzewaną 87m2 (60m poddasze jest na razie nieużytkowe odizolowane w stropie wełną od parteru)

Ogrzewanie w całym domu podłogowe, piec kondensacyjny Vaillant.

Układ ściany KG>paroizolacja>wełna15cm>OSB>wiatroizolacja>mata drenażowa 1cm>styropian 10cm z uszczelkami wokół okien i drzwi

Posadzka na gruncie odizolowana 10cm+5cm styropianu na zakładke

Płyta fundamentowa ocieplona pionowo 10cm styropianu

Temperatura utrzymywana w domu 20-22'C

Polecam szkielet drweniany bo to technologia rewelacyjna w eksploatacji!

Edytowane przez escone

Wyszło Ci koło 5- 5,5 tyś kWh gazu ... licząc po 8,6 1m3 ..nie wiem dokładnie ile abonament ..

cenę gazu po 2,4zł m3

Wyjdzie tyle ... ścian złych nie masz 25cm izolacji to nie placebo jak widać :)

Piec jest widać oszczędny, rodzicom (dwie osoby) wychodzi koło 250 zł na 2 miesiące ...

gotowanie + ciepła woda.. bez ogrzewania.

Edytowane przez מרכבה

Ja po 1,5 roku mieszkania w nowym domu szkieletowym stwierdzam, że nie byłoby sensu dokładać kilkudzieszięci tys. zł na budowę domu NF15.

Właśnie otrzymałem prognozę płatności za gaz na kolejny rok skorygowaną o nadpłatę jaką zapłaciłem przez ubiegły rok.

Do ogrzania domu + płyta gazowa w kuchni + grzanie 120l zasobnika wody dało wynik 1746,31zł/1rok co w przeliczeniu na miesiąc daje 145,50zł/1miesiąc.

Jak dla mnie jest to wynik rewelacyjny, a dodam że w tamtym sezonie nie dogrzewałem domu kominkiem.

Dom ma powierzchnie obecnie ogrzewaną 87m2 (60m poddasze jest na razie nieużytkowe odizolowane w stropie wełną od parteru)

Ogrzewanie w całym domu podłogowe, piec kondensacyjny Vaillant.

Układ ściany KG>paroizolacja>wełna15cm>OSB>wiatroizolacja>mata drenażowa 1cm>styropian 10cm z uszczelkami wokół okien i drzwi

Posadzka na gruncie odizolowana 10cm+5cm styropianu na zakładke

Płyta fundamentowa ocieplona pionowo 10cm styropianu

Temperatura utrzymywana w domu 20-22'C

Polecam szkielet drweniany bo to technologia rewelacyjna w eksploatacji!

Faktem jest,że elementy konstrukcyjne są ,,izolacją". Dodatkowa izolacja zewnętrzna jest zabezpieczeniem przed mostkami . Dobre okna/powierzchnię i mamy najtańszy system domu pasywnego .

Swoją drogą jak TB usłyszy,że na gazie 145PLN/m-c dla CO,CWU i kuchnia to odjedzie ( i to bez OZE).No i 15cm do gruntu.Wykończysz gościa.Zlituj się.:D

No a coś Ty chciał przy 25 cm :) tylko pogratulować :) plus to że jednak widza pomaga, kondensacyjny z automatykom to nie

gazowiec z zasobnikiem i świeczką, dwoje osób; Rodzice i koło 250 -300 na dwa miesiące .. gotowanie i CWU ..

Czy gaz jest dobrym źródłem ? pewnie lepszym niż prąd ... tylko cena przyłącza i urządzeń ..i spaliny kuchni gazowej

podepnę się pod temat bo w sierpniu minął rok naszego mieszkania w szkieleciaku. Też martwiłem się brakiem akumulacji. Za rok mieszkania ( nie mamy gazu wszystko idzie na prąd 2 dorosłych + 2 dzieci pow domu ok 108 m2) rachunki wyniosły ok 3200 zł ( 5600Kwh) Ogrzewanie to panele na podczerwień + maty podłogowe w łazienkach + sterowniki. Temp około 21 stopni w pokojach i 22-24 w łazienkach. Do tego w kominku poszło ok 2, 5 m3 drewna.

Nie ukrywam jestem zadowolony, ale przecież miniona zima była łagodna nie mniej w ramach przygotowań do obecnej zgromadziłem 1m3 drewna więcej. Gdyby w domu była rekuperacja i potrójne szyby wynik bylby na pewno lepszy, no ale cóż koszty, koszty i jeszcze raz koszty