Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie a szczelina wentylacyjna

JACUR

Recommended Posts

Witam,

jestem przed ociepleniem poddasza ,jednak ekipa murarska zamurowała

przestrzeń przy murłacie aż pod same deski od dachu,

mam pytanie odnośnie wentylacji dachu ,czy muszę skuć te cegły czy wystarczy powiercić w nich np. kilka otworów,

jestem po tynkowaniu ścian i na poddaszu nic nie schnie .

Pozdrawiam Jacek

IMAG0164.jpg

IMAG0168.jpg

Cegły złe ze względu na mostek termiczny nie brak wentylacji, jeżeli ci to nie przeszkadza nie musisz skuwać - w tej obmurówce możesz frezem odwiercić otwory - po jednym na pole, na typowe okrągłe przepusty (dostępne np na alledrogo) i je tam zamontować.

Ja w tym miejscu aby zamknąć przestrzeń pomiędzy dechami a murłatą mam przybite do murłaty od zewnątrz pasy płyty OSB zostawiając 1-2cm luzu pod dechami - w łatwy sposób można teraz do desek i OSB od wewnątrz przymocować pasek siatki zabezpieczający szczelinę przed nieproszonymi gośćmi, wiatr nie wieje a na wiosnę z zewnątrz i tak przyjdzie styropian i wszystko zostanie pod nim ukryte.

Szczelina wlotowa powinna mieć minimum 200 cm2 na 1 mb okapu i kształt tu nie ma żadnego znaczenia. Oczywiście najprościej jak będzie prostokątna czyli jej wysokość powinna mieć minimum 2 cm. W tym przypadku podmurowanie ma dwie wady: jedna to mostek termiczny bo nie jest to ściana osłonowa a druga to brak wlotu powietrza. O ile drugą wadę można by usunąć wiercąc odpowiednią ilość otworów o tyle aby usunąć tą drugą cegły bezwzględnie należy skuć! Wykonując elewację należałoby podciągnąć np. styropian prawie pod deski zostawiając prześwit te 2 cm. Natomiast w miejsce cegieł należy włożyć wełnę też pozostawiając szczelinę. W kalenicy deski powinny być rozcięte tak aby umożliwiały swobodny wypływ powietrza. Przekrój otworów w taśmie kalenicowej jest odpowiedni bo muszą one uniemożliwić dostanie się śniegu i owadów a jednocześnie jest wystarczający gdyż występują w tym miejscu nawet przy słabym wietrze siły ssące skutecznie ułatwiające wypływ powietrza z poddasza. Szczelina wlotowa w ścianie lud otwory w podbitce powinny być zabezpieczone siatką uniemożliwiającą wstęp owadom. Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź ,

cegły zostaną skute ,ale proszę jeszcze o info czy np styropian powinien być

przyklejony do murłaty ?(piana lub zaprawa )

bo na niego będzie jeszcze ocieplenie całej ściany zewnętrznej .

Jaka siatka się nadaje żeby tam zamontować ?

Na górze w kalenicy też powinny być odpowietrzenia ?,

dodam że dach jest pokryty papą a na to będzie szła dachówka ceramiczna .

Dziękuję za odpowiedzi

Jacek

Styropianu nie kleimy do murłaty. W szczelinę pomiędzy murłatą a styropianem mona włożyć wełnę i z góry też murłatę okryć wełną. Pozwoli to drewnu "oddychać". W kalenicy należy na całej długości (szerokości budynku) pozostawić otwór po 5 cm na stronę. Powstały otwór musi umożliwiać swobodny wypływ powietrza a jednocześnie powinien być zabezpieczony przed przeciekiem. Pozdrawiam.

cegły już prawie skute ,ale pojawia się następny problem,

w 1 -miejscu jest ściana która jest domurowana do desek dachu,

czy powinienem ją skuć o np. 15 cm i położyć na nią ocieplenie np.10 cm styro abyb nie było mostka

czy takie rozwiązanie jest ok

Dodam że ta ściana domurowana do desek jest ścianą zewnętrzną

Jacek

Istotą każdej izolacji jest jej ciągłość! Tak wykonana ściana uniemożliwia zachowanie ciągłości więc musi być skuta a w pustym miejscu musi się znaleźć warstwa izolacji cieplnej, która spotka się z izolacją dachu. Pozdrawiam.

Tu nie chodzi o ten zysk a bardzo niekorzystne zjawisko przemarzania i ewentualnego zagrzybienia ściany. Załóżmy, że mamy łazienkę z natryskiem na poddaszu i tak wykonaną ścianę. Przy wentylacji grawitacyjnej (zawsze w takich pomieszczeniach raczej kiepskiej) na styku sufitu i ściany nastąpi roszenie na ścianie a przy dużych minusowych temperaturach może pojawić się nawet szron. Widziałem takie zjawisko (zeskrobywałem nożem szron ze ściany) dokonując ekspertyzy dachu. Właściciel segmentu myślał, że mu dach w tym miejscu przecieka. Pozdrawiam.