mnowak355 01.01.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 WitamOd jakiegoś czasu jestem użytkownikiem kotła CO z podajnikiem na ekogroszek. Przez moje niedouczenie i opieszałość instalatora nie został na instalacji zainstalowany zawór trójdrożny utrzymujący na kotle temperaturę powyżej punktu rosy we wnętrzu kotła. Chciałbym naprawić ten błąd i zamontować ten zawór. Zastanawiam się jednak czy jest coś takiego jak trójdrożny zawór ze sterownikiem? Dlaczego o tym myślę? Wydaje mi się że obniżanie temperatury wody w instalacji o kilka stopni np. w nocy i przed południem kiedy domowników nie ma przełożyła by sie na spadek zużycia paliwa. Natomiast temperatura na kotle była by odpowiednia dla jego konstrukcji.Czy ktoś spotkał sie z takim zaworem, gdzie można coś takiego kupić i jaki jest orientacyjny koszt takiego urządzenia.Bardzo proszę o jakieś info. Pozdrawiam.Dla wszystkich wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 01.01.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Jednym zaworem 3d nie zrealizujesz za jednym zamachem ochronę kotła i obniżenie tem. wody grzewczej na CO. Musisz mieć albo dwa zawory 3d , albo jeden 4d. Zawór 3d do ochrony powrotu;http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/produkty/produkty-dla-instalacji-na-paliwo-stae/vtc500Zawór 3d z siłownikiem i sterownikiem do obniżenia tem. w instalacji;http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/produkty/zestawy-zaworow-z-napedem-elektrycznym i do tego sterownik Albo jeden zawór 4d z siłownikiem;http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/produkty/zawory-obrotowe/vrb140 i odpowiedni sterownik np;http://www.techsterowniki.pl/shop,30,77,st-431n Edytowane 1 Stycznia 2014 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 02.01.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Mi też ktoś polecił taki zestaw http://allegro.pl/silownik-zaworu-afriso-343-sterownik-tech-st-431n-i3792217501.htmldo mojej instalacji z jednym zaworem 3D.Czytając opis wygląda to OK. ale nie do końca wiem jak to zadziała przy mojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.01.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jeszcze raz napiszę. Jeśli masz jeden zawór 3d to ten sterownik nic ci nie pomoże. Jednym zaworem 3d nie jesteś w stanie jednocześnie ochraniać powrót kotła i zmniejszać temperaturę wody na grzejniki. Jeśli jednak chcesz aby było to na jednym zaworze to musi to być zawór 4d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jeszcze raz napiszę. Jeśli masz jeden zawór 3d to ten sterownik nic ci nie pomoże. Jednym zaworem 3d nie jesteś w stanie jednocześnie ochraniać powrót kotła i zmniejszać temperaturę wody na grzejniki. Jeśli jednak chcesz aby było to na jednym zaworze to musi to być zawór 4d. a co to da że jeszcze raz skoro , ON WIE LEPIEJ !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.01.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Może po którymś tam razie dotrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 02.01.2014 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 WitamDziękuję za odpowiedzi. Wiedziałem że mogę liczyć na forumową społeczność. Oczywiście macie racje Panowie. Aby zabezpieczyć kocioł i jednocześnie obniżać/regulować temperaturę na instalacji potrzebny jest zawór 4D. Z tego co pokazał wujek Google najprościej mówiąc jest to skrzyżowanie na którym ruch wody kierowany jest przez łopatkę która wychyla się o 90 stopni w którym przy maksymalnym wychyleniu w jedną stronę cała ciepła woda idzie na grzejniki, maksymalne wychylenie w drugą powoduje obieg wody tylko w kotle. Ręczne sterowanie takim zaworem nie stanowi problemu. Jak rozumiem mogę kupić zawór 4D który jest dostosowany do montażu siłownika i dokupić go później.Napiszcie proszę czy sterownik współpracujący z siłownikiem działa na tej zasadzie że ustawia się tam temp. jaką chciałbym mieć na grzejnikach a on sam steruje pracą zaworu. Jeśli tak to potrzebował bym prosty sterownik z jednym czujnikiem temperatury właśnie na grzejnikach. Kocioł ma swój sterownik i jeśli temperatura w nim wzrośnie to przejdzie w stan czuwania.Jeszcze jedno, ma ktoś takie ustrojstwo zamontowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.01.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Nie prościej jest sterować temperaturą w pomieszczeniu a nie temperaturą wody w grzejniku? Montujesz sterownik pogodowy z uwzględnieniem tem . w pomieszczeniu, ustawiasz odpowiednią krzywą grzewczą i sterownik poprzez siłownik zaworu sam reguluje tem. wody płynącej do grzejników (przynajmniej w teorii ). Ja tak mam ale na gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.01.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Nie prościej jest sterować temperaturą w pomieszczeniu a nie temperaturą wody w grzejniku? Montujesz sterownik pogodowy z uwzględnieniem tem . w pomieszczeniu, ustawiasz odpowiednią krzywą grzewczą i sterownik poprzez siłownik zaworu sam reguluje tem. wody płynącej do grzejników (przynajmniej w teorii ). Ja tak mam ale na gazie. Ale tak jak już wcześniej napisał - nie ma pieca na gaz i istotna jest ochrona kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 04.01.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Przecież pisałem wyżej. Dwa zawory 3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts