Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka trójkątna

Recommended Posts

Hej.

Czy jest jakiś rozsądny sposób by wybudować się na działce trójkątnej?

Działka o wymiarach (w przybliżeniu):

31 m x 35m x 18m

Jaka powinna być minimalna odległość budynku od granic działki w takim przypadku?

Jak ugryźć temat?

Edytowane przez abdiel

Gość Antkowa
Nie piszesz jaki dom cię interesuje - duży, mały, z poddaszem użytkowym czy bez. Czy działka jest objęta MPZP ? Wybudować pewnie się da, zawsze można zrobić projekt indywidualny jesli gotowy projekt nie pasuje, pytanie czy ta działka jest aż tak atrakcyjna ? Niedawno był tu podobny wątek, sama też kiedyś miałam na oku działkę trójkątną ale w końcu zdecydowałam się na inną.

Gość Antkowa
Witam, tak na szybko http://www.poradnik.novio.pl/budowa-domu/jakie-odleglosci-trzeba-zachowac-przy-budowie-domu,

Moim zdaniem najlepiej mieć mapkę w skali i narysować linie graniczne, wtedy zobaczymy jaki domek nam się zmieści na działce. Pozdrawiam

Warto sprawdzić takie informacje w planie lub w warunkach zabudowy. Ja muszę zachować min.6 m od drogi, w przypadku działki trójkątnej każdy metr może mieć znaczenie. Możesz wrzucić jakąś mapę z zaznaczoną działką ?

Dziękuję Wam za odpowiedź.

Jeżeli chodzi o wrzuceni projektu domu na rzut działki to tam zrobiłem.

Tylko, że nie wiem na ile konieczna będzie odległość 4 metrów od granicy działki i czy można zrobić jakieś odstępstwo od tego.

Jeżeli chodzi zaś atrakcyjność działki to trudno mi się jeszcze wypowiedzieć. Szukam czegoś budżetowego niestety.

Dom z poddaszem użytkowym - http://z500.pl/projekt/777/Z71_SMART,wariant-ze-zmieniona-technologia-wykonania-stropu-na-strop-typu-smart.html

Co do działki i do MPZP to nie wiem bo jeszcze nie rozmawiałem z właścicielem. Na razie próbuję ugryźć temat bo jestem zielony.

Warto sprawdzić takie informacje w planie lub w warunkach zabudowy. Ja muszę zachować min.6 m od drogi, w przypadku działki trójkątnej każdy metr może mieć znaczenie. Możesz wrzucić jakąś mapę z zaznaczoną działką ?

Wrzucę mapkę po spotkaniu z właścicielem aby dokładnie pokazał mi granice działki.

Na razie pytam orientacyjnie bo szczerze nie wiem czy warto.

Gość Antkowa
Wypytaj o kilka rzeczy zanim podejmiesz decyzję: Czy jest plan zagospodarowania , ewentualnie sprawdź warunki zabudowy, tam będą wszystkie niezbędne informacje. Czy są wszystkie media , od której strony jest wjazd na działkę. Jeśli wszystko jest ok, to porównaj ceny z innymi działkami w okolicy, czasem lepiej kupic mniejszą ale bardziej ustawną.

Media są wszystkie podłączone. Cena działki rozsądna nie ukrywam.

Tylko, że mała i że trójkątną więc to na minus. Mimo wszystko jeśli udałoby się dogadać ze sprzedającym i wszystko byłoby ok, to dałoby się myślę coś z tym zrobić.

Myślicie, że ten dom, co go wybrałem dałoby radę wybudować na tej działce?

Dziękuję za pomoc.