schizo85 01.01.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Miałem chwilę czasu to na podstawie znalezionych w necie czeskich obliczeń obliczyłem jak będzie wyglądać mostek na styku ściany zewnętrznej z fundamentową w przypadku mojego domu. Jako przekładkę między ścianą fundamentową a właściwą postanowiłem użyć BK400. Wcale nie wyszło tak źle a nawet powiedziałbym że bardzo dobrze. Nie widzę najmniejszego sensu używania bloczków Isomur. Psi = -0.055 Jeżeli ktoś widzi w obliczeniach jakiś błąd to dajcie znać to poprawię. Na sendspace załączam pliki z symulacją i obliczeniami. Mostek.zip http://www.sendspace.pl/file/511d813c7a598896f41416b Edytowane 1 Stycznia 2014 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.01.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 http://wbia.pollub.pl/files/85/attachment/vol12(4)/165-176.pdfTen optymistyczny wynik pomnożył bym przez 1,6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 01.01.2014 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Nawet zwiększając lambdę BK400 dwa razy z 0.11 na 0.22 uzyskuję mostek na poziomie -0,025 co jest dalej dobrym wynikiem. Wiem że BK zamoknięty czy nawet wilgotny nie jest już tak skuteczny w izolacji, dlatego wyniesiony jest 30cm powyżej poziomu terenu i będzie dobrze zaizolowany od wody. Ale nawet zawilgocony ma dużo lepszą lambdę = 0.176 niż ISOMUR 0.33 i jest dwa razy wyższy. Z resztą nawet nie sądzę że uzyskam ujemną wartość tego mostka, zawsze przy budowie się jakieś nieprawidłowości w wykonaniu wkradną ale mostek na poziomie zerowym jest moim zdaniem dobrym wynikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 01.01.2014 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Przeliczyłem właśnie jak by to wyglądało dla Isomuru, i wychodzi na to że wtedy mostek jest na poziomie -0.003, czyli że praktycznie zero. Wyczytałem gdzieś że dla obliczeń numerycznych powinno się zwiększać wynik o około 20% na poczet ewentualnych bądź prawdopodobnych błędów. Nie wiem za bardzo jak zwiększyć wartość mostka ujemnego o 20% więc zwiększyłem lambdę materiału o 20% i tak: ISOMUR - Psi = 0,001BK400, wilgotny, czyli lambda * 1.6 (jak nydar pisał) * 1.2 Psi = -0.025 przypadek idealny, izolacja nieprzerwana Psi = -0,08 To jest tylko dla mojego przypadku, dla grubości izolacji jak podane i ocieplenia fundamentu z zewnątrz i wewnątrz. Ciekaw jestem czy te obliczenia są prawidłowe bo wyniki wychodzą aż za bardzo optymistyczne. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts