gregor_p75 01.01.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 WitamPrzepraszam że powielam temat, który już wcześniej się pojawiał ale jestem laikiem w tym temacie i chciałbym aby ktoś mi dokładnie powiedział co jest źle zrobione i co ma poprawić mój developer aby to działało jak należy.Ale od początku.....Właśnie zakupiłem bliźniak od developera i jestem na etapie wykańczania. Od kilku dni śpimy już w pomieszczeniach górnych - na dole jeszcze trwa wykańczanie. Pojawiły się problemy z ogrzewaniem.Na dole mamy ogrzewanie podłogowe w łazience, korytarzu oraz w salonie z otwarta kuchnią. Dodatkowo w łazience jest grzejnik drabinkowy, w salonie jeden grzejnik płytowy i również płytowy grzejnik w garażu. U góry w pokojach są grzejniki płytowe a w łazience podłogówka i grzejnik drabinkowy.Całość zasilana jest kotłem gazowym kondensacyjnym Saunier Duval ISOTWIN CONDENS F30B i dodatkowo kominkiem z płaszczem wodnym. Do kotła podłączony jest sterownik COSMO Perfect CM707 umieszczony na dole. Są dwie skrzynki z mieszalnikami jedna na dole a jedna u góry. Pompa jest tylko w kotle i druga przy kominku (uruchamiana automatem z kominka oczywiście jak kominek osiągnie temperaturę odpowiednią).Oto problemy jakie zaobserwowałem:1) praktycznie nie ma możliwości regulacji temperatury w górnych pomieszczeniach, jak na sterowniku ustawię temp. 21 stopni to po osiągnięciu tej temperatury piec się wyłączy i u góry nie grzeją ani grzejniki ani podłogówka w łazience. W tym czasie na dole jest temperatura 21 stopni.2) ogrzewanie podłogowe praktycznie działa tylko w łazience dolnej i górnej a w salonie i korytarzu podłoga jest zimna (trochę poczytałem podobnych wątków i zwróciłem uwagę że na mieszaczu powrotnym mam zainstalowany jeden zawór RTL jakby na całą listwę powrotu). Proszę o wskazanie co należy poprawić, zamontować, przerobić bo chciałbym zgłosić to developerowi ale jako że się nie znam to muszę mieć wiedzę aby zrobione to zostało dobrze.Jeżeli do udzielenia odpowiedzi, coś jeszcze potrzeba to proszę pytać a uzupełnię dane. Mogę tez zrobić zdjęcia i przesłać na maila. Może jest jakiś forumowicz fachowiec od instalacji ogrzewania z rejonu Tanowa, Polic, Szczecina aby mógł w wolnej chwili rzucić okiem jak to jest zrobione i doradzić na miejscu - będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam i czekam na porady.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 01.01.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Wrzuć zdjęcia na forum. Poproś dewelopera o projekt instalacji CO w mieszkaniu i sprawdź go ze stanem istniejącym (lubią oszczędzać). Zrób też zdjęcia skrzynek. Opisz która jest od czego i na którym pietrze. Jeśli są mieszacze w skrzynkach to tam też powinny być pompy. Gdzie masz sterownik? Jak utrzymuje się odpowiednia temperatura w pomieszczeniach to raczej wszystko powinno być w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) po pierwsze primo - co masz w umowie na temat podłogówki?Deweloper musi zapewnić temperaturę 20 *C w budynku.Łączenie podłogówki z grzejnikiem to prowizorka ale grzeje,Jeżeli masz grzejniki w każdym pomieszczeniu to musie to uda.termostat w salonie to błądZamontuj głowice na grzejnikach. Edytowane 1 Stycznia 2014 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 01.01.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 z opisu brzmi jak dosc rozwinieta instalacja (podlogowka, grzejniki, drabinki) latajaca tylko na pompie z pieca... sterownik wylacza piec (moze takze i pompe) po osiagnieciu temp. na dole. Wiec jak to ma grzac gore skoro jest wylaczony kociol? za rada Gersika powrzucaj moze fotki/schemat, bo za duzo mozliwosci - moze madre glowy forumowe cosik wymysla. ale calkiem realna jest ulanska fantazja developera a podlaczenie do tego jeszcze instalacji z PW - jak to mowia "az strach sie bac" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts