Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament a zmiana technologi ściany zewnętrznej

master92pl

Recommended Posts

Witam !

Pierwotnie w moim projekcie jest Sciana z betonu komórkowego 36.

Planuję zmianę na ścianę dwuwarstwową 24 + 12 ( lub 15 cm ) ocieplenia.

W związku z tym mam pytanie. Ponieważ osie konstrukcyjne budynku na ławie są przesunięte do wewnątrz budynku. Jeżeli bedę chciał zachować wymiary budynku. Bloczek 24 będzie wysunięty 6 cm do środka. Przesunięcie ławy o 6 cm do środka spowodowałoby ze Beton komórkowy murowany by był idealnie równo ze ścianą fundamentową ( 24 ) ale oś konstrukcyjna byłaby na środku sciany fundamentowej. Załączam niżej rysunki do zobrazowania problemu. Prosze o rady

fundament.jpg

Witam !

Pierwotnie w moim projekcie jest Sciana z betonu komórkowego 36.

Planuję zmianę na ścianę dwuwarstwową 24 + 12 ( lub 15 cm ) ocieplenia.

W związku z tym mam pytanie. Ponieważ osie konstrukcyjne budynku na ławie są przesunięte do wewnątrz budynku. Jeżeli bedę chciał zachować wymiary budynku. Bloczek 24 będzie wysunięty 6 cm do środka. Przesunięcie ławy o 6 cm do środka spowodowałoby ze Beton komórkowy murowany by był idealnie równo ze ścianą fundamentową ( 24 ) ale oś konstrukcyjna byłaby na środku sciany fundamentowej. Załączam niżej rysunki do zobrazowania problemu. Prosze o rady

[ATTACH=CONFIG]232709[/ATTACH]

Zmian w konstrukcji nie dokonuje inwestor poprzez zabawę w "przesunę to lub to, w tę stronę albo drugą, względem tego, co chyba jest osią", tylko konstruktor. Również do projektanta należy określenie, czy zmiana jest istotna, czy nie - a w konsekwencji: czy należało będzie podjąć kroki w celu uzyskania zmiany pozwolenia na budowę (chociaż pewne przypadki odgórnie nie mogą zostać uznane za nieistotne).

Dzisiaj masz problem z fundamentami, potem będą stropy i więźba, i tak oto amatorzy z forum przeprojektują Ci dom, a potem wspólnie będziecie myśleć nad usuwaniem usterek? ;) Wszak projektanci będą mogli umyć ręce - oni to narysowali inaczej, to nie ich wina ;)

Nie to nie tamto i nie co chyba jest osią bo wiem o czym pisze. Pozwolenia żadnego nie ma. A pytanie zadałem dlatego ze jest sporo projektów na ścianę 36 cm a zdecydowana większość inwestorów buduje takie domy w technologii 2w , 24 cm + 12 cm lub coraz częściej 15 cm tylko nikt nie pisze co się z tym wiąże, co za zmiana. Jak wygląda taka ściana na ścianie fundamentowej przy zachowaniu wymiarów budynku.

• 1 month później...

Witaj master,

Ja w projekcie miałem bk 36,5 cm i został przy adaptacji zmieniony na 24 bk + 12 cm ocieplenia. W oryginale bk wystawał poza ścianę fundamentową na 12 cm i adaptacja była bardzo prosta, bo te 12 cm zamieniono na styropian i teraz przez środek bloczka będzie przebiegała oś fundamentowa (tak jak na rys 3)

Sprawdź jeszcze raz dokładnie czy napewnno masz tak jak na rys nr 1, bo patrząc na rzut fundamentów a później na rzut ścian zewnętrznych to faktycznie można się zaplątać. Ja się też na początku tym martwiłem, ale jak widać rozwiązanie w moim przypadku było bardzo proste. Wiadomo, że styropianu dam zapewne więcej niż 12 cm i wiem że nie będzie to zgodne z pierwotnym projektem, ale od tego jest kierbud, aby takie problemy rozwiązywać (zapewne wpisze w dzienniku, że dokonano takiej zmiany i tyle będzie w temacie).

Pozdrawiam,

Zedus

Witam ! Dzięki za odpowiedzi

Na pewno mam tak jak na rys 1 beton komórkowy wystaje 6 cm na zewnątrz i do wewnątrz. Tez myślę ze jedyne wyjście to iść 6 cm do środka żeby bloczek murować jeden na drugim na całej powierzchni.

Zedus, gdyby wystawał 12 cm to wszystko byłoby jasne :D podzielić na 12 i 24 i wszystko by grało

Edytowane przez master92pl

• 6 months później...

Cześć Master92pl

Mam podobny dylemat ;) Projekt zakłada układ ścian taki jak u Ciebie (rys. 1) czyli grubość ściany 36cm, bk wystaje po 6 cm z każdej strony ściany fundamentowej (24cm). Początek budowy jakieś dwa lata temu i ściany fundamentowe wykonane dokładnie z projektem. W czasie tej przerwy postanowiłem zmienić technologię ścian z jednowarstwowej na dwu, oraz beton komórkowy na silikaty (24cm lub 18cm). Wznowienie prac na wiosnę 2015. Nie miałem jeszcze możliwości porozmawiać o tym z kierownikiem więc stąd moje pytanie:

Jak u Ciebie wygląda rozwiązanie tego problemu? Przesunięto ścianę fund. do wewnątrz?