apiro 01.01.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Mam kłopot z podłogą w starej kamienicy (ok. 100 letniej). Jest to dość krzywa podłoga z desek na legarach. Jakie jest sensowne rozwiązanie (wiadomo, że istotna jest kwestia ekonomiczna) na remont tej podłogi? Zrywanie desek i ułożenie płyt OSB/MDF na starych legarach czy położyć nowe legary na obecnych deskach i na to płyty? Jakie zastosować legary i jak to poźniej wypoziomować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 01.01.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 jesli sie da ratowac stara podloge to ja ratuj a jesli juz chcesz sie jej pozbyc to sa rozne rozwiazania. Kiedys w niemczech remontowalismy stare kamienice i tam wlasnie byl taki scenariusz jak u ciebie. Na stare deski sypalismy granulatowa podsypke , równane i na to płyty osb i pozniej parkiety.Mozesz zerwac stare deski , pouzupelniac i podreperowac stare legary i na to osb , Do poziomowania albo stara szkola ( pierwszy i ostatni legar a pozniej linka i poziomice) ale dokładniej napewno i pewniej bedzie przy uzyciu lasera. A najdokładniej bedzie przy uzyciu niwelatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.01.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Mam kłopot z podłogą w starej kamienicy (ok. 100 letniej). Jest to dość krzywa podłoga z desek na legarach. Jakie jest sensowne rozwiązanie (wiadomo, że istotna jest kwestia ekonomiczna) na remont tej podłogi? Zrywanie desek i ułożenie płyt OSB/MDF na starych legarach czy położyć nowe legary na obecnych deskach i na to płyty? Jakie zastosować legary i jak to poźniej wypoziomować? Co to znaczy dość krzywa podłoga...? Jakie są różnice w poziomach? Jezeli nie wielkie, (2cm) to warto deski cyklinować i lakierować po uprzednim dobiciu gwoździ. Twój opis jest bardzo lakoniczny! Być może deski i legary nośne, są miejscowo zmurszałe? Wtedy te miejsca trzeba odkryć sprawdzić i ewentualnie naprawić. Można deski rozebrać, sprawdzić legary i ponownie położyć deski. Jeżeli w drzwiach są progi, można rozłożyć folię na deskach i wypoziomować podłogę keramzytem. Na to płyty OSB i na płyty laminat albo panele drewniane, ułożone "pływająco". Można też przygotować w ten sposób podłogę w całym mieszkaniu. Można również ułożyć i wypoziomować legary 4x6cmm na deskach co 50cm i ułożyc na nich płyty OSB 18-20mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apiro 02.01.2014 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Do poziomowania albo stara szkola ( pierwszy i ostatni legar a pozniej linka i poziomice) ale dokładniej napewno i pewniej bedzie przy uzyciu lasera. A najdokładniej bedzie przy uzyciu niwelatora. Bardziej miałem na myśli w jaki sposób poziomować legary, gdy są poniżej poziomu - podkładać pod (czy nad?) cienkie warstwy drewna? Co to znaczy dość krzywa podłoga...? Jakie są różnice w poziomach? Jezeli nie wielkie, (2cm) to warto deski cyklinować i lakierować po uprzednim dobiciu gwoździ. Twój opis jest bardzo lakoniczny! Być może deski i legary nośne, są miejscowo zmurszałe? Wtedy te miejsca trzeba odkryć sprawdzić i ewentualnie naprawić. Można deski rozebrać, sprawdzić legary i ponownie położyć deski. Na razie jestem w wstępnej fazie ustalania i zbierania informacji na temat remontu. Niedługo dokonam pełnych pomiarów i sprawdzenia stanu drewna. Na razie mogę zagwarantować, że pochyłość podłogi jest naprawdę spora (na pewno powyżej 2 cm). Dziękuje za rady. A co powiecie na temat montażu podłogi MICHNOSYSTEM? Warte uwagi? Edytowane 2 Stycznia 2014 przez apiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts