soloo 01.01.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Planuję sam wykonać ogrodzenie tzn podmurówka z bloczka betonowego 38x24x12 , słupki do bramy i furtki oraz końcowe słupki będą z bloczka 30x24x12 i bloczek ten będzie postawiony wymiarem 24 do góry tak, ze układając bloczki uzyskam wymiar 43cm (30+12+1cm fuga) następnie słupki będą zalane betonem, słupki naturalnie będą wzbrojone, zbrojenie wyciągnięte będzie od ławy fundamentowej. Myślałem na te słupki kupić pustaki wentylacyjne i układać je jeden na drugim ale drogie te pustaki są, za takiego przybliżonego do wymiaru 43 trzeba trochę zapłacić, a trochę tych pustaków mi pójdzie na te 5 słupków.Moje kolejne pytanie i najważniejsze, podpowiedzcie na jaką głębokość kopać fundament pod takie ogrodzenie, działkę mam szerokości 32m na fundamencie będzie ułożone 4 lub 5 bloczków które będą pełniły rolę podmurówki, z czego 1 będzie przysypany ziemią, bo planuję trochę podnieść działkę, ogrodzenie będzie lekkie bo będą przęsła 2m kupione w OBI brama i furtka też, dodam że teren jest nie za ciekawy co prawda u mnie nie stoi woda na działce ale 3 szpadle głębiej i mamy glinę, podpowiedzcie na jaką głębokość ten fundament, jakiej szerokości. Planowałem tak ok 60cm głębokości i 30cm szerokości pod podmurówkę natomiast pod słupki bramowe ok 1m głębokości i 50cm szerokości w bramie też taka sama głębokość z uwagi że jak wjedzie coś ciężkiego.Słupki na podmurówce chciałbym zrobić z bloczka, spotkaliście się z bloczkami które mają otwór by je nałożyć na pręt zbrojeniowy i zalać betonem?Efekt końcowy będzie taki, że będzie elewacja na słupkach i podmurówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts