pablojarocin 02.01.2014 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witam.Mam taki mały problem robię przebudowę domu, dom jednorodzinny 2 piętra, problem jest taki że łazienka jest tylko na górnym piętrze a ja bym chciał zrobić drugą na dolę. Ale chodzi o to że wyjście do szamba jest 1 metr od podłogi.Jak by zrobić żeby te ścieki z dolnej łazienki podnieść na wysokość około 1 metra i je puścić do szamba.Pompa z rozdrabniaczem takie coś wystarczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 02.01.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Wystarczy, ale... W urządzeniach tego typu stosuje się małe i słabe pompy (400W na pompę z rozdrabniaczem to mniej niż nic). Dlatego jeśli łazienka ma być z toaletą, to odradzam wrzucania do muszli nawet papieru toaletowego. Raczej trzeba się pogodzić z kubełkiem. Jeżeli potrzebujesz pełnej funkcjonalności, to nastaw się na dużo większy wydatek np na to:http://pl.grundfos.com/products/find-product/multilift.html albo na to:http://zehnder-pumpen.de/reload.html?/de/produkte/miniboy.html albo na to:http://www.jung-pumpen.de/pl/produkty/technika-domowa/przepompownia-do-sciekow-fekalnych/compli-300-e.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 03.01.2014 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 A są jeszcze jakieś inne rozwiązania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 03.01.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 A są jeszcze jakieś inne rozwiązania?? No, ewentualnie mała pompownia na zewnątrz budynku, ale to by była chyba przesada. Niestety, zawsze jest tak, że najtańsze rozwiązania nie są doskonałe i trzeba się pogodzić z pewnymi ograniczeniami. Lepiej je poznać przed zakupem. Urządzenie małe, który ty znalazłeś, też będzie spełniać swoje zadanie, tylko trzeba pamiętać o jego ograniczeniach. Np. na stronie http://productfinder.wilo.com/pl/PL/productrange/00000011000267c300020023/fc_range_description można pobrać sobie instrukcję obsługi, a w niej przeczytać: Pompa nie nadaje się do przemieszczania ciał stałych, jak np. artykuły higieniczne, resztki jedzenia, materiały długowłókniste, rozpuszczalniki, tłuszcze i oleje. Nie wolno podłączyć pompy do toalety z zaworem przepłukującym. Co producent uzna za ciała stałe albo włókniste w razie awarii? Czy papier toaletowy jest ciałem stałym? Czy pod prysznic trzeba chodzić w czepku, bo długie włosy mogą być uznane za materiały długowłókniste? Przed zakupem proś o wyjaśnienia. Najlepiej na piśmie. PS. Wilo to porządna firma i jeśli już coś kupować, to ich także można brać pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 03.01.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Od jakiś 7-8lat mam łazienkę w piwnicy - jest tam prysznic, umywalka i toaleta. Wysokość do rury kanalizacyjnej ~1.7m (od pompy do rury). Łazienka jest używana codziennie. Mam pompę z rozdrabniaczem Borysowski (chyba 600W) i nie licząc jednej awarii z włącznikiem ciśnieniowym z mojej winy (czy jak się to okrągłe "coś" nazywa) to działa bez problemów. Zdarzyło się dwa razy w ciągu tych 7-8lat, że urwała się klapka w zaworze zwrotnym, ale to już poza pompą jest. Sama pompa rozdrabnia wszystko jak leci, jakoś nigdy nie miałem z tym problemów. Na tamte czasy te pompy były po 1600zł, teraz widzę że są po 300zł... Nie powiem, bo też rozważałem opcję z pompą Grundfosa, ale wyszło by to wtedy ok 600zł więcej. Jak obecna pompa padnie, to pewnie znowu kupię Borysowskiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli123 16.06.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Nie polecam borysowskiego brak w tych pompach rozdrabniacza tylko plastikowy wirnik.Sfa i Wilo sa lepsze bo maja rozdrabniacz, cena też podobna i maja serwis który dojedzie do klientów borysowskiego trzeba samemu odłączyc i im wysłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.06.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 A konkretnie jakieś modele ? Wpadł mi w oko ten SOLOLIFT2 - Grundfos WC-1 jak śądzisz to jest warte swoejej ceny ? Opinie widzialem różne, firma raczej solidna i po opiniach mam wątpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts