Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa rozdrabniacz

pablojarocin

Recommended Posts

Witam.

Mam taki mały problem robię przebudowę domu, dom jednorodzinny 2 piętra, problem jest taki że łazienka jest tylko na górnym piętrze a ja bym chciał zrobić drugą na dolę. Ale chodzi o to że wyjście do szamba jest 1 metr od podłogi.

Jak by zrobić żeby te ścieki z dolnej łazienki podnieść na wysokość około 1 metra i je puścić do szamba.

Pompa z rozdrabniaczem takie coś wystarczy???

Wystarczy, ale...

W urządzeniach tego typu stosuje się małe i słabe pompy (400W na pompę z rozdrabniaczem to mniej niż nic). Dlatego jeśli łazienka ma być z toaletą, to odradzam wrzucania do muszli nawet papieru toaletowego. Raczej trzeba się pogodzić z kubełkiem. Jeżeli potrzebujesz pełnej funkcjonalności, to nastaw się na dużo większy wydatek np na to:

http://pl.grundfos.com/products/find-product/multilift.html

albo na to:

http://zehnder-pumpen.de/reload.html?/de/produkte/miniboy.html

albo na to:

http://www.jung-pumpen.de/pl/produkty/technika-domowa/przepompownia-do-sciekow-fekalnych/compli-300-e.html

A są jeszcze jakieś inne rozwiązania??

No, ewentualnie mała pompownia na zewnątrz budynku, ale to by była chyba przesada.

Niestety, zawsze jest tak, że najtańsze rozwiązania nie są doskonałe i trzeba się pogodzić z pewnymi ograniczeniami. Lepiej je poznać przed zakupem.

Urządzenie małe, który ty znalazłeś, też będzie spełniać swoje zadanie, tylko trzeba pamiętać o jego ograniczeniach. Np. na stronie http://productfinder.wilo.com/pl/PL/productrange/00000011000267c300020023/fc_range_description można pobrać sobie instrukcję obsługi, a w niej przeczytać:

Pompa nie nadaje się do przemieszczania ciał stałych, jak np. artykuły higieniczne, resztki jedzenia, materiały długowłókniste, rozpuszczalniki, tłuszcze i oleje. Nie wolno podłączyć pompy do toalety z zaworem przepłukującym.

Co producent uzna za ciała stałe albo włókniste w razie awarii? Czy papier toaletowy jest ciałem stałym? Czy pod prysznic trzeba chodzić w czepku, bo długie włosy mogą być uznane za materiały długowłókniste? Przed zakupem proś o wyjaśnienia. Najlepiej na piśmie.

PS.

Wilo to porządna firma i jeśli już coś kupować, to ich także można brać pod uwagę.

Od jakiś 7-8lat mam łazienkę w piwnicy - jest tam prysznic, umywalka i toaleta. Wysokość do rury kanalizacyjnej ~1.7m (od pompy do rury). Łazienka jest używana codziennie. Mam pompę z rozdrabniaczem Borysowski (chyba 600W) i nie licząc jednej awarii z włącznikiem ciśnieniowym z mojej winy (czy jak się to okrągłe "coś" nazywa) to działa bez problemów. Zdarzyło się dwa razy w ciągu tych 7-8lat, że urwała się klapka w zaworze zwrotnym, ale to już poza pompą jest. Sama pompa rozdrabnia wszystko jak leci, jakoś nigdy nie miałem z tym problemów. Na tamte czasy te pompy były po 1600zł, teraz widzę że są po 300zł... Nie powiem, bo też rozważałem opcję z pompą Grundfosa, ale wyszło by to wtedy ok 600zł więcej. Jak obecna pompa padnie, to pewnie znowu kupię Borysowskiego...

• 5 months później...
Nie polecam borysowskiego brak w tych pompach rozdrabniacza tylko plastikowy wirnik.Sfa i Wilo sa lepsze bo maja rozdrabniacz, cena też podobna i maja serwis który dojedzie do klientów borysowskiego trzeba samemu odłączyc i im wysłać.