stam222 02.01.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witajcie dobrzy ludzie.W chwili obecnej jestem na etapie SSO, okna zafoliowane, fundamenty ocieplone i zasypane a ja zbieram wiedzę teoretyczną i przygotowuję się do ataku na budowę na wiosnę.Projekt domu kupiliśmy gotowy i z kilkoma drobnymi zmianami (głównie rezygnacja z części okien na parterze, i drobne zmianki w śd) wybudowaliśmy w minionym roku ( no bo już mamy 2014) nasz domek.Nie wszystko szło jak trzeba od samego początku. Mam tutaj na myśli zakup działki, projekt no i co najważniejsze moje przygotowanie do tematu pt. "budownictwo energooszczędne". To w trakcie budowy (na szczęście na samym początku) zacząłem się interesować w/w tematem. Oczywiście jako laik w temacie nie bardzo wiedziałem za co i jak się za to zabrać. Na szczęście lektura forum rozwiała kilka moich wątpliwości.Tak czy inaczej mając koparkę na budowie, zrobiłem GWC rurowe, wiem, ze są zwolennicy jak i przeciwnicy takich systemów ale ja mam już to zrobione i zamierzam z tego korzystać. 85 mb rury kanalizacyjnej fi 200 zakopane pod ziemią na głębokości 1,5 - 1,7 m. Na dzień dzisiejszy zrobiłbym pewnie krótsze i w lini prostej. Na fundament położyłem 15 cm styroduru (10+5) i dodatkowo jest też zrobiona opaska anty-wysadzeniowa 10cm z tego samego styro. Jako ,że poziom wód jest dość wysoki 80 cm zrobiłem też drenaż opaskowy. Na ściany mam zamiar położyć 20 cm styropianu w dwóch warstwach ale fachowcy mi to odradzają (pisałem i pytałem na forum). Skosy na poddaszu chcę ocieplić wełną 30-35 cm (jeszcze się waham) widziałem gdzieś ostatni wełnę o całkiem dobrych parametrach 0,031 (chyba) a na dodatek wyczytałem w Muratorze 11/2013 str.60 o projekcie domu "Garda" w standardzie NF40 gdzie poddasze ocieplono styropianem zamiast wełny i tutaj rodzi się kolejne pytanie ale pytania będą później. Napisałem o tym projekcie "Garda" dlatego, że i m2 i bryła i ocieplenie jest zbliżone do naszego projektu z wyjątkiem ściany fundamentowej bo u mnie jest 15 cm a w Gardzie 20.Dodatkowo też znajomy/sąsiad na codzień pracujący i zajmujący się projektowaniem i zakładaniem WM i ogrzewaniem (Viess...) zrobił mi (no jeszcze nie do końca) projekt w OZC. Wyszło w nim, że (nie pamiętam ile) będzie bardzo małe zapotrzebowanie na cieplo (ponoć blisko pasywnego tzn trochę więcej). No i tutaj czytając forum rodzi się kolejne pytanie. Żeby nie zrobił się bałagan w temacie będę numerował pytania i bardzo bym prosił o numeryczne odpowiedzi jeżeli takowe oczywiście będą.1. Czy jest sens pakować się w ogrzewanie podłogowe 100% z kotłem kondensacyjnym (gaz ziemny) bo takie miałem plany i założenia.2.Czy dołożyć 5 cm styroduru na ścianę fundamentową czy moje 15 cm wystarczy?3.Ocieplenie poddasza styro czy wełna za i przeciw.Narazie to tyle bo muszę lecieć do pracy, reszta później.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Styropian na ścianie fundamentowej nie ma znaczenia - tak się po prostu nie robi: - Bez paroizolacji - im grubsza izolacja ściany tym większy problem z wilgocią. Izolacja podłogi ( zupełne minimum to 30 cm styropianu) powinna być połączona ze styropianem ściany. Przy braku izolacji od gruntu ( nie ma czegoś takiego jak częściowa izolacja) - Viess... zużycie będzie minimum 90kWh/m2 rocznie. lata 90-te Klasa energetyczna Ocena energetyczna Zużycie na ogrzewanie na m2 A+ pasywny Do 15 kWh A niskoenergetyczny 15-45 kWh B energooszczędny 45-80 kWh C średnioenergooszczędny 80-100 kWh D Spełniający (90’)normy 100-150 kWh E Energochłonny 150-250 kWh F Wysoko energochłonny Powyżej 250 kWh XXI wiek Klasa energetyczna Ocena energetyczna Zużycie na ogrzewanie na m2 A+ Plus energetyczny Sprzedaje kWh A samowystarczalny Pokrywa swoje potrzeby B pasywny 0 kWh na ogrzewanie C Izolowany 15 - 30 kWh D Energochłonny Nieizolowany – ponad 30kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 A coś oprócz kopiuj/wklej z innych wątków i tematów.Pisząc temat miałem napisać na końcu, że panu TB dziękuję za "mandre" rady ale zawołali mnie do pracy i w pośpiechu kończyłem i zapomniałem o tym napisać.A siodło już sobie pan kupił?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220973-Gaz-w-domu-pasywnym-Czy-to-ma-sens&p=6293335#post6293335 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Zamiast do prokuratury architekta zgłosić, Pan mnie atakuje - dziwne! A co do mojej wiedzy i doświadczenia w temacie - podałem konkret - Dom nieizolowany zużywa 30 i więcej kWh/m2 rocznie - To co Pan opisał przekroczy 90kWh/m2 rocznie. Pozdrawiam i nie przeszkadzam, bo z pytania myślałem, że interesuje Pana dom izolowany - czyli zużycie poniżej 30kWh/m2 rocznie i obniżenie kosztów budowy. Jak nie... to tylko ma byś reklama Vi... to już nie przeszkadzam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ad. 2. Dołożyć. - źródło: http://www.waze.pl/documents/dopobrania/004_Konzepcja_pasywha.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ad. 2. Dołożyć. Ok dzięki,wiąże się to z ryciem w ziemi ale nie będzie aż tak źle, dam rade. To co Pan opisał przekroczy 90kWh/m2 rocznie. Z wyliczeń OZC wychodzi poniżej 20 kWh ale uprzedzam odpowiedź i wiem, ze tego typu programy piszą idioci-programiści nie znający się na fizyce budowli w ogóle to nikt się nie zna w Polsce na tejże fizyce wliczając w to doktorów i profesorów tej dziedziny bo oni wszyscy to szkodnicy i zacofani zatrzymani w rozwoju budownictwa w latach 90-ych. oprócz oczywiście pana szanownego TB, wynalazcę rekuperatora oraz wielkiego prekursora izolacji wewnętrznej, propagatora instalacji elektrycznych i sprzedawce tychże. Niektórzy ludzie od kilku lat czekają na projekt domu z izolacja termiczną od wewnątrz i do dziś doczekać się nie mogą i pewnie się nie doczekają. Poza tym zauważyłem ogromny brak u pana z czytaniem ze zrozumieniem. Pisałem, ze dom jest postawiony i już ściana fundamentowa ocieplona, pisałem też jak zamierzam/planuję ocieplić pozostałą część. A o wewnętrznej izolacji termicznej nie wspominałem chyba? Z tych oto po krótce powodów nie mam przyjemności na przepychanki z panem bo jest pan jak qń (lub osioł) z klapkami na oczach i nie widzi co się dzieje z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 4. Ciągle się zastanawiam dlaczego nie styro na ścianę w dwóch warstwach (15+5), kilku ludzi pisało, że tak się nie robi bo NIE. Proszę o wyjaśnienie lub linki do tematów o danym zagadnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ok dzięki,wiąże się to z ryciem w ziemi ale nie będzie aż tak źle, dam rade. Sorki, to co wkleiłem dotyczy ściany! Na fundament wystarczy te 15cm. Szkoda czasu i pieniędzy na dołożenie tych 5cm... A ile masz w podłodze ? 4. Ciągle się zastanawiam dlaczego nie styro na ścianę w dwóch warstwach (15+5), kilku ludzi pisało, że tak się nie robi bo NIE. Proszę o wyjaśnienie lub linki do tematów o danym zagadnieniu. bo robota kosztuje 2x tyle co przy jednej warstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ok dzięki,wiąże się to z ryciem w ziemi ale nie będzie aż tak źle, dam rade. Z wyliczeń OZC wychodzi poniżej 20 kWh ale uprzedzam odpowiedź i wiem, ze tego typu programy piszą idioci-programiści nie znający się na fizyce budowli w ogóle to nikt się nie zna w Polsce na tejże fizyce wliczając w to doktorów i profesorów tej dziedziny bo oni wszyscy to szkodnicy i zacofani zatrzymani w rozwoju budownictwa w latach 90-ych. oprócz oczywiście pana szanownego TB, wynalazcę rekuperatora oraz wielkiego prekursora izolacji wewnętrznej, propagatora instalacji elektrycznych i sprzedawce tychże. Niektórzy ludzie od kilku lat czekają na projekt domu z izolacja termiczną od wewnątrz i do dziś doczekać się nie mogą i pewnie się nie doczekają. Poza tym zauważyłem ogromny brak u pana z czytaniem ze zrozumieniem. Pisałem, ze dom jest postawiony i już ściana fundamentowa ocieplona, pisałem też jak zamierzam/planuję ocieplić pozostałą część. A o wewnętrznej izolacji termicznej nie wspominałem chyba? Z tych oto po krótce powodów nie mam przyjemności na przepychanki z panem bo jest pan jak qń (lub osioł) z klapkami na oczach i nie widzi co się dzieje z boku. Nie ma parametrów dla takiej ściany - katalog podaje dane dla ciepła idącego prostopadle, przy identycznym ciśnieniu po obu stronach i dla stałej lambdy ( nazywa to się - warunki stabilne) Brak paroizolacji plus różnica ciśnień po włączeniu ogrzewania - spowoduje ruch powietrza w przegrodzie i wilgoć ( symulacje kondensacji pary z dyfuzji w styropianie 20 cm - można znaleźć ) Ciepło też nie popłynie prostopadle - bo będzie odprowadzane do gruntu. Jak Pan widzi obliczeń bez faktycznego współczynnika przenikania ciepła nie da się zrobić. Jeżeli ma Szanowny Pan dostęp lepszych wersji OZC - to może Pan poprosić liczącego, w obliczeniach "zlikwidował" okna. Czyli zastąpił je Pana ścianą z ociepleniem - Zobaczy Pan, że zapotrzebowanie WZROŚNIE!!! I jeszcze raz - ja źle Panu nie życzę, nie wiem skąd ta agresja. Chce Pan być oszukany - nie ma problemu. Jeszcze raz powtórzę - z mostkiem termicznym do gruntu, bez paroizolacji w ścianie z bk i z Vi... nie zejdzie Pan poniżej 90kWh/m2 rocznie! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Sorki, to co wkleiłem dotyczy ściany! Na fundament wystarczy te 15cm. Szkoda czasu i pieniędzy na dołożenie tych 5cm... A ile masz w podłodze ? W podłodze ma być 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Niektórzy ludzie od kilku lat czekają na projekt domu z izolacja termiczną od wewnątrz i do dziś doczekać się nie mogą i pewnie się nie doczekają Z katalogo ISOVER ROCKWOOL czy z naszej budowy z ytonga Wie Pan dlaczego nie przykleja się styropianu od zewnątrz ściany na fundamencie? - bo ciepło z domu jest odprowadzane do gruntu - bo styropian zabiera zyski słoneczne - bo styropian jest magazynem wilgoci ( jeżeli bedzie grubszy od 10 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Nie ma parametrów dla takiej ściany - katalog podaje dane dla ciepła idącego prostopadle, przy identycznym ciśnieniu po obu stronach i dla stałej lambdy ( nazywa to się - warunki stabilne) Brak paroizolacji plus różnica ciśnień po włączeniu ogrzewania - spowoduje ruch powietrza w przegrodzie i wilgoć. A jeśli zniwelować różnicę ciśnień do zera za pomocą zwiększonego wyciągu wentylatora w reku (są takie rekuperatory, których nawiew i wywiew można sterować niezależnie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Brak paroizolacji plus różnica ciśnień po włączeniu ogrzewania - spowoduje ruch powietrza w przegrodzie i wilgoć ( symulacje kondensacji pary z dyfuzji w styropianie 20 cm - można znaleźć ) A co z farbami silikonowymi? Ciepło też nie popłynie prostopadle - bo będzie odprowadzane do gruntu. 20 cm na więcej już nie mam miejsca więc teoretyzowanie o 30 nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Wie Pan dlaczego nie przykleja się styropianu od zewnątrz ściany na fundamencie? - bo ciepło z domu jest odprowadzane do gruntu - bo styropian zabiera zyski słoneczne - bo styropian jest magazynem wilgoci ( jeżeli bedzie grubszy od 10 cm) A kto mówi o styropianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Znowu zapodaje pan zdjęcia z ISOVER'a francuskiego gdzie panują zupełnie odmienne warunki klimatyczne aniżeli w Polsce. Poza tym nie wiadomo jakiej konstrukcji owy do jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 ... zrobił mi (no jeszcze nie do końca) projekt w OZC. Wyszło w nim, że (nie pamiętam ile) będzie bardzo małe zapotrzebowanie na cieplo (ponoć blisko pasywnego tzn trochę więcej). Przy parametrach jakie podajesz to raczej blisko energooszczędnego (40kWh/m2/rok) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 No ja tam wykłócać się nie będę bo na OZC mało się wyznaje a nawet wcale. Wiem tylko i powtarzam to co mnie kolego mówił. Poza tym dochodzą jeszcze okna i drzwi. Ponoć styropian w dwóch warstwach 15+5 daje lepsze osiągi niż 20 w jednej ale jak już wspomniałem nie mam zamiaru się wykłócać. Nadmienić należy jeszcze , ze w wspomnianym przeze mnie domu "Garda" o parametrach zbliżonych (stolarka u mnie będzie o lepszych parametrach a u nich mają więcej ocieplenia na ścianie fundamentowej o 5 cm) i tam wyszło zapotrzebowanie na energię użytkową i wentylacje 25,9 kWh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.01.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Przy parametrach jakie podajesz to raczej blisko energooszczędnego (40kWh/m2/rok) ... Raczej nieco powyżej 50 kWh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Znowu zapodaje pan zdjęcia z ISOVER'a francuskiego gdzie panują zupełnie odmienne warunki klimatyczne aniżeli w Polsce. Poza tym nie wiadomo jakiej konstrukcji owy do jest. Francja jest duża... Zapewniam Pan, że więcej było zimowych olimpiad we Francji niż w Polsce. Piszemy przecież o "zimnej" części Francji Gdybym budował dom w okolicach Marsylii - zapewne dałbym styropian na zewnątrz muru na fundamencie - mur by wtedy świetnie odprowadzał ciepło do gruntu a gruby styropian chronił by dom przed palącym słońcem - o zawilgoceniu, nie było by mowy. Radzę więc się wybrać do Czech, Słowacji, Danii, Szwecji czy Norwegii - zobaczy Pan jak się izoluje - by zatrzymać ciepło a nie nie wpuścić ciepła. http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Raczej nieco powyżej 50 kWh/m2 Przy Vi... minimum 90! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts