stam222 02.01.2014 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ale startujesz w jakimś konkursie? Chcesz imponować znajomym? Koszty to iloczyn zapotrzebowania i ceny ciepła. Popodstawiaj różne wartości i się wypowiedz jak Ci leżą. Jak już kilkakrotnie pisałem w tym temacie nie znam się na tych parametrach i obliczeniach a chciałbym wiedzieć czy będę dużo płacił za ogrzewanie, średnio czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 02.01.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jak już kilkakrotnie pisałem w tym temacie nie znam się na tych parametrach i obliczeniach a chciałbym wiedzieć czy będę dużo płacił za ogrzewanie, średnio czy mało? Ale na czym się tu znać? kwh/m2/r x m2 x cena kwh. Dokładne wartości musisz poznać u siebie, ale orientacyjnie: prąd w g11 <60 gr, prąd w taniej <40 gr, gaz <30 gr, powietrzna w taniej <16 gr, gruntówka w taniej <12 gr. Pamiętać o cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jak już kilkakrotnie pisałem w tym temacie nie znam się na tych parametrach i obliczeniach a chciałbym wiedzieć czy będę dużo płacił za ogrzewanie, średnio czy mało? Najtaniej w budowie i eksploatacji wychodzą domy izolowane . A drogo, czy tanio - 10-15 m3 gazu na m2 - to dla jednych bardzo dużo, dla innych pryszcz. Zwłaszcza, że za kilka tak ( 2020) będzie trzeba przerabiać na domy zeroenergetyczne - co w przypadku domów nieizolowanych - będzie odpowiednio droższe. Ale cóż... bogatemu wolno więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 02.01.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Zwłaszcza, że za kilka tak ( 2020) będzie trzeba przerabiać na domy zeroenergetyczne - co w przypadku domów nieizolowanych - będzie odpowiednio droższe. Ale cóż... bogatemu wolno więcej! Takie bzdury powinny być karane banem jako celowe wprowadzanie w błąd celem osiągnięcia korzyści. Dla mniej myślących dementi: nie, nikt nikogo nie zmusi do przerabiania istniejących domów, prawo nie działa wstecz - nikt nie złamie z powodu domów konstytucji. A w ogóle to unijna chęć w związku z budownictwem zeroenergetycznym to na razie słabo sprecyzowana mrzonka i podejście może się jeszcze siedem razy zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.01.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Najtaniej w budowie i eksploatacji wychodzą domy izolowane . Moze, ale tylko i wyłacznie szkieletowe, murowane absolutnie nie. Nie kazdy jednak chce miec szkieleciaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ale na czym się tu znać? kwh/m2/r x m2 x cena kwh. Dokładne wartości musisz poznać u siebie, ale orientacyjnie: prąd w g11 <60 gr, prąd w taniej <40 gr, gaz <30 gr, powietrzna w taniej <16 gr, gruntówka w taniej <12 gr. Pamiętać o cwu. No właśnie choćby na tym co x co x co a teraz już wszystko jasne. Najtaniej w budowie i eksploatacji wychodzą domy izolowane . Panie TB zadam to samo pytanie , które zadawało już wielu; "Gdzie te domy są?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Najtaniej w budowie i eksploatacji wychodzą domy izolowane . ...! ...A drogo, czy tanio - 10-15 m3 gazu na m2 - to dla jednych bardzo dużo, dla innych pryszcz. .. ... Zwłaszcza, że za kilka tak ( 2020) będzie trzeba przerabiać na domy zeroenergetyczne - co w przypadku domów nieizolowanych - będzie odpowiednio droższe. Ale cóż... bogatemu wolno więcej! :no: już ucznia masz debila - tak o nim mówią, ja nie widziałem - to widzę załapałeś od ucznia bakcyla i nikt ci nie wmówi że białe jest białe, a czarne jest czarne :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Zastanawiam się tylko co dalej? Przecież facet robi to na co dzień więc nie mam powodów aby mu nie dowierzać? Poza tym, jak już pisałem wcześniej o projekcie "Garda" i tam wychodzi te 25,9kWh ale wchodząc na stronę http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Garda/ znalazłem także takie cyferki; Zapotrzebowanie energetyczne: Ep = 73,22 kWh/(m2rok) Ek = 57,31 kWh/(m2rok) EUco = 32,18 kWh/(m2rok) Może ktoś mi objaśnić znaczenie tych liczb i cyferek? poproszę. Z tego co opisujesz to sporo brakuje Ci do tej Gardy: "Izolacje termiczne: izolacje ścian ze styropianu „Platinum Plus” firmy „Termo Organika” gr. 30 cm, płyty żelbetowej ze styropianu „Podłoga Gold Plus” firmy „Termo Organika” gr. 30 cm, dachu ze styropianu „Superpoddasze Platinum Plus” gr. 20 cm plus „Platinum” gr. 10 cm firmy „Termo Organika” oraz dachowych paneli styropianowych systemu thermodom, do krycia dachówką, firmy „Thermomur”." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Z tego co opisujesz to sporo brakuje Ci do tej Gardy: "Izolacje termiczne: izolacje ścian ze styropianu „Platinum Plus” firmy „Termo Organika” gr. 30 cm, płyty żelbetowej ze styropianu „Podłoga Gold Plus” firmy „Termo Organika” gr. 30 cm, dachu ze styropianu „Superpoddasze Platinum Plus” gr. 20 cm plus „Platinum” gr. 10 cm firmy „Termo Organika” oraz dachowych paneli styropianowych systemu thermodom, do krycia dachówką, firmy „Thermomur”." tak coś BIEDNE ze 2 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Moze, ale tylko i wyłacznie szkieletowe, murowane absolutnie nie. Nie kazdy jednak chce miec szkieleciaka. To nie jest szkieleciak - a domy izolowane charakteryzuje brak centralnego nie konstrukcja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Z tego co opisujesz to sporo brakuje Ci do tej Gardy: "Izolacje termiczne: izolacje ścian ze styropianu „Platinum Plus” firmy „Termo Organika” gr. 30 cm, płyty żelbetowej ze styropianu „Podłoga Gold Plus” firmy „Termo Organika” gr. 30 cm, dachu ze styropianu „Superpoddasze Platinum Plus” gr. 20 cm plus „Platinum” gr. 10 cm firmy „Termo Organika” oraz dachowych paneli styropianowych systemu thermodom, do krycia dachówką, firmy „Thermomur”." Sorki, nie ten opis wkleiłem Tu jest poprawny: http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Garda/technologie_koszty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Z tego co opisujesz to sporo brakuje Ci do tej Gardy: "Izolacje termiczne: izolacje ścian ze styropianu „Platinum Plus” firmy „Termo Organika” gr. 30 cm, płyty żelbetowej ze styropianu „Podłoga Gold Plus” firmy „Termo Organika” gr. 30 cm, dachu ze styropianu „Superpoddasze Platinum Plus” gr. 20 cm plus „Platinum” gr. 10 cm firmy „Termo Organika” oraz dachowych paneli styropianowych systemu thermodom, do krycia dachówką, firmy „Thermomur”." No to nie wiem o co chodzi bo obecnie korzystam z papierowej wersji Muratora 11/2013 str.63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 To nie jest szkieleciak - a domy izolowane charakteryzuje brak centralnego nie konstrukcja . A gdzie w Polsce takie występują, murowane z ociepleniem od środka ( no może oprócz pańskiego znajomego co zrobił mu pan wodę z mózgu) . Sorki, nie ten opis wkleiłem Tu jest poprawny: http://projekty.lipinscy-projekty.pl...ie_koszty.html tak coś BIEDNE ze 2 razy No to wiele wyjaśnia bo coś mi od razu nie pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 kwh/m2/r x m2 x cena kwh A jednak nie jest tak prosto. Na początku widziałem, ze tam są same "x" Czyli np 50 kWh:150:r (nie wiem co to "r" jest?x cena= właśnie w czym wyjdzie wynik m3, kilogramach czy jakiś jeszcze innych kilo-julkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Sorki, nie ten opis wkleiłem Tu jest poprawny: http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Garda/technologie_koszty.html tyle że wyliczenia energii na mój gust "nieco zaniżone" - jak mawia klasyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) A jednak nie jest tak prosto. Na początku widziałem, ze tam są same "x" Czyli np 50 kWh:150:r (nie wiem co to "r" jest?x cena= właśnie w czym wyjdzie wynik m3, kilogramach czy jakiś jeszcze innych kilo-julkach? ojojojojojojoj, ała - a co to za matma jest? bierz zużycie Euco WYRAŻONE w kWh/m2rok (źle kolega zapisał), pomnóż przez metry chałupy wyrażone w m2, pomnóż przez dni sezonu wyrażone w "rok" - (to ciekawa, ale fajna jednostka ) i pomnóż przez cenę 1kWh z poszczególnych źródeł wyrażoną w zł/kWh i wychodzi Ci ile CO w sezonie powinno kosztować w ZŁOTYCH POLSKICH NIC NIE WARTYCH wyrażonych w zł - dowolnie netto lub brutto Edytowane 2 Stycznia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 pomnóż przez dni sezonu wyrażone w "rok" A co to? Bo rok am 365 ale nie będę grzał przez cały rok więc nie wiem co wpisać? Ilość dni sezonu grzewczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 02.01.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Nie kombinuj aż tak, masz ilość kwh na metr kw. na rok. I np. pasywny 150m2 - 15 kwh/m2rok + 2400 kwh CWU (mało), prądem po 40 groszy w drugiej taryfie: 150 * 15 * 0,4 + 2400 * 0,4 = 1860 zł / rok normalny 150m2 - 60 kwh/m2rok + 2400 kwh CWU, gruntówką w drugiej taryfie: 150 * 60 * 0,12 + 2400 * 0,175 = 1500 zł / rok. Różnica pomiędzy kablami a gruntówką - ca. 20 KPLN. Czy za takie pieniądze da się zrobić pasywniaka z normalnego domu? Może jakiś malutki i zwarty, ale z pewnością nie rozległą parterówkę. Wpis trochę prowokacyjny, ale przekaz prosty: liczyć, liczyć, liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 02.01.2014 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Znalazłem takie oto coś w swoim raporcie. Musiałem zrobić zrzut ekranu bo to z pdf-u nie mam możliwości obrabiać takich plików. Mam nadzieję, ze będzie to czytelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 ...Musiałem zrobić zrzut ekranu bo to z pdf-u nie mam możliwości obrabiać takich plików. Mam nadzieję, ze będzie to czytelne. zobacz 'PDF Printer" na ten przykład hehehe, z tego wychodzi niecałe 20 - czy ja źle widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts