Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Noc księżycowa w wersji energooszczędnej- kilka pytań

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A Tobie skąd wyszło 226,8 m2 ?!?!?

Powierzchni użytkowej jest około 153 m2, netto 217m2

http://projekty.muratordom.pl/projekt_noc-ksiezycowa,1260,0,0.htm

mnie chodziło o ten twój post - sam podałeś:

Znalazłem takie oto coś w swoim raporcie. Musiałem zrobić zrzut ekranu bo to z pdf-u nie mam możliwości obrabiać takich plików. Mam nadzieję, ze będzie to czytelne.

[ATTACH=CONFIG]232880[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]232881[/ATTACH]

dlatego trzymam się swojej wersji, że do doopy po znajomości masz zrobione OZC ;)

Edytowane przez gentoonx

dlatego trzymam się swojej wersji, że do doopy po znajomości masz zrobione OZC

Może nie do końca do doopy bo to cały czas jest taka wersja robocza, ale wielkie dzięki za czujność bo sam nie zauważyłam, że jest wklepana większa powierzchnia użytkowa.

Asolt.

Wyślę do Asolta zapytanie a jeszcze ktoś wart uwagi i polecenia?

Jeszcze jedna sprawa odnośnie DZ PC, jak już wspomniałem ma zakopane 80 mb rury do GWC i dodatkowo odwodnienie drenażu, więc na dobrą sprawę nie miałbym gdzie tego zakopać na działce. W takiej sytuacji w grę wchodzi tylko odwiert pionowy a to z kolei wiąże się ze znacznym wzrostem kosztów.

Czyż nie?

4. Ciągle się zastanawiam dlaczego nie styro na ścianę w dwóch warstwach (15+5), kilku ludzi pisało, że tak się nie robi bo NIE. Proszę o wyjaśnienie lub linki do tematów o danym zagadnieniu.

Witaj,

na ścianach nie daje się 2x styro BO: wystąpi punkt rosy w pierwszej warstwie styro.na styku z drugą warstwą. licząc od zewnątrz.

pozdr.

Janek

Dzieki wielkie za Wasze odpowiedzi i pomoc. O dodatkowym OZC tez myslalem wiec pewnie nie uniknione. Mozecie polecic kogos tutaj z forum?

Masz już ten program "CASAnova"?

jest to bardzo dobry program tam możesz robić różne symulacje dobór ścian zewnętrznych i wewnętrznych, dobór izolacji (ocieplenia) zużycie energi itd. Przy tym programie (CASAnova) to OZC jest bardzo siermiężny. Do tego potrzebujesz jeszcze program, który pokazuje występowania punktu rosy. Jak wszystko przelecisz, wtedy na pewno nie będziesz ocieplał budynku styropianem. Masz jeszcze trochę czasu do wiosny to możesz trochę pobawić się w tym programie.

pzdr.

Janek

"Napisz jeszcze w jakich warunkach."

A więc: przy temp. -18st. C wilgotność 80%

Ściana od wewnątrz 1 tynk - 15mm

2 cegła silka 240mm

3 styro 200mm

4 tynk zew. 5mm

i teraz wystąpi p. rosy w styro. 11g/m2

ach zapomniałem tep. wewnątrz 20stp. wilgot. 50%

OK, ale 50% wewn. przy -18st. na zewnątrz nie utrzymasz. Nawet 40% będzie ciężko, ale już bardziej realne.

Po drugie, dołóż jako ostatnią warstwę farbę latexową i po problemie ;)

Jak wszystko przelecisz, wtedy na pewno nie będziesz ocieplał budynku styropianem.

A czym ?

OK, ale 50% wewn. przy -18st. na zewnątrz nie utrzymasz. Nawet 40% będzie ciężko, ale już bardziej realne.

Po drugie, dołóż jako ostatnią warstwę farbę latexową i po problemie ;)

a gdzie wewnątrz czy na zewnątrz? zgadza się tyko nie każdy maluje latexem.

Masz rację, że przy -18 st C będzie ciężko utrzymać wilgotność 50%. Wymiana powietrza to następny problem, ale do obliczeń strat ciepła należy przyjąć najniższą temp. dla danego regionu. Poznań chyba ma -18 o ile się nie mylę.

pozd.

Janek

Edytowane przez 17jan

Była taka reklama, a w niej taki tekst:

PRZESTAĆ PIEPRZYĆ

"nauka to do potęgi klucz" dobrze jest czasem więcej czasu poświęcić na naukę niż pierdoły pisać.

pzdr.

Janek

Jo, a ci wszyscy co ocieplili styropianem domy zostali załadowani w trąbę :bash: :lol2:

skoro nie jesteś w stanie udowodnić dla realnych warunków to nie filozuj tak bardzo, lepiej odpisz koledze, że po prostu 15cm+5cm nie da się poprawnie zrobić, bo drugą warstwę TRZEBA kołkować, a nie da się tego zrobić bez mostków cieplnych przy drugiej warstwie 5cm. A wtedy nawet dla wilgotności 40%wew dla warunków jakie podałes są realne miejsca że się wykropli.

a gdzie wewnątrz czy na zewnątrz? zgadza się tyko nie każdy maluje latexem.

Oczywiście wewnątrz. Jak pomalujesz od zewn. to spotęgujesz kondensacje.

Farbę paroizolacyjną zaleca się stosować na zabudowie GKstropodachu lub dachu podasza użytkowego.

A na zewn. tynk silikatowy (nie mylić z silikonowym ! )

Przy takiej realizacji nie ma obaw o kondensację.

Oczywiście wewnątrz. Jak pomalujesz od zewn. to spotęgujesz kondensacje.

Farbę paroizolacyjną zaleca się stosować na zabudowie GKstropodachu lub dachu podasza użytkowego.

A na zewn. tynk silikatowy (nie mylić z silikonowym ! )

Przy takiej realizacji nie ma obaw o kondensację.

O to mi chodziło, żeby niektórzy czytelnicy w/w forum zauważyli iż stosując styropian jako izolację należy wszystkie pomieszczenia, które mają ściany zewnętrzne powinny być malowane specjalnymi farbami(dotycz wyżej pokazanego przykładu) . Dlaczego niektórzy zapominają o tym zaznaczyć.

Pozdr.

Janek

Edytowane przez 17jan