seven 02.01.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Prawdopodobnie zakończył swój żywot sterownik do kotła ALPHA E01 Elektron. Jaki powinienem kupić, polećcie jakiś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 02.01.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 twój hef to kocioł zasypowy czy też może z podajnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.01.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Prawdopodobnie zakończył swój żywot sterownik do kotła ALPHA E01 Elektron. Jaki powinienem kupić, polećcie jakiś. Poczytaj ten wątek i wybierz, co Ci najbardziej odpowiada... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205266-Sterowniki-kot%C5%82a-przegl%C4%85d-rynkowy-wg-Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 02.01.2014 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 twój hef to kocioł zasypowy czy też może z podajnikiem? Kocioł jest z podajnikiem ślimakowym. 25kw. Nie wiem jeszcze co się stało, ale wyświetlacz sterownika (alpha electron) nic nie pokazuje, próbowałem wymienić bezpiecznik topikowy przy kotle (250 v, 5A), ale gdy wtyczka idzie do kontaktu to pali ten bezpiecznik oraz wywala korki. Jak myślicie co może być przyczyną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 02.01.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Czyli coś ostro zwiera. Pewnie bez zaglądnięcia do środka się nie obejdzie. Nie wiem na jakim poziomie są Twoje zdolności, ale można spróbować uruchomić ster z wypiętymi odbiornikami (może na którymś z nich jest zwarcie). Dobrym sposobem na pozbycie się efektów specjalnych jest wstawienie żarówki w szereg na kablu zasilającym (np "setki") w tedy zamiast gonienia do bezpieczników po prostu zaświeci na na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 03.01.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Kocioł jest z podajnikiem ślimakowym. 25kw. Nie wiem jeszcze co się stało, ale wyświetlacz sterownika (alpha electron) nic nie pokazuje, próbowałem wymienić bezpiecznik topikowy przy kotle (250 v, 5A), ale gdy wtyczka idzie do kontaktu to pali ten bezpiecznik oraz wywala korki. Jak myślicie co może być przyczyną ? Podaj to elektronikowi do zbadania. Kolega zalał wodą ster będący pod napięciem w DEFRO i udało się go zreanimować. Pracuje kolejny sezon. Może być uwalony warystor przepięciowy lub kondek w filtrze przeciwzakłóceniowym lub zwarcie między ścieżkami na płytce stera. Oba te elementy można na czas zdobycia nowych wyciąć bez skutków ubocznych dla kotła i sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 03.01.2014 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Moje zdolności nie pozwalają na nic więcej niż wymiana bezpiecznika . Będzie u mnie jutro elektronik. Proszę mi napisać, jeżeli sterownik będzie uszkodzony i będę musiał kupić nowy, to jaki model byście polecili do kotła Hef 25kw z podajnikiem ślimakowym ? Dobrze by było, żeby był łatwy w obsłudze i żeby cena nie była zbyt wysoka. Proszę polecić ze 2-3 modele. Do tej pory był alpha electron A01. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 04.01.2014 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Kolega rozkręcił sterownik i widać, że coś się na nim spaliło (spróbuję wstawić zdjęcie). Inne podłączone odbiorniki (podajnik, pompy co i cwu, wentylator) zostały sprawdzone i działają, teraz mi się właśnie przypomniało, że nie sprawdziliśmy wyświetlacza (mam nadzieje, że działa). 1. Proszę mi napisać czy to jest do naprawienia czy może można kupić gdzieś taką całą płytkę z tą całą elektroniką ? Jak najlepiej i najszybciej rozwiązać problem ? 2. Co mogło być przyczyną takiej awarii ? i za co odpowiadają te spalone podłączenia? Jak potrzeba więcej jakiś informacji z mojej strony to proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 04.01.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Raczej nie sądzę aby dało się to rozsądnie połatać. To raczej nie usterka tylko powolna agonia na skutek kiepskiego styku (przekaźnik podajnika lub złącze). Zobacz sam do czego idą wypalone połączenia, część z wyświetlaczem na 100% nie będzie tutaj problemem. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 04.01.2014 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Masz rację bolek_bolecki, niestety nie ma szans na reanimację tej płytki (kontaktowałem się z fachowcem). Zostaje mi chyba tylko zakup nowego sterownika, kompletnego, wraz z czujnikami i wyświetlaczem. Polećcie mi jakiś w miarę dobry, nie za drogi. Serwis proponuje Tech st-37- czy ten jest ok ?. Na serwisie aukcyjnym widzę, że można kupić nowy z gwar. na 2 lata lub nawt 30mc-y od 200 do 300 pln. Czy przed zakupem sterownika, powinienem sprzedawcy przedstawić parametry podłączanbych urządzeń, takich jak pompy, dmuchawa czy silnik podajnika ? Dobrze by było, żeby zastosować chyba sterownik, wyświetlacz w miejsce poprzedniego, na ścianie kotła (zdjęcie kotła wklejam), żeby nie mocować go na piecu na klapie, którą jak czyszczę kocioł to ją ściągam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 06.01.2014 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Który najlepiej wybrać dla mojego hef-a ?ST-37, IE40, SPP ?Polećcie coś, muszę zamówić jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 06.01.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Witamjak mam kocioł i podajnik własnego pomysłu, a do sterowania używam bruliego i obecnie SPP, jeśli teraz oba by mi nawaliły to kupiłbym jeszcze raz SPP Pozdrawiam i zadowolenia z wyboru życzę RedEd Edytowane 6 Stycznia 2014 przez RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.01.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Masz rację bolek_bolecki, niestety nie ma szans na reanimację tej płytki (kontaktowałem się z fachowcem). Zostaje mi chyba tylko zakup nowego sterownika, kompletnego, wraz z czujnikami i wyświetlaczem. Dobrze by było, żeby zastosować chyba sterownik, wyświetlacz w miejsce poprzedniego, na ścianie kotła (zdjęcie kotła wklejam), żeby nie mocować go na piecu na klapie, którą jak czyszczę kocioł to ją ściągam. Z tym wieszaniem, to pewnie masz tak,że tam jest panel operatorski a kable idą pod izolacją do jakiejś puszki za kotłem... Więc tak łatwo nie będzie. Ster można dac na kosz zasypowy..... SPP jest w przyzwoitej cenie, chodzi też fajnie a jak będziesz chciał, to idzie to rozbudowac o panel domowy ppx lub moduł internetowy. Sam w sobie podaje dane spalania z ostatniej godziny, dobowe, liczy kiedy dosypać węgiel do kosza, więc dość przyjemna sprawa. Lepiej jak można to zobaczyć w domu na panelu czy przez neta, ale wszystko zależy od naszego trybu życia. Mi osobiście net jest zbędny. Z mocowaniem trzeba będzie pokombinować,mu mnie jest luzem na kotle a metalowa obudowa dość ciasna, chyba bym myślał o montażu na koszu zasypowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 06.01.2014 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Z tym wieszaniem, to pewnie masz tak,że tam jest panel operatorski a kable idą pod izolacją do jakiejś puszki za kotłem... Więc tak łatwo nie będzie. Dokładnie tak to wygląda jak opisałeś. Ster można dac na kosz zasypowy..... Kosz chyba powinien raczej zostać szczelny ? Nie mogę go dziurawić blachowkrętami? Poza tym klapa jak się otwiera do zasypu to przez nieuwagę można by uszkodzić sterownik? chyba, że odsunąć go maksymalnie do tyłu zbiornika zasypowego. SPP jest w przyzwoitej cenie, chodzi też fajnie a jak będziesz chciał, to idzie to rozbudowac o panel domowy ppx lub moduł internetowy. niestety, dom jest świeżo po remoncie i nie wchodzi w grę żadne rozkuwanie pod kable, chociaż ten dostęp przez www jest interesujący. Ten sterownik SPP ma już w sobie płytkę z podzespołami (przekaźniki itd.)? To nie będzie tak jak miałem wcześniej, że z wyświetlacza kable szły jeszcze do w/w płytki pod obudową kotła? Rozumiem, że montując ten sterownik nie będzie potrzeby chować kable pod obudową ? Serwisant mojego kotła mówił mi, że najwięcej instalował sterowników ST-37 i te się sprawdzają. Jak myślicie warto dołożyć stówkę i kupić coś sprawdzonego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 06.01.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Masz rację bolek_bolecki, niestety nie ma szans na reanimację tej płytki (kontaktowałem się z fachowcem). No, właśnie widziałem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2725210.html Czy warto dołożyć stówkę do SPP?, myślę że warto. Z tego przedziału cenowego jest chyba najciekawszy, ale nie "popycham" dalej bo zaraz zbanują za reklamę (to jest mój sterownik). W kwestii kabli to SPP możesz zamontować na blaszanym pudełku które jest w zestawie albo bezpośrednio do pieca i w tedy powinno wyglądać tak jak miałeś do tej pory (nie wiem jak z wymiarami tego twojego pudełeczka). Z części kabli które już są pod blachami bym skorzystał, kilka pewnie trzeba będzie dodać ale nie unikniesz tego nie montując ponownie identycznego sterownika. -----edit hmmm, kable chyba całkiem nie podejdą bo SPP jest jednoczęściowy. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.01.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Kosz chyba powinien raczej zostać szczelny ? Nie mogę go dziurawić blachowkrętami? Poza tym klapa jak się otwiera do zasypu to przez nieuwagę można by uszkodzić sterownik? chyba, że odsunąć go maksymalnie do tyłu zbiornika zasypowego. niestety, dom jest świeżo po remoncie i nie wchodzi w grę żadne rozkuwanie pod kable, chociaż ten dostęp przez www jest interesujący. Ten sterownik SPP ma już w sobie płytkę z podzespołami (przekaźniki itd.)? To nie będzie tak jak miałem wcześniej, że z wyświetlacza kable szły jeszcze do w/w płytki pod obudową kotła? Rozumiem, że montując ten sterownik nie będzie potrzeby chować kable pod obudową ? Serwisant mojego kotła mówił mi, że najwięcej instalował sterowników ST-37 i te się sprawdzają. Jak myślicie warto dołożyć stówkę i kupić coś sprawdzonego ? Nie wiem ile masz miejsca od klapy z zawiasem do końca kosza, ale sporo osób tak stawia sterowniki, nie trzeba ich przykręcać. Kable od podajnika, dmuchawy będziesz musiał do niego pociągnąć, bo to jest ster w jednej obudowie, ale jest ona mała. U mnie leży luzem na kotle, ale kilku userów różnych kotłów ma stery na koszach. Co do netu, to jakiś router bezprzewodowy do kotłowni i kabli nie trzeba ciągać, to jednak dodatek, który możesz wybrać nawet za rok. ST-37 to produkt TECH-a i na rynku jest tego cała masa, stąd wielu instalatorów miało z nim kontakt, wychodzi w paru wersjach. Też go wcześniej w swoim przeglądzie opisywałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.01.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Nie wiem ile masz miejsca od klapy z zawiasem do końca kosza, ale sporo osób tak stawia sterowniki, nie trzeba ich przykręcać. Nie musisz wcale przykręcać... możesz bezinwazyjnie przykleić i w każdej chwili oderwać ... smarujesz dość grubo sylikonem (jaki tam masz pod reką ) przyciskasz czymś na kilka h i luzio.... w razie W!! podważysz sobie czym chcesz, stary sylikon odkleisz i obudowa jak nowa a pudło zamontujesz w dowolnym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 08.01.2014 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 A widzieliście na stronie TECH ten sterownik st-37 jest z pokrętłem (gałką).Czy to jest jakaś nowsza wersja ? Bo z tego co widzę po sklepach to występują ale bez gałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) A widzieliście na stronie TECH ten sterownik st-37 jest z pokrętłem (gałką). Czy to jest jakaś nowsza wersja ? Bo z tego co widzę po sklepach to występują ale bez gałki. Wersji ST-37 jest tak dużo, jak płatków śniegu zimą.... tylko nazwa się zgadza a funkcje i bebechy to już inny temat. Bez stref, ze strefami, z gniazdem rs lub bez niego a wsio się zwie ST-37..... Najlepiej zadzwoń do producenta i dopytaj albo powiedz, czego chcesz od tego ST-37, tam Ci przynajmniej dobiorą nowy produkt. Na ich stronie są 2wersje uboższa ST37i i bogatsza ST-37RS.... a w necie jest więcej, jak wspominałem sa softy bez stref czasowych oraz ze strefami.... dla mnie czeski film, bo uważam,że skoro jest inna funkcjonalność, to też nazwa powinna byc inna. Na stronie firmowej jakiś podział widać. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Zobacz, tutaj opisywałem ST-37http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205266-Sterowniki-kot%C5%82a-przegl%C4%85d-rynkowy-wg-Jarecki79&p=5461635&viewfull=1#post5461635 Mam do niego dostęp, mogę sprawdzić u dostawcy, czy ich stany magazynowe pokrywają się z tym, co Tech pisze na swojej stronie firmowej czy nadal w obiegu sa wersje okrojone bez stref, rs itd..... w każdym razie towar uzupełniają na bieżąco, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts