Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy instalacja odgromowa jest niezbędna do zakończenia budowy i odbiorów? pomocy

kka

Recommended Posts

witam,

nasz domek budowany jest w technologii szkieletowej (na zewnątrz i wewnątrz drewno), w projekcie mamy inst odgromową, ale nie zamierzaliśmy jej robić teraz, tylko w przypływie kasy, pewnie na wiosnę lub bardziej latem. chcemy się wprowadzić w marcu i zaczęliśmy się zastanawiać czy inst odgromowa jest niezbędna do zakończenia budowy i zgłoszenia do PINB.

czy ktoś się orientuje czy nam PINB zgłosi sprzeciw czy będzie ok bez odgromówki?

czytałam, że jeśli dom jest z mat łatwopalnych to trzeba zrobć piorunochron, czy to prawda ?

pomóżcie:bash:

witam,

nasz domek budowany jest w technologii szkieletowej (na zewnątrz i wewnątrz drewno), w projekcie mamy inst odgromową, ale nie zamierzaliśmy jej robić teraz, tylko w przypływie kasy, pewnie na wiosnę lub bardziej latem. chcemy się wprowadzić w marcu i zaczęliśmy się zastanawiać czy inst odgromowa jest niezbędna do zakończenia budowy i zgłoszenia do PINB.

czy ktoś się orientuje czy nam PINB zgłosi sprzeciw czy będzie ok bez odgromówki?

czytałam, że jeśli dom jest z mat łatwopalnych to trzeba zrobć piorunochron, czy to prawda ?

pomóżcie:bash:

Nie jest potrzebna w domach jednorodzinnych !

@rafal2011 Dyskusja dotyczy konieczności posiadania takiej instalacji do odbioru domu.

Według mnie również nie jest to konieczne do odbioru domu.

Tak wiem, tylko przeważnie tej instalacji się później nie robi bo już po co?

...i fama że domy drewniane się palą już jest, bo na złe to i kura pierdnie.