stxc 02.01.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zamontowania odpopielacza nie ma zbyt wiele tego typu rozwiązań, dlatego postanowiłem poradzić się Was. Jednym z rozwiązań jest rozwiązanie które podesłał mi MINERU ale wycinanie otworu z tylnej ściance i montaż reduktora z tyłu nie wchodzi w grę. Drugim rozwiązaniem jest rozwiązanie firmy D`Alessandro niestety cena 5tys zł jest kosmiczna. Skoro jedno jest nie odpowiednie a drugie za drogie postanowiłem zrobić sam. Urządzenie wydaje się dość proste i nie wymaga dużej ingerencji w kocioł poza otworem w drzwiczkach. Zastawiam się jak zamontowany jest zbiornik na ślimaku żeby dobrze spiętrzał popiół? Jak demontowany jest pełny zbiornik i zabezpieczany przed wysypywaniem popiołu?? Może macie jakieś pomysły?? A może jest podobne rozwiązanie tylko w normalnej cenie? Jakie Wy macie rozwiązania? Oprócz szuflady:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stxc 03.01.2014 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Czyżby wszyscy wybierali ręcznie popiół? Uważam że to fajny pomysł który zaoszczędzi czas spędzony w kotłowni no i nie będzie tyle syfu co przy ręcznym wybieraniu popiołu. Zaczynam kompletować materiały i będę tworzył chociaż mam kilka wątpliwości takich jak spiętrzanie popiołu w skrzyni ale najwyżej zbuduje i poprawki będę nanosił na bieżąco. Postaram podzielić się spostrzeżeniami podczas budowy.Mam nadzieje że zaszczepię pomysł u większego grona i przynajmniej w kilku kotłowniach będą automatyczne odpopielacze. Zwłaszcza że nie wymaga dużej modernizacji przy piecu poza otworem w drzwiczkach i ewentualnie modernizacja szuflady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 03.01.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Do spiętrzania pomyśl o przeciw zwoju na ślimaku, a do zabezpieczania przed wysypywaniem popiołu jakaś szczelna zasuwa na spodzie. Ale nie mam bata, przy takiej konstrukcji, coś zawsze sypnie na podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stxc 04.01.2014 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Znalazłem jeszcze kilka rozwiązań szkoda ze nic mi nie pasuje:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts