Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyczny odpopielacz

stxc

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zamontowania odpopielacza nie ma zbyt wiele tego typu rozwiązań, dlatego postanowiłem poradzić się Was.

Jednym z rozwiązań jest rozwiązanie które podesłał mi MINERU ale wycinanie otworu z tylnej ściance i montaż reduktora z tyłu nie wchodzi w grę.

Drugim rozwiązaniem jest rozwiązanie firmy D`Alessandro niestety cena 5tys zł jest kosmiczna.

Skoro jedno jest nie odpowiednie a drugie za drogie postanowiłem zrobić sam.

Urządzenie wydaje się dość proste i nie wymaga dużej ingerencji w kocioł poza otworem w drzwiczkach. Zastawiam się jak zamontowany jest zbiornik na ślimaku żeby dobrze spiętrzał popiół? Jak demontowany jest pełny zbiornik i zabezpieczany przed wysypywaniem popiołu??

Może macie jakieś pomysły?? A może jest podobne rozwiązanie tylko w normalnej cenie? Jakie Wy macie rozwiązania? Oprócz szuflady:-)

fot_063_A75.jpg

Czyżby wszyscy wybierali ręcznie popiół?

Uważam że to fajny pomysł który zaoszczędzi czas spędzony w kotłowni no i nie będzie tyle syfu co przy ręcznym wybieraniu popiołu.

Zaczynam kompletować materiały i będę tworzył chociaż mam kilka wątpliwości takich jak spiętrzanie popiołu w skrzyni ale najwyżej zbuduje i poprawki będę nanosił na bieżąco.

Postaram podzielić się spostrzeżeniami podczas budowy.

Mam nadzieje że zaszczepię pomysł u większego grona i przynajmniej w kilku kotłowniach będą automatyczne odpopielacze. Zwłaszcza że nie wymaga dużej modernizacji przy piecu poza otworem w drzwiczkach i ewentualnie modernizacja szuflady.