pozeracz 15.05.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Witam, mam spory problem. Około 2 miesiące temu wylewałem fundament z tzw murkiem (wystaje około 40 cm ponad powierzchnię gruntu). Jednak szalunki przestawne zasypałem zbyt suchym betonem (żeby było szybciej), a póżniej zaniedbałem podlewania tego murku, no i zaparzyło się tak, że można gwóźdź wbić na 10 cm. Oczywiście to co było w ziemi jest OK. Fundament ma szerokość 25 centymetrów i część podziemna około 70-80 cm (do twardego gruntu), a nadziemna około 35-40cm. Wiem, wiem, rozwalić i postawić od nowa... problem w tym, że na tym fundamencie stoi już budynek hali stalowej pokryty płytami, więc byłaby to bardzo droga i trudna sprawa. Czy istnieje jakiś sposób, żeby uratować ten sypiący się "murek", bez rozmontowywania budowli? Boję się czy to przetrwa zimę, proszę o pomoc! Ktoś mi mówił, że można wylać to jakoś od środka i na zewnątrz, ale nie wiem za bardzo na jaką głębokość i jak by to miało wyglądać, a wszyscy "fachowcy", którzy u mnie byli mówią tylko jedno: trzeba wymienić...Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz 15.05.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Wyślij jakieś fot. lub podaj miasto - może nie jest daleko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts