cartall 02.01.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witam Posiadam dzialę o powierzchni 6,6 arów gdzie we wszystkich planach widnieje sygnatura "LS" - chce na swojej działce wybudować dom jednorodzinny. Z tematem boksuje sie od 2005r. z przerwami. Na danym terenie nie ma MPZP a który był i stracił ważnośc w 1994r. - w planie który był teren leśny był przenaczony na cele nieleśne. Pisma pisałem do Starostwa Powiatowego, SP uzasadnił aby "Przedmiotową iwestycję uzgodnić z RDLP" po czym napisałem pismo do RDLP wyraziły zbodę na inwestycję o nazwie "Budowa budynku mieszkalnego jednorodzinnego" - Gmina wydałą "Dezycję ustalającą Warunki Zabudowy" SP we wszystkich pismach był informowany i niewnosił żadnego sprzeciwu. Kupiłem projekt chciałem wystąpić o pozwolenie na Budowę lecz uzyskałem od SP informację iż nie wyda zgody na budowę domu. Nie dokońca rozumie toku myslenia SP Uzyskałem od Ochrony Środowiska informację iż teren ten nie jest lasem tylko znajdują sie na nim nasadzenia. Co ciekawe aby wybudować dom niemusze wycinać żadnych drzew. SP wytycza granice Lasu moją działką Jeśli ktoś spotkał sie z podobnym tematem to bardzo proszę o pomoc. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Podpowiem i zapytam, choć nie z doświadczenia. Jak uzasadnił swoją decyzję SP? jeśli nie wiesz, to powiem ci że masz prawo żądać uzasadnienia decyzji na piśmie. Tam urzędnik musi uzasadnić co jest nie tak w świetle przepisów prawa, a nie co mu się podoba. Jak będziesz to wiedział, wtedy można gadać, tak to tylko mielenie ozorem po próżnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cartall 02.01.2014 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Uzasadnił:Za granicę lasu wytyczył sobie moją działkę ( pozostałe działki leżące w sąsiectwie mojej działki również mają oznaczenia na mapie LS ) tzn. 12 z każdej strony działki przy powierzchni działki 6,6 arów jest nierealne bo dom miał by powierzchnie zabudowy 4 m2Na piśmie uzasadnienia nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 02.01.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Popieram gentoonxa, wklej odpowiedz urzędnika i będzie jasne, ale uzasadnienie musi być a jak nie ma to papier i w te pędy do przełożonego tego urzędnika - zobaczysz rozmowa od razu będzie inna, sam to przerabiałem jak idziesz do kierownika to zabierają się do roboty bo nikt nie lubi jak się mu ktoś patrzy na ręce a kierownik pyta czego człowiek mu przeszkadza pić kawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.01.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Boksujesz się od 2005.Nie masz uzasadnienia na piśmie:DZnaczy, urzędnik Ci powiedział... ano, se długo możecie gadać...Masz WZ. Występujesz o odlesienie pod zabudowę. Decyzję wydaje RDLP.W ub. tygodniu legalizowałem drewno z takiej wycinki. Sosny (te niewycięte) rosną 3-5 m od wytyczonych fundamentów. Doradziłem właścicielowi wycinkę jeszcze 4 szt. od zachodu, bo pochylone i kiedyś na chałupę obalić się mogą. Trochę mu szkoda, ale przyznał mi rację...Też w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cartall 03.01.2014 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 U naczelnika juz byłem i fak na pismie nie mam.Jesli chodzi o odlesienie to nic mi nie da ponieważ pozostałe działki niebeda odlesione - każda z osób ktora posiada działke koło mnie musiała by z takim wnioskiem wystapić a niestety maja to gdzieś Chodzi o tą pieprzona granicę lasu - prubowałem ją w jakis sposób zlokalizowac w urzędzie ale nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.01.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Uzasadnił: Za granicę lasu wytyczył sobie moją działkę ( pozostałe działki leżące w sąsiectwie mojej działki również mają oznaczenia na mapie LS ) tzn. 12 z każdej strony działki przy powierzchni działki 6,6 arów jest nierealne bo dom miał by powierzchnie zabudowy 4 m2 Na piśmie uzasadnienia nie mam. Zaczynam nic z tego rozumieć - na początek takie pytanie: Masz wydane Warunki Zabudowy i w zgodzie z tymi warunkami budynek mógłby mieć tylko 4m2 pow. zabudowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 03.01.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Ale tu nie ma nic skomplikowanego. U mnie jest podobnie. Mam działkę graniczącą z lasem - i przez to nie można sie wybudować bliżej niż 12m od lasu. Ja mam dużą działkę i udało mi sie ten warunek spełnić - jak ktoś ma 6 arów to mu sie nie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 03.01.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Wiem że trochę nie na temat ale gdzie w przepisach jest mowa o tych 12m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.01.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Gdzieś tam jest... nie chce mi się grzebać. Jakby tak autor watka d... ruszył i w wujka gogle wpisał... ale mu się nie chce.Tyle ze to jest zwykła nadinterpretacja przepisów, bo akurat domku jednorodzinnego nie dotyczy http://forum.budujemydom.pl/odleglosc-budynku-od-lasu-t2011.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.01.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 w ogóle mało wiecie o urzędasach, a jeszcze mniej o prawie i jego egzekwowaniu dlatego pytam - co mówi WZ autora wątku??? jakie ma uzasadnienie na piśmie? nie ma - to nie ma o czym gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.01.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Ale o co chodzi autorowi wątku? Ma działkę leśną LS, tam się produkuje drewno, a nie buduje domy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.01.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 beton... z całym szacunkiem, pisz o tym na czym się znasz... Np. w grudniu legalizowałem drewno na czterech działkach Ls... z wycinki pod budowę właśnie. Autor nie ma nic na piśmie... urzędas mu powiedział. Drewna się nie produkuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.01.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Lewandowski, z całym szacunkiem, pisz o tym na czym się znasz... Drewno się produkuje w lesie, naprawdę, spytaj jakiegoś leśniczego... Na terenach Ls można w zasadzie budować obiekty związane z obronnością kraju i ochroną zdrowia... Czyli bunkry i sanatoria tak z zasady... Reszta jest - jak zwykle w naszym pięknym kraju - zazwyczaj nadużyciem lokalnych decydentów, opłaconych przez chytrusków inwestorów co kupili tanio las... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.01.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Wiesz, wypiję pół litra i się siebie zapytam, bo po trzeźwemu to mi jakoś nijak ze sobą gadać... Budować się można tam, gdzie w planie zagospodarowania jest to przewidziane... trzeba pod zabudowę odlesić i tyle. Las się hoduje, drewno się pozyskuje... Pozdrawiam. Leśniczy od lat ponad 20... Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Mirek_Lewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.01.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Nie masz się czego wstydzić. Często u osób zajmujących się jakąś tam pracą następujetzw. wtórny analfabetyzm, czyli zapominają w toku codziennej walki tego co ich uczyli w szkole.Np milicjant zapomina czemu ma służyć jego służba /społeczeństwu a nie wcześniejszej emeryturze/kierowca zapomina o zasadach ruchu drogowego tak całkiem /a bo ja panie tak zawsze tu jeździłem już 20 lat/a leśniczy - jak widać - zapomina o jednej z funkcji tzw gospodarki leśnej - czyli produkcji drewna - pozyskiwanego przy różnorakich tam okazjach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.01.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) A nie mam czego... Leśniczy pozyskuje drewno, zgodnie z planem pozyskania zresztą, tartak produkuje deski.... Tylko nie wiem, co Twoja elukubracja pomoże autorowi wątku... Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Mirek_Lewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.01.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Nu przecie już wszystkiego się dowiedział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cartall 03.01.2014 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Bardzo ale naprawdę bardzo wam dziękuje :) bardzo wyczerpujące porady w przyszłym tygodniu bede u tego urzędasa i jak tylko bede miał info na piśmie dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.01.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Na terenach Ls można w zasadzie budować obiekty związane z obronnością kraju i ochroną zdrowia... Czyli bunkry i sanatoria tak z zasady... Reszta jest - jak zwykle w naszym pięknym kraju - zazwyczaj nadużyciem lokalnych decydentów, opłaconych przez chytrusków inwestorów co kupili tanio las... No to, kuźwa, wychodzi mi na to, że mieszkam w bunkrze tudzież w sanatorium... Mój dom stoi na działce oznaczonej literkami Ls, pozwolenie na budowę dostałem od ręki, nikomu w łapę nie dając, znajomości w starostwie też nie mam. Jedyne, co mi było potrzebne prócz standardowych dokumentów, to "decyzja o wyłączeniu z produkcji lesnej" wydana przez Nadleśnictwo. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts