maver7 02.01.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witam,chciałbym zapytać czy jest możliwość przerobienia pieca kaflowego w taki sposób,aby rozprowadzał ciepłe powietrze do pomieszczeń,które są niedogrzane? Konkretnie mam na myśli zlecenie zdunowi zamontowanie w górnej części pieca wymiennika ciepła,które byłoby transportowane do pokoju(drugiego w mieszkaniu)i łazienki-te pomieszczenia o tej porze roku robią się wyjątkowo nieprzyjemne...kilka słów o samym mieszkaniu:jest to stare budownictwo,2p+k+ł,54m(nie wiem,jak się wpisuje kwadratowe z klawiatury:D ),wysokość mieszkania 3metry.Wejście z przedpokoju rozdziela pomieszczenia na kuchnia i pokój na lewo,łazienka na wprost i drugi pokój na prawo.Pokój i kuchnia są ogrzewane piecami kaflowymi i w tych pomieszczeniach jest ok,ale pokój na prawo wraz z łazienką nie ma ogrzewania.Chciałem wykorzystać wymieniony wyżej patent-czy jest to możliwe? Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi,sugestie,oraz rozwiązania alternatywne.Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 ...Konkretnie mam na myśli zlecenie zdunowi zamontowanie w górnej części pieca wymiennika ciepła,... poproś zduna, niech rozbierze trochę pieca - to zobaczysz jak wygląda w środku pod kaflami - wyjaśni ci się jak to jest że grzeje - ze zdunem też najpierw pogadaj, bo nie sądzę aby to był jego pomysł Może jakiś mały reaktor fuzyjny wsadzić do środka To nie jest kocioł CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maver7 05.01.2014 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) ze zdunem też najpierw pogadaj, bo nie sądzę aby to był jego pomysł Może jakiś mały reaktor fuzyjny wsadzić do środka Oczywiście,że nie jest to pomysł zduna,pomyślałem nad rozwiązaniem stosowanym w kominkach,jak rozumiem-nie da się. Nie będę się też upierał przy grzaniu ciepłym powietrzem,dlatego w moim poprzednim poście pytałem też o alternatywne możliwości. Czytałem tu o piecach kaflowych przerobionych pod działanie z instalacją CO i chyba w tą stronę będę musiał się kierować. Reaktor fuzyjny sobie odpuszczę... Edytowane 5 Stycznia 2014 przez maver7 usunięsie części tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.01.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Zrób pod sufitem dziurę w ścianie, wstaw tam wentylator i on powinien wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 21.03.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 ...pamiętaj jednak że piec kaflowy pobiera do spalania powietrze z pomieszczenia w którym jest wybudowany... ... uważaj abyś nie spowodował podciśnienia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts