Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod ogrodzenie

Recommended Posts

Planuję sam wykonać ogrodzenie tzn podmurówka z bloczka betonowego 38x24x12 , słupki do bramy i furtki oraz końcowe słupki będą z bloczka 30x24x12 i bloczek ten będzie postawiony wymiarem 24 do góry tak, ze układając bloczki uzyskam wymiar 43cm (30+12+1cm fuga) następnie słupki będą zalane betonem, słupki naturalnie będą wzbrojone, zbrojenie wyciągnięte będzie od ławy fundamentowej. Myślałem na te słupki kupić pustaki wentylacyjne i układać je jeden na drugim ale drogie te pustaki są, za takiego przybliżonego do wymiaru 43 trzeba trochę zapłacić, a trochę tych pustaków mi pójdzie na te 5 słupków.

Moje kolejne pytanie i najważniejsze, podpowiedzcie na jaką głębokość kopać fundament pod takie ogrodzenie, działkę mam szerokości 32m na fundamencie będzie ułożone 4 lub 5 bloczków które będą pełniły rolę podmurówki, z czego 1 będzie przysypany ziemią, bo planuję trochę podnieść działkę, ogrodzenie będzie lekkie bo będą przęsła 2m kupione w OBI brama i furtka też, dodam że teren jest nie za ciekawy co prawda u mnie nie stoi woda na działce ale 3 szpadle głębiej i mamy glinę, podpowiedzcie na jaką głębokość ten fundament, jakiej szerokości. Planowałem tak ok 60cm głębokości i 30cm szerokości pod podmurówkę natomiast pod słupki bramowe ok 1m głębokości i 50cm szerokości w bramie też taka sama głębokość z uwagi że jak wjedzie coś ciężkiego.

Słupki na podmurówce chciałbym zrobić z bloczka, spotkaliście się z bloczkami które mają otwór by je nałożyć na pręt zbrojeniowy i zalać betonem?

Efekt końcowy będzie taki, że będzie elewacja na słupkach i podmurówce

kopać na głębokość przemarzania ja poprzednik napisał.A jeżeli jest jeszcze glina do ją przekopać jeżeli niema jej dużo.W razie gdy jest glina, jest jeszcze jedno rozwiązanie .Wykopać większy dół na 140cm i zasypać z 20cm żwirem.Żwir utworzy taką poduszkę i zabezpieczy fundament przed gliną od spodu,a tym samym przed ruchami.

Słupki na podmurówce chciałbym zrobić z bloczka, spotkaliście się z bloczkami które mają otwór by je nałożyć na pręt zbrojeniowy i zalać betonem?

Jaką zrobić szerokość fundamentu pod podmurówkę wystarczy 30cm

Edytowane przez soloo

• 1 month później...

Zaintrygowała mnie kwestia gliny. Właśnie mam na działce glinę i chcę betonować słupki (metalowe lub drewniane). Nie martwię się strefą przemarzania, bo ją znam, ale wszystkimi płotami, które widzę. Im starszy, tym krzywszy.

Rozumiem, że wobec tego należy brać pod uwagę nie tylko przemarzanie gruntu,ale i wagę ogrodzenia i opór wobec wiatru. Do tego ta glina.

Jak więc wyliczyć bezpieczny fundament pod ogrodzenie, by było dobrze. Czy ktoś umie wyprowadzić stosowny wzór?

Edytowane przez Eruanneth
literówki

na jaka glebokosc kopac, slupki ogrodzeniowe nie musz ajeszcze byc ponizej 1m ale ten slupek co trzyma brame, furtke i najazdowy do bramy to musza byc na 1m.

ja wlasnie dalem przyslowiwej dupy bo fundament pod brame wykopalem na 1m ale slupka od furtki i najazdowego juz tylko na 50cm i teraz brama zostala w miejscu a slupek najazdowy sie podniosl i juz mi sie brama nie zamyka.

i tak to jest jak na swiecie panuje glupota :bash:

Poprawa jednego słupka to niewielki koszt i jedna sobota na powietrzu. Życzę Ci powodzenia, bo nie sądzę, byś planował to tak zostawić. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić moje dość głęboko, szczególnie, że łopatką, a nie koparką będę robić powoli. Cóż, "jak się nie ma miedzi...", a szkoda czekać na tę "miedź", kiedy się ma zdrowe ręce.

Poprawa jednego słupka to niewielki koszt i jedna sobota na powietrzu. Życzę Ci powodzenia, bo nie sądzę, byś planował to tak zostawić. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić moje dość głęboko, szczególnie, że łopatką, a nie koparką będę robić powoli. Cóż, "jak się nie ma miedzi...", a szkoda czekać na tę "miedź", kiedy się ma zdrowe ręce.

dziurę pod słupki wygodnie się robi świdrem, są różne średnicę i długości, łopatą możesz później poprawić.

Zaintrygowała mnie kwestia gliny. Właśnie mam na działce glinę i chcę betonować słupki (metalowe lub drewniane). Nie martwię się strefą przemarzania, bo ją znam, ale wszystkimi płotami, które widzę. Im starszy, tym krzywszy.

Rozumiem, że wobec tego należy brać pod uwagę nie tylko przemarzanie gruntu,ale i wagę ogrodzenia i opór wobec wiatru. Do tego ta glina.

Jak więc wyliczyć bezpieczny fundament pod ogrodzenie, by było dobrze. Czy ktoś umie wyprowadzić stosowny wzór?

Płoty się krzywią i przewracają bo są robione "byle jak" (domy w twojej okolicy "stoją"? ;P - żartuję :)). Jakby ogrodzenie miał wiatr przewracać to strach myśleć o takim SkyTowerze :)

Fundament poniżej strefy przymarzania ze stopą zabezpieczającą przed ruchem (tzw. "L"ka) i oczywiście zbrojony. I wcale nie musi mieć 30 cm :) U mojej siostry runęło stare wielkie drzewo na taki płot... Uszkodziło kilka cięgieł klinkierowych i pokrzywiło kute jedno przęsło (dało się naprawić, jak to kute a nie z casto). Podmurówka nie wzruszyła się tym wydarzeniem. Zawsze byłem za tym aby takie rzeczy robić raz, solidnie i nie wracać już nigdy do tematu :)

Ale jak zaczyna się kombinować z wieszaniem podmurówki, oszczędzaniem na zbrojeniu i betonie to się krzywią... fizyki Pan nie przeskoczysz ;P

BTW. Po co zrobić słupek w górę? Zwłaszcza robiony z betonowych bloczków? Wiatr go raczej nie przewróci a jak traktor wjedzie to i tak rozwali. Można ewentualnie zakotwić tylko spód słupka w podmurówce/fundamencie. No i dobrze zmurować żeby się nie odparzyły bloczki po 1 sezonie.

Taki fundament wygląda tak, że masz element poziomy, który wystaje z jednej strony spod ściany fundamentowej na ok 30-50 cm, jeśli masz teraz pochyły to powinien być po tej stronie gdzie est wyżej poziom terenu. Element ten stabilizuje ścianę fundamentową. Ale wykonanie takiego fundamentu wymaga dużego wykopu i pełnego szalunku. Trochę pracy jest, ale tak to jest z rzeczami "na lata".

Oczywiście wszystko zazbrojone i połączone (ściana ze stopą, żeby ziemia nam ściany nie zsunęła ze stopy)

• 7 months później...

Mam pytanie. Dziś jadąc autem widziałem w okolicy szybko postawione ogrodzenie, gdzie podstawa pod słupki i fundament pomiędzy słupkami (chyba był wsuwany w te stemple betonowe pod słupki) wykonane były z gotowych prefabrykatów. A słupki były jakoś montowane w podstawę z gotowego elementu. Niestety nie mogłem się zatrzymać, aby zobaczyć to z bliska. Ale wyglądało to naprawdę fajnie.

Czy możecie mi podpowiedzieć, jak to się sprawdza z punktu widzenia upływu czasu? Dodam, że moja działka jest położona pod lekkim kątem (mała górka), gdzie gleba pracuje.

Edytowane przez mannix

Mam pytanie. Dziś jadąc autem widziałem w okolicy szybko postawione ogrodzenie, gdzie podstawa pod słupki i fundament pomiędzy słupkami (chyba był wsuwany w te stemple betonowe pod słupki) wykonane były z gotowych prefabrykatów. A słupki były jakoś montowane w podstawę z gotowego elementu. Niestety nie mogłem się zatrzymać, aby zobaczyć to z bliska. Ale wyglądało to naprawdę fajnie.

Czy możecie mi podpowiedzieć, jak to się sprawdza z punktu widzenia upływu czasu? Dodam, że moja działka jest położona pod lekkim kątem (mała górka), gdzie gleba pracuje.

takie ?

http://images53.fotosik.pl/414/0dfb81f5e69abaa8gen.jpg

http://images52.fotosik.pl/444/82624be11187399bgen.jpg

Edytowane przez beatagl

To chyba najczęściej stosowany obecnie rodzaj ogrodzenia nie frontowego. Mam tak samo u siebie. Słupki zalane betonem, na to postawiony klocek betonowy a deska pomiędzy słupkami wsunięta w odpowiednie szczeliny w klocku. Taki płot ma tą cechę, że 2-3 osobowa ekipa zrobi 20-30m dziennie na gotowo. Dodatkowo fakt, że słupki są niezależne od siebie a deski "luźne" ogrodzenie będzie tolerować minimalne ruchy gruntu bez pęknięć itp. A deskę można zawsze wyciągnąć np po to aby przejechać (zakładając, że mamy np panel który tez można odkręcić).

U mnie wygląda to jak na załączniku + dochodzi skarpa :)

plot.jpg

Już znalazłem w ofertach marketów budowlanych. Chyba się skuszę na wiosnę. Oby tylko grunt nie pracował za mocno. Ale zrobię jak tu kolega podpowiedział, wbetonuję słupki, na nie dam łącznik i zaleję słupek betonem, pomiędzy wsunę "deski" betonowe.

Proponuje zalewać tylko słupek w gruncie, a łącznik wsadzić już luźno na słupek (można gopostawić na świezym betonie ale nie zalewać szczelin pomiędzy nim a słupkiem). Zalewanie łącznika ze słupkiem to chyba nie jest dobry pomysł. Lepiej niech ma ew. luz.

I jeszcze z deskami... Ja sugeruję wybranie po prostu gładkiej.. te udające cegiełki czy kamień szybko porastają mchem i się zielenią. A i tak każdy widzi, że to zwykły beton, szkoda się oszukiwać, że to coś pięknego ;P Niezbyt fajnie to potem wygląda. Chyba, że będą regularnie myte karcherem.

Edytowane przez Smakor

Proponuje zalewać tylko słupek w gruncie, a łącznik wsadzić już luźno na słupek (można gopostawić na świezym betonie ale nie zalewać szczelin pomiędzy nim a słupkiem). Zalewanie łącznika ze słupkiem to chyba nie jest dobry pomysł. Lepiej niech ma ew. luz.

I jeszcze z deskami... Ja sugeruję wybranie po prostu gładkiej.. te udające cegiełki czy kamień szybko porastają mchem i się zielenią. A i tak każdy widzi, że to zwykły beton, szkoda się oszukiwać, że to coś pięknego ;P Niezbyt fajnie to potem wygląda. Chyba, że będą regularnie myte karcherem.

Jak można nie zalać łącznika ? ma zostać pusty ? woda ma się tam zbierać? w zimie zamarznąć i rozsadzić łącznik ?

zalewanie łącznika ze słupkiem to nie jest pomysł, to jest mus !!!!

http://images59.fotosik.pl/1092/8737fd74b675812dgen.jpg

Edytowane przez beatagl

Jak można nie zalać łącznika ? ma zostać pusty ? woda ma się tam zbierać? w zimie zamarznąć i rozsadzić łącznik ?

zalewanie łącznika ze słupkiem to nie jest pomysł, to jest mus !!!!

U nas robiliśmy elementy wierzchnie luźne - aby zminimalizować wpływ ruchów gruntu na stabilność ogrodzenia. Betonowanie klocka już to utrudnia.

Poza tym woda prędzej odparuje ze słupka mającego luz niż z takiego zalanego betonem bo tam w środku to postoi po deszczu ładnych parę dni.

Ale mówię każdy robi wg swojej wiedzy i doświadczenia oraz przekonania co do słuszności sprawy :)

Jedyne co to poprawia to stabilność słupka to bez dwóch zdań, ale reszta to wg mnie wady.