Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawieszanie się węgla w podajniku.

pawelo_pl

Recommended Posts

Witam , piec Tilgner EKR 25 , palnik Brucer , od wczoraj dopadł mnie problem zawieszającego się ekogroszku w podajniku. Podobny problem miał @zyzolek w tym temacie : http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-192882.html? z tym że u mnie od razu zaznaczę węgiel jest mokry .Ale palę nim od września i nie było problemu . Na święta wygasiłem piec i paliłem kominkiem i ostanie 3 dni na ruszcie wodnym drzewem , po czym przeszedłem na węgiel i zaczął się problem. Obojętnie czy jest pełny podajnik węgla , czy tylko wiaderko tworzy się poduszka między ślimakiem a węglem - tak że można przez okienko rewizyjne w podajniku wsadzić dłoń . Jak pomieszam łomem w podajniku węgiel zsypuje się , opału wystarcza na 1h ~2h i tak w kółko aż do wygaśnięcia pieca. Zanim wezmę się za najgorsze tj wyjęcie ślimaka co jest u mnie sztuką gdyż mam za wąską kotłownię i muszę rozkręcić po kolei wszystko włącznie z odkręceniem palnika od pieca chciałbym się zapytać czy może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał. Piec pali już 5 lat więc pewnie ślimak jest już w nieciekawym stanie - ale obraca się i jak dostanie węgla to słychać jak go chrupie. Zaobserwowałem ciekawą rzecz , przed problemami otwarcie podajnika węgla przy rozpalonym piecu i włączonym nadmuchu kończyło się kupą dymu który wydobywał się z podajnika - teraz mimo że w podajniku jest wiaderko węgla można sobie nawet mieszać łomem -a przez podajnik nie wydobywa się żaden dym.

Pozdrawiam - Paweł ...

Mokry ekogroszek jest ale od września jak nim palę nigdy nie przeszkadzało to w podawaniu węgla. Zastanawia mnie ten brak cofki dymu przez podajnik - chyba rzeczywiście nazbierało się tam nieżle syfu i trzeba będzie wyczyścić - mam tylko nadzieję że nie skoczył mi się ślimak - bo dodatkowy wydatek mnie spotka :)

Ze ślimakiem to raczej nie będzie związane - bo z dna kosza Ci wybiera. Trzeba by opróżnić całkowicie kosz, bo może z kilku - kilkunastu zasypów nie wypalonych do dna nazbierało się na dole kosza sporo wilgotnego miału który blokuje zejście. Jak wzruszysz - idzie a za jakiś czas środkiem potrafi zrobić taki pusty lej po tym co wybierze ślimak. Albo coś tam może jest - jakiś większy kawałek folii czy coś w tym stylu. Trzeba wybrać z kosza do dna tak żeby było widać ślimak, zasypać na nowo ze 2 worki i mieć nadzieję że przejdzie.

Dokładnie tak u mnie było, jak pisze kobra.

Miał plus paprochy drewniane i jakieś krótkie sznurki. Wszystko razem blokowało zejście do ślimaka.

Rada, wypalić wszystko, żeby było widać ślimak, wyciągnąć zawleczkę i dużym kluczem kręcić ślimak odwrotnie do wskazówek zegara. Powybierać wszystko co wyjdzie. Potem zasypać suche czyste eko, niewiele, jakieś jedno wiaderko, założyć zawleczkę i przepuścić wszystko przez retortę na sucho bez rozpalania razem z dmuchawą na maksa. Potem wybrać z popielnika i na 100% razem z suchym eko wyjdą kolejne syfy.

To samo miałem u siebie w grudniu. Groszek zawiesił mi się dwukrotnie pod rząd zaraz po zasypie do pełna. Po opróżnieniu paliwa nie znalazłem wyraźnej przyczyny zawieszeń. Groszek mam suchy - kupiony jeszcze na początku lata. Pawelo Ty również posiadasz brucera. Ten cud techniki ma zbyt wąskie zejście paliwa. Ja podjąłem decyzję o zmianie palnika latem na Ardeo

Wywaliłem cały węgiel ponownie przez dziurę rewizyjną z zamiarem demontażu całego palnika - ale wizualnie ślimak i cała i komora ślimaka była OK. Idąc za pomysłem z innego wątku dodatkowo osuszyłem żarówką 100 W całe dno komory zasypowe i jak na razie mam spokój.Coraz bardziej jednak mam wrażenie że problemem u mnie był zbyt mokry węgiel. Przesypałem co się dało do worków plastykowych na zboże i suszę węgiel tą metodą . 5 lat miałem spokój bo kupowałem węgiel na składzie luzem - ten w workach na palecie jest bardziej wygodny bo się nie brudzi i pyli w miejscu składowania ale jak widać po moim przypadku coś za coś. Dziękuję wszystkim , którzy odpisali w tym wątku , I przy okazji nauczka dla innych mokry węgiel = zawieszanie w podajniku .