Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się pozbyć gołebi zanieczyszczających dach.

Recommended Posts

Jak w temacie. Przylatrują dwa, ciągle te same i robią wiadomo co na kalenicach.

Właściciela nie mają, więc nie ma kogo poprosić o ich usunięcie.

Opcja "polubić" odpada.

Wystraszyć się nie dają, zużyłem kilka pudełek petard. Wracają po kilkunastu minutach.

Wiem że są takie szczotki druciane na których nie mogą siadać, lub instalacje z niskim napięciem, które je odstraszają.

Niestety na kalenicę to się nie nadaje.

To samo z powiewającymi paskami folii, nie działa, i nie ma jak tego zamontować żeby było widoczne z kalenicy.

Pomocy!!!

To moze cos jakby piorunochron tylko z cienkiego drutu takiego upierdliwego dla golebi. Ani na nim usiasc alni go ominac. W koncu te ptaki zupelnie glupie nie sa.

Przy okazji anegdota o ssakach ale tez latajacych:

Pewien naukowiec badal pamiec przestrzenna nietoperza ktory mieszkal u niego w domu. Codziennie nietoperz wracajac do otwartej klatki przez

okno robil te sama trase okrazajac lampe robiac ewolucje wokol kilku

mebli i wlatujac do klatki lapal za drazek na ktorym zawisal.

Naukowiec stopniowo usuwal przedmioty ktore nietoperz zwykl byl omijac. A ten nie zmienial trasy. W koncu pozostal tylko drazek do zwisania ten dalej swoje.

Opamietanie nastapilo gdy braklo drazka ;-). Jaka niespodzianka!!!

Wtedy dopiero spryciarz zaktualizowal swoja przestrzenna mape.

A ja mam piorunochron na kalenicy. Za jednym zamachem ochrona także przed gołębiami. Mam dom z poddaszem uzytkowym a wkoło same parterówki.I nijakich drzew.

A to ciekawe, że gołębie nie siadają na piorunochronie. Wiem, że sprawdzonym i dobrym rozwiązaniem są:

Są specjalne taśmy z tworzywa z wystającymi drutami, których zadaniem jest uniemożliwiać siadanie ptaków. Mocuje się je w miejscach, gdzie ptaki lubią siadać i kosztują ok. 25,-/mb. Nie wiem jak się nazywają fachowo. Widziałam je u sąsiada, który je zakłada.

W Gdańsku i w Gdyni większość kamieniczek zabytkowych jest z tymi taśmami.