Jacol15 03.01.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam wszystkich forumowiczówZwracam się z prośba do użytkowników pomp ciepła w systemie mieszanym (grzejniki+podłogówka) jakie są wasze uwagi i spostrzeżenia co do takiego układu.Jestem na etapie modernizacji kotłowni i zastąpienia pieca na olej opałowy -pompą ciepła + wymiana grzejnikówDom posiadam 122m2 pow. użyt. z użytkowym poddaszem w miarę dobrze i dokładnie ocieplony (podłogówka 40% pow )Zastanawiam się na co zwrócić szczególną uwagę i co jest ważne w późniejszym użytkowaniu tj ustawienia, konfiguracje.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.01.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam wszystkich forumowiczów Zwracam się z prośba do użytkowników pomp ciepła w systemie mieszanym (grzejniki+podłogówka) jakie są wasze uwagi i spostrzeżenia co do takiego układu. Jestem na etapie modernizacji kotłowni i zastąpienia pieca na olej opałowy -pompą ciepła + wymiana grzejników Dom posiadam 122m2 pow. użyt. z użytkowym poddaszem w miarę dobrze i dokładnie ocieplony (podłogówka 40% pow ) Zastanawiam się na co zwrócić szczególną uwagę i co jest ważne w późniejszym użytkowaniu tj ustawienia, konfiguracje. pozdrawiam Wymień grzejniki na klimakonwektory i w zasadzie nie odczujesz różnicy finansowej w stosunku do 100% podłogówki. Wg mnie to dużo lepsze rozwiązanie niż przewymiarowanie grzejników, ale i niestety sporo droższe. Dodatkowo, jeśli zdecydujesz się na PC-PW to będziesz miał klimę latem:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 03.01.2014 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Skłaniam się do pompy ciepła z kolektorami pionowymi- 2 odwierty po 100m ( szwagier wykonuje takowe odwierty, więc będę miał po kosztach) i z tej prostej przyczyny chciałbym iść w tym kierunku, na poziome mam za małą działkę. Czy przy takim rozwiązaniu można nie zastosować mieszacza na wyjściu na podłogówkę z dodatkowego bufora ?- czytałem, że ktoś ma takie rozwiązanie, tylko jak to się ma przy podniesieniu temperatury na grzejniki ? Bo rozumiem, ze przy systemie mieszanym niezbędny jest dodatkowy bufor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.01.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Skłaniam się do pompy ciepła z kolektorami pionowymi- 2 odwierty po 100m ( szwagier wykonuje takowe odwierty, więc będę miał po kosztach) i z tej prostej przyczyny chciałbym iść w tym kierunku, na poziome mam za małą działkę. Czy przy takim rozwiązaniu można nie zastosować mieszacza na wyjściu na podłogówkę z dodatkowego bufora ?- czytałem, że ktoś ma takie rozwiązanie, tylko jak to się ma przy podniesieniu temperatury na grzejniki ? Bo rozumiem, ze przy systemie mieszanym niezbędny jest dodatkowy bufor ? Moim zdaniem trzeba stosować zawód 3dr, bo zasilanie podłogówki temp np 45st nie jest dobrym pomysłem. Z kolei bufor nie jest niezbędny, bo możesz grzać pompą do wyższych temperatur, ale nie będzie to nazbyt ekonomiczne rozwiązanie:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 03.01.2014 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 A jak takie rozwiązanie (grzejniki+podłogówka), ma się pod względem ekonomicznym do rozwiązania z samą "podłogówką" ?Czy przy takim rozwiązaniu warto bawić się w 2 taryfy ?- jeśli tak to jak to rozsądnie wykorzystać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Tu masz wykresik z ktorego odczytasz sobie ronice w COP pompy dla zasilania 30*C (podlogowka) i 45*C (minimum chyba dla ukladu z kaloryferkami). Troszke trzepnie po kieszeni.Co do taryf, to Ci nie podpowiem, czy grzanie akumulacyjne ma wtedy sens, ale obawiam sie, ze pomieszczenie z grzejnikami beda na tym mocno cierpialy. http://www.szkut.com/dom/COP_TEMP.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.01.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 A jak takie rozwiązanie (grzejniki+podłogówka), ma się pod względem ekonomicznym do rozwiązania z samą "podłogówką" ? Czy przy takim rozwiązaniu warto bawić się w 2 taryfy ?- jeśli tak to jak to rozsądnie wykorzystać ? Podłogówka to ogrzewanie niskotemperaturowe, a grzejniki wysokotemperaturowe. Ogrzewając dom pompą będziesz musiał grzać wodę CO do poziomu grzejników (czyli ok 45st - zależy jakie grzejniki i jaki dom:)) i w tym samym czasie "schładzać" te która pójdzie do podłogówki. To są ogromne straty. Jako przykład podam mojego kolegę, który ma dom o powierzchni 150m2 (teoretycznie dużo lepiej ocieplony od mojego) ogrzewanie mieszane 40% podłogówka i 60% grzejniki (przewymiarowane), ogrzewa dom PC-PW Nibe Split 12kW, aby uzyskać w domu 22st musi grzać CO do 40-45st. Wychodzi mu miesięcznie ok 50% większe zużycie kWh niż u mnie (ja grzeję 32-35st). Także, skoro i tak nie masz już możliwości założyć podłogówki to jedynym sensownym rozwiązaniem są klimakonwektory. Możesz też rozważyć pompę HT, ale nie wiem czy są takowe wersji gruntowej. Co do dwóch taryf to ja się w to bawię Tak naprawdę w tym przypadku wszystko zależy od izolacji Twojego domu. U mnie po całodziennym postoju PC (z przerwą popołudniowa:)) temp w pomieszczeniach bez podłogówki potrafi spaść o 2st (czyli z 23 do 21) więc tragedii niema (co prawda zima jeszcze nie zawitała w tym roku:D) natomiast w pomieszczeniach z podłogówką temp spada o ok 0,5st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.01.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Zwracam się z prośba do użytkowników pomp ciepła w systemie mieszanym (grzejniki+podłogówka) jakie są wasze uwagi i spostrzeżenia co do takiego układu Można powiedzieć, że jestem tu osobą praktykującą, bo na dole mam podłogówkę a na górze grzejniki. Jak i na jakich temperaturach działa instalacja, możesz sobie zobaczyć na stronie http://pompaciepla24.com . Nie mam ani bufora, ani mieszacza, a grzejniki na górze to 5 sztuk cv22 110x50cm + drabinka w łazience + podłogówka w łazience. Czy taki układ się sprawdza ? W miarę tak. Nie marznę, rachunek za prąd jest ok, ale wolałbym mieć podłogówkę na 100% powierzchni domu. Niestety teraz już nie mam wyboru. Czy u Ciebie się sprawdzi takie rozwiązanie, tego nie wiem. Dużo zależy od ocieplenia domu i od otwartych przestrzeni, których ja sporo mam. Możesz zrobić tak jak jest u mnie, a jeśli się nie sprawdzi, to dołożyć kolejne elementy układu, np. bufor czy mieszacz. Zawsze można to zrobić później. Jeśli będziesz teraz zmieniał grzejniki, a nie masz możliwości zrobienia podłogówki, to poszukaj w rozsądnych cenach klimakonwektorów. Instalację koniecznie zrób rozdzielaczową o oddzielnymi rozdzielaczami na podłogówkę i grzejniki. Od pc do rozdzielaczy poprowadź rurę o wewnętrznej średnicy nie mniejszej niż mam rura miedziana fi28. Jeśli masz pytania, to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 03.01.2014 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Dzięki kolego- właśnie takiej wiedzy praktycznej potrzebowałem(potrzebuje).Za parę dni powinienem mieć wszystkie wyliczenia i dobieranie parametrów pompy do moich potrzeb.Jak będę miał jakieś pytania to nie omieszkam ich zadać i jeszcze raz dziękuje za odpowiedzpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 03.01.2014 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Jeszcze kolego rwxw powiedz mi czy posiadasz sterownik pogodowy ?Nie wiem czy dobrze czytam wykres, ale max tem. jaką wpuszczasz w grzejniki i podłogówkę to 42 czy 36 ? i czy korzystasz z dobrodziejstw taryfy G12 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.01.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 temperatura 45 C nie jest obowiązkowa przy grzejnikach .Zdarza się tylko przy -20 na zewnątrz .czyli praktycznie nie występuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.01.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Jeszcze kolego rwxw powiedz mi czy posiadasz sterownik pogodowy ? Nie wiem czy dobrze czytam wykres, ale max tem. jaką wpuszczasz w grzejniki i podłogówkę to 42 czy 36 ? i czy korzystasz z dobrodziejstw taryfy G12 ? Kliknij w wykres z głównej strony, to zobaczysz go wraz z opisem: http://pompaciepla24.com/graphs/graph_6_1.png Pogodówkę mam, ale nie używam - tzn. jest nastawiona na jakąś abstrakcyjnie wysoką krzywą, żeby cały czas grzało gdy pokojówka tak zarządzi. W sumie mógłbym trochę przyblokować temperaturę tą pogodówką, bo na jesień jest za wysoka, ale podczas normalnej zimy gdy dz się wychłodzi do okolic 0*, to jest ok. Kiedyś miałem pompę 8kW, teraz mam 11kW. Wtedy temperatury były wyraźnie niższe - w okolicach 36*. Wtedy na górze było wyraźnie chłodniej i musiałem w mrozy dogrzewać górę w drogiej taryfie. Robiłem to tak, że za pomocą timera wyłączałem obiegówkę podłogówki i zostawiałem włączoną obiegówkę grzejników (stąd dobrze mieć niezależne rozdzielacze i niezależne obiegówki - można wtedy dogrzewać same grzejniki jeśli przepływy na to pozwolą). Oczywiście na grzejnikach mam zdjęte termostaty, a przepływ przez jeden obwód jest u mnie wystarczający dla pompy (nieco ponad 1m3/h). W ubiegłym sezonie miałem G12e, a teraz G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 03.01.2014 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 A jak kolego zamykasz się finansowo przy tego typu konfiguracji za sezon grzewczy- pytam się o przeciętnej długości zimę ze standardowymi zimowymi temperaturami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.01.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Zerknij do arkusza ze stopki. Za sezon wychodzi koło 4MWh, czyli poniżej 1200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 03.01.2014 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Tak sobie myślę ,że w moim przypadku 1 200x2 byłby doskonałym wynikiem porównując to do dotychczasowego olejaka Widzę, że bardzo dobrą i skuteczną metodę opracowałeś kolego- szacun Mam nadzieję, że za ok 2 tyg będę miał już wszystko podpięte i będę mógł cokolwiek więcej się popytać i skorzystać z wiedzy innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 05.01.2014 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Po czytaniu tego forum nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie odnośnie układu mieszanego- rozumiem, że pompa ładuje bufor który następnie oddaje na podłogówkę i grzejniki- czyli np jeśli bufor nie jest duży np. 100l to może być sytuacja, że pompa będzie pracowała 1 godzinę, następnie 20 min przerwy i następnie będzie się załączała na następna godzinę pracy (teoretycznie rozważam, bo nie wiem czy dobrze pojąłem prace pompy z dodatkowym buforem. Czyli puentując- będzie miała bardzo dużo start/stopów + niski współczynnik COP- czy dobrze rozumiem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.01.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 dla inwertera nie potrzeba bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 05.01.2014 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 chodzi mi o zwykła pompę gruntową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.01.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 chodzi mi o zwykła pompę gruntową 20 litrów na 1 kW mocy pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.01.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 czy dobrze rozumiem ?? Ogólna zasada układu mieszanego jest taka jak napisałeś. W buforze mamy cieplejszą wodę (kosztem gorszego cop) którą zasilamy bezpośrednio grzejniki (bo dopiero gdy są cieplejsze to oddają tyle ciepła ile potrzebujemy), a na podłogówkę możemy zapodać chłodniejszą za pomocą mieszacza. Co do pojemności, to 100 litrów nie jest buforem, tylko sprzęgłem, bo przy różnicy temperatur 20* w 100 litrach zmagazynujesz około 2kWh, więc tyle co nic. Jeśli będzie odbiór ciepłą z tego sprzęgła, to pc będzie pracowała w sposób ciągły, jeśli odbioru nie będzie, to 10kW pompa nagrzeje w nim wodę od 20* do 40* w ciągu niecałych 10 minut. Ilość ewentualnych start-stopów będzie zależała od odbioru ciepła z bufora - dobry odbiór =mało start-stopów i lepszy cop (lecz zawsze gorszy niż bez bufora), gorszy=więcej i gorszy cop. Bufor, czy sprzęgło to zawsze dodatkowe straty, bo masz dodatkową obiegówkę i woda w nim się miesza, a więc jest cieplejsza niż wracałaby z instalacji co, a więc obniża cop pompy. Obniża go tym bardziej im słabszy jest odbiór ciepła z bufora. Przy okazji jest to dodatkowy i nie mały koszt, zawsze można go dołożyć później, a może się uda i nie będzie konieczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts