Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w układzie mieszanym

Jacol15

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ilość wody nie jest tak istotna, istotny jest sprawny odbiór ciepła z czym jest związany odpowiedni przepływ i powierzchnia oddająca ciepło. Jeśli będziesz wykonywał instalację, to zadbaj o to, by przepływ przez część grzejnikową mógł być co najmniej taki jak minimalny dla Twojej pompy i o odpowiednie wydajności grzejników/klimakonwektorów. Na pytanie, czy u Ciebie zadziała da się odpowiedzieć raczej tylko eksperymentalnie.

Mialem jeden jak dotychczas epizod (podczas Kasawerego), ze gora na tyle sie wychlodzila w stosunku do parteru (prawie 2K), ze za inspiracja adiqq postanowilem zakrecic dolny rozdzielech i na 3h ppuscic pompe na grzanie samej gory (jest tam 130m2 grznej podlogi).

Wynik: Temperatura zasilania GZ skoczyla o 7K (37-38*C) a delta o 3K (na 10K). Gore oczywiscie przegrzalem. :)

Nie miały innego wyjścia ;-) U Ciebie jest pełna podłogówka, więc masz luzik, grzejnikowcy tak fajnie nie mają..

Proporcje w mocy ogrzewania gora/dol pewnie macie podobne do tych z domow z podlogowka wszedzie. Mysle, ze na grzejnikach bedzie podobny wzrost temp zasilania i delty po zamkregeniu podlogi na dale (albo zatrzymaniu tam obiegowki).

Zawsze mozesz to sprawdzic. Empiria to jest to. :)

splitowa PC woda/powietrze z piecem gazowym - czy ktoś mógłby mi doradzić czy w takim układzie lepszy jest piec kondensacyjny jedno- czy dwufunkcyjny?

Dom ma ok. 180m2 pow. użytkowej, pełna cegła (1967r.) ocieplona Swissporem, wymienione okna, docieplony dach, ogrzewanie grzejnikami (wymienione na nowe).

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Mysle, ze na grzejnikach bedzie podobny wzrost temp zasilania i delty po zamkregeniu podlogi na dale (albo zatrzymaniu tam obiegowki).

Zawsze mozesz to sprawdzic. Empiria to jest to. :)

Niestety tym razem się mylisz, bo grzejniki dużo słabiej oddają ciepło, więc temperatura gz na samych grzejnikach dosyć mocno rośnie, aż zaczną oddawać całą dostarczaną moc. Empiria to jest to, sprawdziłem tak w 2010 roku:

http://img686.imageshack.us/img686/3694/51927475.jpg

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi&p=3875850&viewfull=1#post3875850

Edytowane przez rwxw

jeszcze chciałem się dopytać na jakiej zasadzie działa u kolegi timer odcinający zawór na podłogówce- czy to działa za pomocą regulatora czasowego, czy to jest manualna wajcha odcinająca zawór :)

Nie mam zaworu, po prostu odcinam timerem obiegówkę, a właściwie to odcinałem timerem obiegówkę podłogówki w drogiej taryfie, gdy miałem pc 8kW, teraz nie muszę, bo przy 11kW temperatury gz są na tyle wysokie, że wystarcza.

czy w takim układzie lepszy jest piec kondensacyjny jedno- czy dwufunkcyjny?

Dla ogrzewania domu nie ma to znaczenia, ale jeśli chcesz grzać cwu na zmianę pompą ciepła (np. do -5*) lub gazem (np. poniżej -5*), to lepszy będzie jednofunkcyjny. Jednofunkcyjny daje lepszy komfort cwu.

na tę chwilę jesteśmy w 3 osoby, ale może się zdarzyć, że będzie to rozwojowe w kierunku 2+3, w każdym razie w domu są 2 niezależne mieszkania.

Z tego co się dowiedziałam, to zasobniki nie współpracujące ani z solarami ani z pc są gorzej izolowane, a ja szukam jak najekonomiczniejszych rozwiązań, wiesz, perspektywa emerytury i żeby wtedy koszty utrzymania były jak najniższe

Zawsze możesz taki "zwykły" zasobnik owinąć wełną mineralną i stretchfolią, możesz też kupić współpracujący z solarami, czy pc, taki będzie też kompatybilny z kotłem gazowym. A te 2 niezależne mieszkania chcesz całkiem niezależnie rozliczać z cwu ? Jeśli tak, to przy zasobniku wodomierzem na ciepłą wodę, albo instalując dodatkowy junkers.

No i doczekałem się PC :)

Obserwuje bacznie jej prace od wczoraj ( PC z buforkiem 100l +dwie pompki obiegowe, oddzielny układ na grzejniki oddzielny na podłogę, układ mieszany 50/50 grzejniki -podłogówka), średnio na 6 godzin pracy 2 start/stopy- to wydaje mi się ok

Jedna sprawa mnie niepokoi - a mianowicie, ustawiam czas pracy pompy od 22-6, o 6 pompa się wyłącza- ale dwie pompki obiegowe non stop pracują- czyli pracują 24 h. Sytuacja wg mnie bez sensu- z każdą godziną woda ochładza nagrzaną podłogę (tam gdzie jest podłogowe ogrzewanie)

Czy to tak ma działać- proszę o opinie