Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w układzie mieszanym

Jacol15

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam pompę, która nie wyłącza pompki obiegowej w żadnym przypadku. I tak jak Ty miałem bufor i dwie pompki obiegowe, które pracowały non stop. Na pewno mają tak pompy panasonic 7kW i mój dimplex lia 7im, który ma sterownik i płytę od tego właśnie panasa.

Dimplex lia7 nie ma płyty i sterownika od Panasa tylko to jest Panas robiony pod brandem Dimplexa sprężarka też jest Panasonic.

Miałem układ hydrobox z pompką obiegową+buforek 150l z zewnętrzną pompką i 100% podłogówka. Ta druga pompka była podpięta do zasilania tej w hydroboxie i pracowały razem non stop i to bez względu na to czy pompa ciepła grzała w oparciu o samą krzywą, czy ze sterownikiem pokojowym.

Dwa miesiące temu zlikwidowałem buforek i tą drugą pompkę ale ta jedna w hydroboxie została i wciąż pracuje non stop.

Można częściowo wyeliminować ten problem sterując tymi zewnętrznymi pompkami obiegowymi sygnałem z regulatora pokojowego. Efektem tego jest to, że ta pompka w hydroboxie mieli cały czas na trasie hydrobox-bufor, a ta druga uruchamia się tylko jak jest potrzeba grzania C.O.

w następnym tygodniu będzie serwisant może to kwestia odpowiedniego skonfigurowania instalacji- bo poza tym wszystko działa i funkcjonuje ok.

Zastanawiam się czy istnieje możliwość podpięcia tych pompek pod prace bufora- bo w pompie mam możliwość programowania podgrzewacza buforowego- i jak te pompki były by skonfigurowane z pracą bufora- to jestem w domu :)

To jak kolego masz rozwiązany problem z tymi pompkami- one ewidentnie pracując poza okresem w którym masz nastawy pracy pompy ochładzają podłogówkę wprowadzając w obieg wodę nie ogrzaną ??

można-by dać przekaźnik z cewką, z reguły sterownik PCi rusza obiegówkę DZ chwilę przed pracą sprężarki więc tak naprawdę obiegówka DZ startowałaby Ci obiegówkę GZ.

W mojej instalacji pompa GZ chodzi non-top jeśli temp zewnętrzna jest poniżej 4 stopni - i właśnie kombinuję jak to ustrojstwo również wyłączyć , ale ja dodatkowo mam jeszcze obiegówkę CWU i to mi komplikuje takie rozwiązanie.

dziś bym dał jedną obiegówkę i zawór trójdrożny na CO i CWU... wtedy pomysł z cewką by zadziałał...