pychy 14.01.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ja mam pompę, która nie wyłącza pompki obiegowej w żadnym przypadku. I tak jak Ty miałem bufor i dwie pompki obiegowe, które pracowały non stop. Na pewno mają tak pompy panasonic 7kW i mój dimplex lia 7im, który ma sterownik i płytę od tego właśnie panasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 14.01.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ja mam pompę, która nie wyłącza pompki obiegowej w żadnym przypadku. I tak jak Ty miałem bufor i dwie pompki obiegowe, które pracowały non stop. Na pewno mają tak pompy panasonic 7kW i mój dimplex lia 7im, który ma sterownik i płytę od tego właśnie panasa. Dimplex lia7 nie ma płyty i sterownika od Panasa tylko to jest Panas robiony pod brandem Dimplexa sprężarka też jest Panasonic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 14.01.2014 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 To jak kolego masz rozwiązany problem z tymi pompkami- one ewidentnie pracując poza okresem w którym masz nastawy pracy pompy ochładzają podłogówkę wprowadzając w obieg wodę nie ogrzaną ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 14.01.2014 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 ja mam vieska Vitocal 242-G i dwa odwierty po 105 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.01.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 ja mam vieska Vitocal 242-G i dwa odwierty po 105 m Przepraszam że nie na temat, ale z ciekawości, ile zapłaciłeś za całą biurokrację i nadzory przy wierceniu ponad 100 metrów? Długo trwała papierologia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 14.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Miałem układ hydrobox z pompką obiegową+buforek 150l z zewnętrzną pompką i 100% podłogówka. Ta druga pompka była podpięta do zasilania tej w hydroboxie i pracowały razem non stop i to bez względu na to czy pompa ciepła grzała w oparciu o samą krzywą, czy ze sterownikiem pokojowym.Dwa miesiące temu zlikwidowałem buforek i tą drugą pompkę ale ta jedna w hydroboxie została i wciąż pracuje non stop.Można częściowo wyeliminować ten problem sterując tymi zewnętrznymi pompkami obiegowymi sygnałem z regulatora pokojowego. Efektem tego jest to, że ta pompka w hydroboxie mieli cały czas na trasie hydrobox-bufor, a ta druga uruchamia się tylko jak jest potrzeba grzania C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 14.01.2014 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 no właśnie- rozchodzi mi się, by te dwie pompki obiegowe wychodzące z bufora pracowały tylko wtedy gdy nastawiam w programatorze czas pracy podgrzewacza buforowego (ustawiam np czas pracy podgrzewacza buforowego od 22-6 i po 6 mają mi pompki obiegowe milczeć )-a tak nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.01.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 A jak strujesz praca pompy? Gdzie masz czujniki i jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 15.01.2014 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Jeden czujnik mam pogodowy- tu ustawiam krzywą grzewczą, a drugi mam pokojowy - ten pokojowy ma za zadanie zatrzymywać pracę pompy po uzyskaniu wymaganej tem w budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 No to faktycznie praca tych obiegowek bezsensowna jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 15.01.2014 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 w następnym tygodniu będzie serwisant może to kwestia odpowiedniego skonfigurowania instalacji- bo poza tym wszystko działa i funkcjonuje ok. Zastanawiam się czy istnieje możliwość podpięcia tych pompek pod prace bufora- bo w pompie mam możliwość programowania podgrzewacza buforowego- i jak te pompki były by skonfigurowane z pracą bufora- to jestem w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 16.01.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 To jak kolego masz rozwiązany problem z tymi pompkami- one ewidentnie pracując poza okresem w którym masz nastawy pracy pompy ochładzają podłogówkę wprowadzając w obieg wodę nie ogrzaną ?? można-by dać przekaźnik z cewką, z reguły sterownik PCi rusza obiegówkę DZ chwilę przed pracą sprężarki więc tak naprawdę obiegówka DZ startowałaby Ci obiegówkę GZ. W mojej instalacji pompa GZ chodzi non-top jeśli temp zewnętrzna jest poniżej 4 stopni - i właśnie kombinuję jak to ustrojstwo również wyłączyć , ale ja dodatkowo mam jeszcze obiegówkę CWU i to mi komplikuje takie rozwiązanie. dziś bym dał jedną obiegówkę i zawór trójdrożny na CO i CWU... wtedy pomysł z cewką by zadziałał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 18.01.2014 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Podpowiedzcie mi koledzy czy u Was pompa/pompy obiegowe pracują 24h/dobę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.01.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Podpowiedzcie mi koledzy czy u Was pompa/pompy obiegowe pracują 24h/dobę ?? U mnie: - przy sterowaniu pogodowym - TAK - przy sterowaniu termostatem lub timerem - NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 18.01.2014 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Aha, czyli to normalne ,że u mnie przy sterowaniu pogodowym chodzą 24h. A jaki masz kolego spadek temperatury na powrocie z instalacji c.o podczas przerwy w pracy pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.01.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Aha, czyli to normalne ,że u mnie przy sterowaniu pogodowym chodzą 24h. A jaki masz kolego spadek temperatury na powrocie z instalacji c.o podczas przerwy w pracy pompy ? Jak stoi od 0600 do 1300 to spada do ok 20st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.01.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Przepraszam że nie na temat, ale z ciekawości, ile zapłaciłeś za całą biurokrację i nadzory przy wierceniu ponad 100 metrów? Długo trwała papierologia? A kto mu to sprawdzi jak głęboko majstry dowiercili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 18.01.2014 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Rozumiem kolego ,że korzystasz z taryfy G12 ?Ja cokolwiek więcej do powiedzenia nie mam, bo dopiero użytkuje 1 tydzień, poza tym dom jeszcze nie zamieszkany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 19.01.2014 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 wiercił mi kuzyn który zajmuje się wierceniem pod pompy ciepła i studnie głębinowe- za 2 otwory po 105 m i cały materiał wyszło ok 13 000 tys- wiercili 2 dni- od 7 do 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.01.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Kto zgadnie co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts