Jacol15 22.01.2014 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Jak u Was koledzy wygląda praca pompki/pompek/ obiegowych ? Czy jest to ciągła praca 24 h/dobę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 22.01.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 u mnie tak jak już pisałem poniżej +3 obiegówka GZ pracuje 24h chyba że grzeję CWU to na ten okres się zatrzymuje.Dimplexy tak mają jeśli masz pogodówkę i pompa steruje temperatura powrotu GZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 22.01.2014 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Ja mam w układzie mieszanym, mam oddzielna pompkę na podłogówkę i oddzielną na grzejniki- pompki te pracują non stop- i zastanawiam siwe czy tak ma być- ale najwidoczniej tak jest skonfigurowana instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.01.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Ja mam w układzie mieszanym, mam oddzielna pompkę na podłogówkę i oddzielną na grzejniki- pompki te pracują non stop- i zastanawiam siwe czy tak ma być- ale najwidoczniej tak jest skonfigurowana instalacja Jacol Nie napisał jednej ważnej kwestii. Jego pompa korzysta z pogodówki, czyli steruje temperatura w domu za pomocą krzywej. Czyli pompa musie mieć satły dostęp do rzeczywistej temperatury wody w układzie, aby wiedziec kiedy załączyć sprężarkę do grzania. Jęzeli wyłączy obiegówki jak radzą koledzy np przez oszukanie w jakiś sposób czujnika temp zewnętrznej wówczas pompa nie zareaguje np kiedy w większy mróz spadnie temperatura wody w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.01.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Kto zgadnie co to jest? [ATTACH=CONFIG]236469[/ATTACH] Ktoś się mocno rozpedził i zamontował sterowanie każdym obiegiem za pomocą "siłowników" Przy podłogówce zupelnie bez sensu. Nic to nie pomaga przy pierwszych nastawach, bo siłownik albo jest zamknięty albo otwarty. Później zreszta też, bezwladnośc podlogowki jest na tyle duża że gdy jest nam za cieplo w pokoju i sterownikiem zamkniemy obieg - niewiele to da, chyba ze na drugi dzien Edytowane 23 Stycznia 2014 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Jacol Nie napisał jednej ważnej kwestii. Jego pompa korzysta z pogodówki, czyli steruje temperatura w domu za pomocą krzywej. Czyli pompa musie mieć satły dostęp do rzeczywistej temperatury wody w układzie, aby wiedziec kiedy załączyć sprężarkę do grzania. Jęzeli wyłączy obiegówki jak radzą koledzy np przez oszukanie w jakiś sposób czujnika temp zewnętrznej wówczas pompa nie zareaguje np kiedy w większy mróz spadnie temperatura wody w układzie. Jest na to skuteczne lekarstwo: czujnik temperatury zatopiony w wylewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 23.01.2014 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Jest na to skuteczne lekarstwo: czujnik temperatury zatopiony w wylewce. Wylewka juz zrobiona, niby mozna by bylo pokombinowac ale ta pompa nie ma sterowania za pomocą ani temp wewnętrznej ani tez temp wylewki, Chyba że coś sie zmieniło bo moja nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.01.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Wylewka juz zrobiona, niby mozna by bylo pokombinowac ale ta pompa nie ma sterowania za pomocą ani temp wewnętrznej ani tez temp wylewki, Chyba że coś sie zmieniło bo moja nie ma Pompa w cale nie musi mieć. Kupujesz zwykły termostat on/off do sterowania podłogówką (z czujnikiem w wylewce), podłączasz do pompy - i już masz:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 23.01.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Pompa w cale nie musi mieć. Kupujesz zwykły termostat on/off do sterowania podłogówką (z czujnikiem w wylewce), podłączasz do pompy - i już masz:yes: A to jest mysl. Tylko jeszcze trochę inaczej. Trzeba zamontować czujnik temperatury w wylewce, podłączyc go pod jakiś sterownik, który da sygnał do obiegówki. (u Jacola są to dwie obiegówki zamontowane poza pompą, przy buforze) Czyli jest osiągnięta temperatura w wylewce obiegówka sie wyłacza, temp spada, sterownik włącza obiegówke. A w pomieszczeniu z grzejnikiem dac czujnik temperatury pokojowej i równiez sterownik, który załączy bądz wyłączy obiegówkę. Troche zabawy i przeróbki zwłaszcza z czujnikiem w podłodze ale jest to wykonalne. U mnie chodzi non stop ale tylko jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.01.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 A to jest mysl. Tylko jeszcze trochę inaczej. Trzeba zamontować czujnik temperatury w wylewce, podłączyc go pod jakiś sterownik, który da sygnał do obiegówki. (u Jacola są to dwie obiegówki zamontowane poza pompą, przy buforze) Czyli jest osiągnięta temperatura w wylewce obiegówka sie wyłacza, temp spada, sterownik włącza obiegówke. A w pomieszczeniu z grzejnikiem dac czujnik temperatury pokojowej i równiez sterownik, który załączy bądz wyłączy obiegówkę. Troche zabawy i przeróbki zwłaszcza z czujnikiem w podłodze ale jest to wykonalne. U mnie chodzi non stop ale tylko jedna. Nie wiem czy w Wieśkach będzie tak samo, ale u mnie po podłączeniu termostatu do pompy i ustawieniu, że to termostat jest nadrzędnym sterownikiem (u mnie nazywa się to "remote") pompa obiegowa zatrzymuje się i uruchamia razem ze sprężarką. Bez termostatu obiegówka chodzi non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 23.01.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 W viessmannie pompa w ogole nie gada ze sterownikiem pokojowym, takim który bedzie nia sterował według tempertury w pokoju. Dodam moja pompa b o moze teraz to się zmienilo, choc watpie. Jedyne wyjsie to podpiac sterownik pod obiegowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 16.03.2014 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Pytanie do kolegów z układem podłogówka+grzejniki. Jak macie skonfigurowane ustawienia przy posiadaniu taryfy G12 ? Czy na pompie ustawiacie temperatury normalne i zredukowane- czy na taryfę droga zakładacie jej "kaganiec" i pracuje tylko w taniej. Czy korzystacie tylko ze sterownika pogodowego, czy tez posiłkujecie się sterownikiem pokojowym - czy olewacie pogodówke ustawiające ją max wysoko i regulujecie pokojówką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.03.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 czy olewacie pogodówke ustawiające ją max wysoko i regulujecie pokojówką ? Ja tak właśnie robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 16.03.2014 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Kolego rwxw -czyli regulujesz ustawiając zadana tem na sterowniku pokojowym - i rozumiem ,że ograniczasz prace pompy do pracy w taniej taryfie ? Mam tez pokojówkę, ale nie wyłącza mi pompy po uzyskaniu zakładanej tem pomieszczenia- nie wiem czemu, podejrzewam, ze priorytetem dla niej jest regulator pogodowy, albo czegoś jeszcze nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 16.03.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Kolego rwxw -czyli regulujesz ustawiając zadana tem na sterowniku pokojowym - i rozumiem ,że ograniczasz prace pompy do pracy w taniej taryfie ? Mam tez pokojówkę, ale nie wyłącza mi pompy po uzyskaniu zakładanej tem pomieszczenia- nie wiem czemu, podejrzewam, ze priorytetem dla niej jest regulator pogodowy, albo czegoś jeszcze nie rozumiem Bo Twój regulator pokojowy w rzeczywistości nim nie jest:) To jest tak jakby panel pompy przenisiony na scianę, drogą radiową zmieniasz nastawy pompy. W instrukcji jest napisane coś takiego Moduł zdalnego sterowania ze zintegrowanym nadajnikiem radiowym do pracy z bazą radiową (wyposażenie dodatkowe). Do nastawiania dla jednego obiegu grzewczego: • Wartości zadanej temperatury pomieszczenia oraz programu roboczego. • Funkcja Party i ekonomiczna. • Wyświetlacz wskazujący temperaturę zewnętrzną, temperaturę w pomieszczeniu oraz stany robocze. • Czujnik temperatury pomieszczenia do sterowania temperaturą pomieszczenia (tylko dla obiegu grzewczego z mieszaczem)go Czyli jak dobrze rozumiem sterownik ten może po osiągnięciu zadanej temp odłączyć obiegówkę, ale w żaden sposob nie wplynie to na prace pompy, bo masz bufor i to na podstawie temperatur zadanych na pompie i temperatur osiągniętych w buforze pompa reguluje swoją pracę. Pytanie czy Twój sterownik jest podłączony do obiegowki Edytowane 16 Marca 2014 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 16.03.2014 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Z tego co się orientuje to nie jest podłączony (obiegówek mam dwie- jedna do podłogówki druga do grzejników). To w jaki sposób można wymusić wyłączenie pompy po uzyskaniu zadanej temperatury pomieszczenia uzyskanej na sterowniku pokojowym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 16.03.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Z tego co się orientuje to nie jest podłączony (obiegówek mam dwie- jedna do podłogówki druga do grzejników). To w jaki sposób można wymusić wyłączenie pompy po uzyskaniu zadanej temperatury pomieszczenia uzyskanej na sterowniku pokojowym ?? Jak napisałem wyżej sterownikiem jestes w stanie odłączyc obiegówki. Ale jesli nie osiągnąłeś jeszcze zadanej temperatury w buforze, pompa sie nie wyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 16.03.2014 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) No właśnie- i dlatego zastanawiam się czy będę w stanie regulować tem. w domu tylko regulacją krzywej grzewczej. Edytowane 16 Marca 2014 przez Jacol15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 16.03.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Sterownikami odlaczasz obiegowki gdy juz osiągniesz zadaną temperature w domu i juz Ci nie grzeje. Ale ta pompa bedzie pracowala z czujnika pogodowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacol15 16.03.2014 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 wrzuciłem stopkę żeby było wiadomo o czym mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts