Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ścian styropianem - pytanie

Recommended Posts

Witam

Mam budowę , która powstała 10 lat temu . Styropian 5 cm jest wpuszczona do środka pustaka, ponieważ dawniej tak robili. Mam pytanie, ponieważ nie jest to rewelacyjna izolacja , ale czy można dołożyć jeszcze styropian 5 cm od zewnątrz? Słyszałem, że nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ ściana nie oddycha. Co o tym sądzicie ? i jakie jest rozwiązanie ?

Przecież jak masz styropian już zamontowany to ta ściana i tak "nie oddycha".

Problemem tu może być tylko punkt przejścia przez 0st - ważne żeby nie wypadł w murze.

Nie wiem z czego masz ściany, ale zakładając, że pustak pianowy 24+styro 5cm+pustak pianowy 12cm, to rozkład temperatur masz poniżej.

Przy dociepleniu zewnętrznym 5cm punkt 0 wypada nadal w wewnętrznym styropianie, ale już na granicy.

Przy mrozie mniejszym niż -20st, tak gdzieś około -10 do -15 stopni ten punkt będzie w zewnętrznej warstwie pustaków i mogą się zacząć sypać jak asfalt na wiosnę.

Proponuję Ci zastosować 15cm styropianu (przy pow ścian 250m2 to dodatkowo jakieś 3tyś., może mniej), a masz wtedy ścianę o 40% cieplejszą (k=0,15)

przed.jpg

po.jpg

temp_krytyczna.jpg

15cm.jpg

po.jpg

temp_krytyczna.jpg

15cm.jpg

Przecież jak masz styropian już zamontowany to ta ściana i tak "nie oddycha".

Problemem tu może być tylko punkt przejścia przez 0st - ważne żeby nie wypadł w murze.

Nie wiem z czego masz ściany, ale zakładając, że pustak pianowy 24+styro 5cm+pustak pianowy 12cm, to rozkład temperatur masz poniżej.

Przy dociepleniu zewnętrznym 5cm punkt 0 wypada nadal w wewnętrznym styropianie, ale już na granicy.

Przy mrozie mniejszym niż -20st, tak gdzieś około -10 do -15 stopni ten punkt będzie w zewnętrznej warstwie pustaków i mogą się zacząć sypać jak asfalt na wiosnę.

Proponuję Ci zastosować 15cm styropianu (przy pow ścian 250m2 to dodatkowo jakieś 3tyś., może mniej), a masz wtedy ścianę o 40% cieplejszą (k=0,15)

[ATTACH=CONFIG]233013[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]233014[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]233015[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]233016[/ATTACH]

Witam!

Panie Przemku czy moze ma Pan wykresy dla sciany zbudowanej z: od srodka domu-pustak max (19cm)+styropian-6cm+ cegla dziurawka od zewnatrz.

Mam zamiar zrobic ocieplenie i zastanawiam sie nad gruboscia styropianu.

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Zbyszek

Witam!

Panie Przemku czy moze ma Pan wykresy dla sciany zbudowanej z: od srodka domu-pustak max (19cm)+styropian-6cm+ cegla dziurawka od zewnatrz.

Mam zamiar zrobic ocieplenie i zastanawiam sie nad gruboscia styropianu.

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Zbyszek

To sobie popanujemy Panie Zbyszku,

Proszę bardzo:

przed.jpg5cm.jpgtemp krytyczna.jpg12cm styro.jpg

Jak widać przy dociepleniu 12 cm jest bezpiecznie do -27 st C.

13 cm daje bezpieczeństwo do -29 st C.

14 cm do -32.

Proszę sobie samemu odpowiedzieć na pytanie, czy -27 to wystarczająco. U mnie 2 lata temu było -30 przez miesiąc i jak mieszkam tu gdzie mieszkam przez 26 lat woda w drodze zamarzła po raz pierwszy. Można spróbować.

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witajcie

Jestem tu początkujący i oczywiście z powodu budowy domu. Czeka mnie ocieplenie domku parterowego ( 115m2 a zabudowy 140). Poczatkowo miałem plan 15cm grafit ale im dalej w las, tym mniej kasy i zastanawiam się czy biały 0,40 np swisspor nie wystarczy. Dodam tylko , że dom jest z bk H+H 24 cm.

Czy warto dopłacić do frezowanego?