Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Algorytm pracy podłogówki dD GTU1203V ?

OldDiver

Recommended Posts

Mam kocioł de Dietrich GTU1203V. Dwa obwody CO: A - grzejniki, B - podłogówka w łazienkach, kuchni itp. Jaki jest algorytm pracy podłogówki? Czy jest możliwość regulacji pracy podłogówki w zależności od temperatury w pomieszczeniu z termostatem? Mam nastawione dla obwodu B temperaturę np. 17 stp, w pomieszczeniach jest 22 stp (kominek), grzejniki nie grzeją a piec co jakiś czas się włącza i podłoga jest ciepła. Jak się pytałem konserwatora to powiedział mi że praca obwodu podłogówki jest nieregulowalna.

Ten kocioł ma automatykę DIEMATIC 3.

Aby sterować obwody A i B niezależnie trzeba mieć 2 czujniki pokojowe.

Mogą być to np. FM52, po jednym na strefę grzejnikową i podłogówkową.

Zakładam, że układ hydrauliczny został poprawnie zrobiony

i jest niezależność układów A i B + podłogówka z zaworem 3D sterowanym z kotła z płytką FM48 i czujnikiem.

Mam taki sam układ A+B i automatykę DIEMATIC 3.

Wszystko działa jak trzeba. Można ustawiać wpływ temperatury pomieszczenia na sterowanie.

Podeślij schemat układu instalacji - zobaczymy czy jest OK.

Pozdrawiam

GREGOR

Mam jeden czujnik wewnętrzny (FM50), czujnik zewnetrzny, i to wszystko. Jest to klasyczny, ksiązkowy układ - co grzejniki, co podłogówka, cwu. Na obwodzie podłogówki jest pompa i 3D. Na wypływie ciepłej wody do podłogówki są dwa czujniki temp. Nie wiem czy mam kartę FM48. A za co ona jest odpowiedzialna? Wg instrukcji jest to wyposazenie dodatkowe.

Klasyczny układ grzejnikowo - podłogowy jest taki:

uklad_co_grzejniki_podlogowka.jpg

Jeśli masz zawór 3D w mieszaczu podłączony do kotła, to płytkę FM48 pewnie masz. To ona steruje siłownikiem zaworu 3D i pompa mieszacza.

Jeśli masz jeden czujnik pokojowy, to jest on wpięty na obieg A.

Obieg B będzie sterowany po krzywej grzania.

Dodaj czujnik pokojowy dla obwodu B (wystarczy FM52) i strefy podłogowej.

Automatyka będzie wtedy mogła sterować niezależnie pompami obiegów na podstawie temperatur w strefach.

Pozdrawiam

GREGOR

I taki jest schemat jak pokazałeś. Co to znaczy że obieg B bedzie sterowany po krzywej grzania? Bo ja to widze tak. Pompa i zawór 3D ładuja wode o "odpowiedniej" temperaturze do podłogówki. Ciepła woda jest pobierana z kotła. Ale jak woda w kotle sie "zuzyje" to kocioł dogrzewa sukcesywnię ta wodę. Czy dobrze kombinuję?

Co to znaczy że obieg B bedzie sterowany po krzywej grzania?

Temperatura obiegu B będzie tylko zależna od temperatury zewnętrznej.

Nie ma czujnika pomieszczenia, nie ma sprzężenia zwrotnego i będą przegrzewy lub niedogrzania.

Pompa i zawór 3D ładuja wode o "odpowiedniej" temperaturze do podłogówki. Ciepła woda jest pobierana z kotła. Ale jak woda w kotle sie "zuzyje" to kocioł dogrzewa sukcesywnię ta wodę.

Tym sobie głowy nie zaprzątaj. Automatyka kotła ma zapewnić odpowiednią temperaturę obiegu.

W zależności od zapotrzebowania i minimalnej mocy kotła, kocioł będzie pracował cały czas lub z przerwami.

Pozdrawiam

GREGOR

Skoro temperatura dla A w nocy nie spada poniżej zadanej obniżonej to kocioł pozostaje wyłączony.

Przypominam, że kocioł ma tylko jeden czujnik (A) i na tym bazuje.

Obieg B, bez czujnika temperatury jest zależny. Działa gdy A działa.

Daj automatyce szansę się wykazać, dodaj czujnik pokojowy dla B.

Będzie bardziej komfortowo i ekonomiczniej.

Dodatkowo jest wtedy opcja włączenia autoadaptacji (automatyka sama dobiera krzywe).

Pozdrawiam

GREGOR

Pozdrawiam

GREGOR

No zaraz. Ale w dzień to teraz właściwie tez piec "nie działa" bo temperatura w pomieszczeniu gdzie jest czujnik nie spada poniżej nastawionych 20 stp. - obw. A.

Działa tyle ile potrzebuje. Trzyma 20 - znaczy automatyka sprawuje się poprawnie.

Problemem jest tylko obieg B, bo automatyka nie ma tam czujnika.

Pozdrawiam

GREGOR