OldDiver 03.01.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Mam kocioł de Dietrich GTU1203V. Dwa obwody CO: A - grzejniki, B - podłogówka w łazienkach, kuchni itp. Jaki jest algorytm pracy podłogówki? Czy jest możliwość regulacji pracy podłogówki w zależności od temperatury w pomieszczeniu z termostatem? Mam nastawione dla obwodu B temperaturę np. 17 stp, w pomieszczeniach jest 22 stp (kominek), grzejniki nie grzeją a piec co jakiś czas się włącza i podłoga jest ciepła. Jak się pytałem konserwatora to powiedział mi że praca obwodu podłogówki jest nieregulowalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.01.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Ten kocioł ma automatykę DIEMATIC 3. Aby sterować obwody A i B niezależnie trzeba mieć 2 czujniki pokojowe.Mogą być to np. FM52, po jednym na strefę grzejnikową i podłogówkową. Zakładam, że układ hydrauliczny został poprawnie zrobionyi jest niezależność układów A i B + podłogówka z zaworem 3D sterowanym z kotła z płytką FM48 i czujnikiem. Mam taki sam układ A+B i automatykę DIEMATIC 3.Wszystko działa jak trzeba. Można ustawiać wpływ temperatury pomieszczenia na sterowanie. Podeślij schemat układu instalacji - zobaczymy czy jest OK. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 03.01.2014 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Mam jeden czujnik wewnętrzny (FM50), czujnik zewnetrzny, i to wszystko. Jest to klasyczny, ksiązkowy układ - co grzejniki, co podłogówka, cwu. Na obwodzie podłogówki jest pompa i 3D. Na wypływie ciepłej wody do podłogówki są dwa czujniki temp. Nie wiem czy mam kartę FM48. A za co ona jest odpowiedzialna? Wg instrukcji jest to wyposazenie dodatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.01.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Klasyczny układ grzejnikowo - podłogowy jest taki: Jeśli masz zawór 3D w mieszaczu podłączony do kotła, to płytkę FM48 pewnie masz. To ona steruje siłownikiem zaworu 3D i pompa mieszacza. Jeśli masz jeden czujnik pokojowy, to jest on wpięty na obieg A. Obieg B będzie sterowany po krzywej grzania. Dodaj czujnik pokojowy dla obwodu B (wystarczy FM52) i strefy podłogowej. Automatyka będzie wtedy mogła sterować niezależnie pompami obiegów na podstawie temperatur w strefach. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 03.01.2014 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 I taki jest schemat jak pokazałeś. Co to znaczy że obieg B bedzie sterowany po krzywej grzania? Bo ja to widze tak. Pompa i zawór 3D ładuja wode o "odpowiedniej" temperaturze do podłogówki. Ciepła woda jest pobierana z kotła. Ale jak woda w kotle sie "zuzyje" to kocioł dogrzewa sukcesywnię ta wodę. Czy dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.01.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Co to znaczy że obieg B bedzie sterowany po krzywej grzania? Temperatura obiegu B będzie tylko zależna od temperatury zewnętrznej. Nie ma czujnika pomieszczenia, nie ma sprzężenia zwrotnego i będą przegrzewy lub niedogrzania. Pompa i zawór 3D ładuja wode o "odpowiedniej" temperaturze do podłogówki. Ciepła woda jest pobierana z kotła. Ale jak woda w kotle sie "zuzyje" to kocioł dogrzewa sukcesywnię ta wodę. Tym sobie głowy nie zaprzątaj. Automatyka kotła ma zapewnić odpowiednią temperaturę obiegu. W zależności od zapotrzebowania i minimalnej mocy kotła, kocioł będzie pracował cały czas lub z przerwami. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 03.01.2014 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 No dobra. Kumam. A jak to się dzieje w nocy ? Np. obecnie ten piec ... stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.01.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 No dobra. Kumam. A jak to się dzieje w nocy ? Np. obecnie ten piec ... stoi. Działa tak jak go ustawisz. Opisz jak masz ustawiony program czasowy i temperatury na obiegach A i B. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 03.01.2014 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Program dzienny 5.30 do 22.00, nocny 22.00 - 5.30. Temp dzienna A - 20 stp, B - 18; Temp nocna A i B - 16 stp. Temp w nocy nie spada poniżej tych 16 stp. Nawet rano utrzymuje sie (obecnie) powyzej 20 stp.Ja nie narzekam tylko chciałbym wiedzieć dlaczego to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.01.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Skoro temperatura dla A w nocy nie spada poniżej zadanej obniżonej to kocioł pozostaje wyłączony. Przypominam, że kocioł ma tylko jeden czujnik (A) i na tym bazuje.Obieg B, bez czujnika temperatury jest zależny. Działa gdy A działa. Daj automatyce szansę się wykazać, dodaj czujnik pokojowy dla B.Będzie bardziej komfortowo i ekonomiczniej.Dodatkowo jest wtedy opcja włączenia autoadaptacji (automatyka sama dobiera krzywe). PozdrawiamGREGOR PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 03.01.2014 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Obieg B, bez czujnika temperatury jest zależny. Działa gdy A działa. GREGOR No zaraz. Ale w dzień to teraz właściwie tez piec "nie działa" bo temperatura w pomieszczeniu gdzie jest czujnik nie spada poniżej nastawionych 20 stp. - obw. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.01.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 No zaraz. Ale w dzień to teraz właściwie tez piec "nie działa" bo temperatura w pomieszczeniu gdzie jest czujnik nie spada poniżej nastawionych 20 stp. - obw. A. Działa tyle ile potrzebuje. Trzyma 20 - znaczy automatyka sprawuje się poprawnie. Problemem jest tylko obieg B, bo automatyka nie ma tam czujnika. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts