Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie ogrzewanie kaloryfery czy podłogówka ?

montenegro

Recommended Posts

[[Template forums/front/topics/postContainer is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]
Witam

Stajemy przed wyborem wykonania ogrzewania. W projekcie mamy kocioł gazowy tradycyjny i grzejniki jednak chcemy to zamienić na kondensacyjny i ogrzewanie podłogowe z grzejnikami. Czy takie rozwiązania się praktykuje ?Czy jak się ma podłogówkę to nie rezygnuje się całkowicie z kaloryferów ?

Mam jeszcze pomysł , żeby zainstalować kominek z płaszczem i jak zechcemy palić drewnem w kominku, to przełączamy zawór i grzejemy tylko grzejnikami.

Jak drewno się skończy przełączamy na kocioł gazowy i zasilamy podłogówkę lub podłogówkę + grzejniki.

Co o tym sądzicie ?

Opcja szukaj i dużo czytania

wszystko to już było wiele razy!!!

ale za lenistwo nie ma mandatów :bash:

montenegro

Młody jesteś na forum ale po dwóch odpowiedziach już wiesz jak się napier...la posty na forum.

Wracając do tematu: na twoim miejscu zrobił bym tylko podłogówkę - lepszy komfort termiczny niż przy grzejnikach i niższe rachunki za gaz jeśli zamontujesz kondensata. Pierdół, że w sypialni się nie robi podłogówki nie słuchaj - ja mam i nie czuję absolutnie żadnego dyskomfortu w czasie snu. Dodatkowo jeśli chałupa będzie dobrze izolowana to temperatura podłóg będzie neutralna w dotyku, a nie ciepła.

Podłogówka + grzejniki to większa komplikacja instalacji.