Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak porównać moce kotła gazowego tradycyjnego a kondensacyjnego.

montenegro

Recommended Posts

Witam

Mam w projekcie kocioł gazowy tradycyjny o mocy 24kW. Chce go zastąpić kotłem kondensacyjnym , dostałem dwie wyceny ze sklepów gdzie proponują mi jeden o mocy CERAPUR SMART ZSB 22-3C 22kW i CERAPUR SMART ZSBR 28-3A 28kW. Gdzieś na stronach wyczytałem że zakres mocy jest regulowany w zakresie od 7.3 kW do 28kW.

Czy to znaczy że jeśli wybiorę kocioł o większej mocy będzie on działał 'pełną parą' i będziemy mieli po 30 stopni w domu czy jego moc będzie się zmieniać w zależność od temp. jaką ustawimy na regulatorach. ??

Czy w przypadku kotła o mniejszej mocy może się zdarzyć że nie będziemy mogli odpowiednio ogrzać mieszkania ? Albo będzie można tylko będzie to trwało trochę dłużej ?

pozdrawiam

montenegro

Przed wyborem mocy kotła określ zapotrzebowanie /kłania się OZC/ i dopiero wówczas dobieraj kocioł.

Jak napisał mpoplaw kocioł 24 kW, wg aktualnych norm, to dużo: chyba, że budujesz 300 - 500 m2

Praca kotła w uproszczeniu.

Kocioł kondensacyjny pracuje z mocą sterowaną przez automatykę. Najlepiej jak pracuje w zakresie podanym przez producenta. W Twoim przypadku 7 - 24 kW. Jeśli zapotrzebowanie spada poniżej 7 kW kocioł się wyłącza i ponownie załączy gdy automatyka "potwierdzi" zapotrzebowanie. Taktowanie nie jest dobre dla kotła i i Twojej kieszeni. Oczywiście jest nie do uniknięcia, ale właściwy dobór mocy kotła ogranicza ilość załączeń i wyłączeń.

Modulacja palnika to nic innego jak płynne dopasowanie ilości wytwarzanego ciepła do zapotrzebowania budynku.

Jeżeli zapotrzebowanie przekroczy ilość kW którą może dostarczyć kocioł w domu będzie zimno /chłodniej/.

24 kW to naprawdę dużo.