montenegro 03.01.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam Mam w projekcie kocioł gazowy tradycyjny o mocy 24kW. Chce go zastąpić kotłem kondensacyjnym , dostałem dwie wyceny ze sklepów gdzie proponują mi jeden o mocy CERAPUR SMART ZSB 22-3C 22kW i CERAPUR SMART ZSBR 28-3A 28kW. Gdzieś na stronach wyczytałem że zakres mocy jest regulowany w zakresie od 7.3 kW do 28kW. Czy to znaczy że jeśli wybiorę kocioł o większej mocy będzie on działał 'pełną parą' i będziemy mieli po 30 stopni w domu czy jego moc będzie się zmieniać w zależność od temp. jaką ustawimy na regulatorach. ?? Czy w przypadku kotła o mniejszej mocy może się zdarzyć że nie będziemy mogli odpowiednio ogrzać mieszkania ? Albo będzie można tylko będzie to trwało trochę dłużej ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.01.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 montenegro Przed wyborem mocy kotła określ zapotrzebowanie /kłania się OZC/ i dopiero wówczas dobieraj kocioł.Jak napisał mpoplaw kocioł 24 kW, wg aktualnych norm, to dużo: chyba, że budujesz 300 - 500 m2Praca kotła w uproszczeniu. Kocioł kondensacyjny pracuje z mocą sterowaną przez automatykę. Najlepiej jak pracuje w zakresie podanym przez producenta. W Twoim przypadku 7 - 24 kW. Jeśli zapotrzebowanie spada poniżej 7 kW kocioł się wyłącza i ponownie załączy gdy automatyka "potwierdzi" zapotrzebowanie. Taktowanie nie jest dobre dla kotła i i Twojej kieszeni. Oczywiście jest nie do uniknięcia, ale właściwy dobór mocy kotła ogranicza ilość załączeń i wyłączeń. Modulacja palnika to nic innego jak płynne dopasowanie ilości wytwarzanego ciepła do zapotrzebowania budynku.Jeżeli zapotrzebowanie przekroczy ilość kW którą może dostarczyć kocioł w domu będzie zimno /chłodniej/.24 kW to naprawdę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montenegro 08.01.2014 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedzi. SŁyszałem od instalatora że jak zmienia się z tradycyjnego kotła na kondensacyjny to ten drugi musi być większej mocy niz obliczony tradycyjny.Teraz wiem że nie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts