rzysiek 03.01.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Bardzo proszę o informację czy do odbioru rozbudowy domu potrzebna jest kopia świadectwa charakterystyki energetycznej budynku? Do istniejącego już budynku dobudowaliśmy sypialnię, w projekcie nie było instalacji energetycznej czy musi mi to zaopiniować elektryk czy odbiorą mi bez tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.01.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Bardzo proszę o informację czy do odbioru rozbudowy domu potrzebna jest kopia świadectwa charakterystyki energetycznej budynku? Do istniejącego już budynku dobudowaliśmy sypialnię, w projekcie nie było instalacji energetycznej czy musi mi to zaopiniować elektryk czy odbiorą mi bez tego? Coś pomieszałeś - świadectwa energetyczne to nie działka elektryka. Szukaj audytora z uprawnieniami, świadectwo będzie Ci potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 04.01.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Bardzo proszę o informację czy do odbioru rozbudowy domu potrzebna jest kopia świadectwa charakterystyki energetycznej budynku? Do istniejącego już budynku dobudowaliśmy sypialnię, w projekcie nie było instalacji energetycznej czy musi mi to zaopiniować elektryk czy odbiorą mi bez tego? Świadectwo energetyczne dotyczy budynków nowych . Czy urząd potrzebuje tego papierka? Po co wydawać 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.01.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Świadectwo energetyczne dotyczy budynków nowych . Czy urząd potrzebuje tego papierka? Po co wydawać 500. Kolega rzysiek napisał, że do istniejącego budynku dobudował sypialnię -rozumiem, że nie jest to samowolka, czyli ma pozwolenie na budowę, czyli zgłosi zakończenie budowy i budynek do odbioru - będzie potrzebował świadectwo. Chyba, że rozbudował jeden z poniższych obiektów: ... Przepisów tych nie stosuje się jedynie do budynków: •podlegających ochronie na podstawie przepisów o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami; •używanych jako miejsca kultu i do działalności religijnej; •przeznaczonych do użytkowania w czasie nie dłuższym niż 2 lata; •niemieszkalnych służących gospodarce rolnej; •przemysłowych i gospodarczych o zapotrzebowaniu na energię nie większym niż 50 kWh/(m²/rok); •mieszkalnych przeznaczonych do użytkowania nie dłużej niż 4 miesiące w roku. •wolnostojących o powierzchni użytkowej poniżej 50 m². tu pierwsze lepsze linki do tematów: http://muratordom.pl/eksperci/pytania/rozbudowa-domu-a-swiadectwo-energetyczne/18166/ http://www.konstruktorbudowlany.fora.pl/prawo-i-przepisy,47/swiadectwa-energetyczne,3163.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzysiek 07.01.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 znacie może firmę Certonet, ona wydaje takie świadectwa, myślicie że można zlecić im wykonanie takiej usługi (dzięki za pomoc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 08.01.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Świadectwo energetyczne dotyczy budynków nowych . Czy urząd potrzebuje tego papierka? Po co wydawać 500. za dużo o jedno zero, nie 500 tylko 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts