Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a czy ktos sie orientuje jaki jest koszt takich drzwi?

Cena kasety w Eclisse pojedyńczej to 650 zł netto + drzwi i obudowa W porcie z kolei ta cena jest trochę ruchoma bo kupujesz cały zestaw kasetę wraz z maskowaniami (zależy od rodzaju drzwi) średnio to ~2.000 2.500 zależy co wybierzesz. Kasety sa dobrej jakości bo to aluminium nie rdzewieje tak jak stal a z tego materiału kasety robił WIM i jak widać nie poszło.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

............tak jak ja ...........ale jestem za zamkniętą jednak , drzwi w planach , otwór 160 zostawiony ( za wielki moim zdaniem) kuchnia traci całą ścianę i nie mam gdzie stolika wsadzić.....................
Nasze podwójne drzwi przesuwne pomiędzy kuchnią i salonem.

http://img25.imageshack.us/img25/7407/img4011i.jpg

Pierwotnie mieliśmy zamiar obudować je od strony kuchi, bez zamiaru wykorzystywania uzyskanych w ten sposób ścianek. Jednak gdy zobaczyliśmy drzwi i stwierdziliśmy, że zwykle będą otwarte, postanowiliśmy że będą przesuwać się na ściany kuchenne. Tak nam się podobają, że żal by było zwykle ich nie widzieć.

Drzwi są robione przez stolarza, drewniane, z szybami z transparentnego, grubego szkła z obustronnym fazowniem krawędzi.

Sylwia

Piekne pomieszczenie :p Elegancja i prostota, cos w moim stylu :D

• 5 months później...

Witam

szukam systemu drzwi przesuwnych pojedynczych (jedno skrzydło) chowanych w ścianie - zastanawiam się czy przy cenie

ok. 1000-1300zł za rozwiązania systemowe (Porta, Eclisse - cena za kasetę, prowadnice, wałki, szczotki i ew. ościeżnicę -

bez skrzydła) jest sens samodzielnego składania kasety i prowadnic z profili kupowanych "luzem"? Nie orientuję się czy są

jakieś elementy "kluczowe" w tych zestawach, które trudno będzie skompletować samemu zaopatrując się w Castoramie

czy LM, albo trudno będzie znaleźć takie, które jakościowo będą na odpowiednim poziomie - nie nawalą po paru

miesiącach (wtedy chyba ścianka do częściowego rozebrania?) A może w takiej kasecie nie ma żadnej filozofii i nie ma

się tam co popsuć? Prosiłbym o wypowiedź kogoś kto takie rozwiązanie posiada/montował.

Druga sprawa - widzę, że producenci rozdzielają zestawy na: montowane w ścianie g-k i do ściany murowanej. Jaka jest w

praktyce różnica? Inne są profile? Ja dysponuję ścianką murowaną 125mm i w ofercie Porty (chyba najtańsza ~1000zł) jest

zestaw tylko do ściany g-k no i jestem trochę w kropce.

• 1 month później...

My WYMYSLILISMY SONIE WLASNIE TAKIE DRZWI przesuwane z wiatrlapu. Tak jak wiekszosc - mam maly wiatrolap i w hallu tez by przeszkadzaly otwierajac sie na jedno z wejsc do kuchni. Niestety zrezygnowalismy (narazie) z tej opcji i bedzie bez. Zamowilismy drzwi PolSkone i w tym modelu takie przesuwane drzwi kosztuja 1700 zl to jak dla nas za 1 pare to troche za duzo jak narazie :)

http://images37.fotosik.pl/301/4aa1409b07a40c69.jpg

Ja treż mam drzwi przesuwne między wiatrołapem i korytarzem (100cm), między wiatrołapem i kuchnią (80cm) i między kuchnią i salonem (podwójne przejście ~185cm), drzwi firmy PolSkone, kasety i ościerznice firmy Eclisse.

Sprawują się świetnie szczególnie że zamontowałem samodomykacze do drzwi - super wygoda i bezpieczeństwo (nie da rady przytrzasnąć sobie lub dzieciom paluszków.

Up up, ja mam miedzy salonem a kuchnią dziurę 3 metrową. Co prawda jeszcze nie mieszkam, ale mam wrazenie, ze jednak mi ta otwarta kuchnia się nie sprawdzi. No i juz myslę, co wykombinowac, zeby jednak zaslonic szklanymi drzwiami kuchnię od salonu. Pokażcie swoje rozwiazania.
W związku z 4 drzwiami we wiatrołąpie, schowkiem pod schodami, wejsciem do garderoby w ciągu na poddaszu i malej odległosci pomiędzy balustrada a scianą zastanawiam sie nad umieszczeniem w takich miejscach drzwi przesuwnych chowanych w sciance. Jak to zdaje egzamin, nie zacina sie to to ? a jak z przepuszczaniem dzwięków? Podzielcie się prosze swoimi opiniami, gdzie warto zastosować takie drzwi, jakiej firmy, na co zwracać uwagi? Poprosze o zdjęcia z realizacji.
Up up, ja mam miedzy salonem a kuchnią dziurę 3 metrową. Co prawda jeszcze nie mieszkam, ale mam wrazenie, ze jednak mi ta otwarta kuchnia się nie sprawdzi. No i juz myslę, co wykombinowac, zeby jednak zaslonic szklanymi drzwiami kuchnię od salonu. Pokażcie swoje rozwiazania.

Też mam wejście podobnej szerokości i taki sam zamiar zrobienia szklanych drzwi , ale to jeszcze trochę przedemną.

• 2 weeks później...
Drzwi przesuwne mam między gabinetem a sypialnią, firmy Kubiszyn, drewniane malowane, bardzo ciężkie, system naścienny :) Zadowolona jestem bardzo.

Mam, używam, jestem zadowolona ;) Zarówno drewniane, jak i szklane.

Nie zacinają się. Dźwięki raczej przepuszczają, ale nie uważam tego za dużą wadę. Wyglądają dobrze, ponadto nie zajmują miejsca w ciasnym przedpokoju (co było głównym kryterium wyboru takich drzwi).

czyli dzwiękoszczelnosc odpada, dobrze wiedziec, bo che takowe drzwii zamontowac wbudowane w scianke działowa w gabinecie, a lubie spokoj przy pracy.

też mam jedne przesuwne w wiatrołapie. Zostały wbudowane w szafę, z tej samej płyty, stanowią jej element. Chodzą leciutko, nie zacinają się i są bardzo fajne. Wiszą tylko na rolkach górnych, bo nie chciałam mieć rowka w podłodze. Sczelne są dość.

Drugie mam prawie przesuwne, bo łamane na pół zawieszone też na rolkach u góry. No, na czymś, może to nie rolki. Są drewniane i były robione na zamówienie, wyszły dość drogo, ale przy tym sposobie mocowania miały być lekkie i stolarz trochę się namęczył ;). Nie są dzwiękoszczelne, ale w końcu dzwi do łazienki zwykle mają dziury a nasze po prostu prześwit pod spodem. Za to są ładne.

my mamy między kuchnią a salonem, nie chciałam otwartej przestrzeni. drzwi są w specjalnej metalowej kasecie do zatynkowania, firmy Eclisse. wiszą na górnych rolkach, wykonał je lokalny stolarz. przeważnie są otwarte, zamykam je, gdy jest impreza i nie mam ochoty pokazywać gościom porządku :) lub gdy coś smażę i nie chcę żeby mi cały salon cuchnął. chodzą lekko, choć są trochę jakby "delikatne". jestem z nich zadowolona, nie zajmują miejsca jak zwykłe drzwi.

Eclisse

http://images38.fotosik.pl/63/18344fd5895ba3b2m.jpg

U nas jest dwoje drzwi przesuwnych z górnym prowadzeniem. Jest to system naścienny Porta. Nie były drogie a w sypialni przynajmniej mogę postawić szersze łóżko (bo zwykłych drzwi nie mogłabym otworzyć). Polecam.
Do posiadaczy drzwi przesuwnych: może ktoś by jakąś fotkę wrzucił? U mnie też w wiatrołapie by takie przesuwne drzwi pasowały i jeśli bym je robiła to na pewno na zamówienie, ale obawiam się czy nie będzie za zimno, co prawda podłogówka jest ale zawsze normalne drzwi lepiej trzymają temp.
  • 2 months później...
Misiowa pięknie u Ciebie po tym co widzę na tym zdjęciu. Masz swój dziennik? Czy możesz zrobić zdjęcie drzwi z bliska, a także od strony kuchni, gdy są otwarte? Jak są zamontowane drzwi?