Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie małego domku z piwnicą techniczną

abdiel

Recommended Posts

Hej.

Pragnę zbudować taki oto dom:

http://z500.pl/projekt/777/Z71_SMART,wariant-ze-zmieniona-technologia-wykonania-stropu-na-strop-typu-smart.html

Dostałem ofertę od firmy na wykonanie domu energooszczędnego, gdzie powiedziano mi, że najtańszym rozwiązaniem będzie założenie kominka na drewno i do tego dodanie grzejników elektrycznych do podtrzymania ciepła, a pompa ciepła będzie przeinwestowaniem.

Ogrzewanie gazowe raczej odpada, ze względu na lokalizację.

Ponadto zaproponowano mi piwnicę techniczną.

Cyt:

Rozwiązanie z piwnicą techniczną zdecydowanie ułatwiłoby (nawet w przyszłości) rozprowadzanie wszelkich instalacji. Jest również znacznie bardziej korzystne energetycznie (ocieplaliśmy takie podłogi nawet 35 cm wełny mineralnej)

Niestety rozwiązanie to ogranicza możliwość zastosowanie ogrzewania podłogowego.

Czy to prawda, że wtedy jest kłopot z takim ogrzewaniem?

A może możecie mi zaproponować jakieś rozsądne rozwiązanie?

Coś co się sprawdzi? Może jednak pompa ciepła? Jakie mogą być szacunkowe koszty?

Dziękuję za odpowiedź. :yes:

Czyli zamiast ogrzewania elektrycznego najlepiej zainwestować w taką pompę ciepła? Będzie ona wystarczająca?

Czyli zrobić kominek + pompa powietrze woda + rekuperacja?

Jakie ogrzewanie wtedy? Podłogowe jak mniemam na parterze? A na poddaszu? Czy podgrzewa ona także wodę użytkową? :???:

Da się przy technicznej piwnicy zrobić ogrzewanie podłogowe czy wtedy ją sobie darować i zrobić normalną pod ogrzewanie podłogowe?

jak masz smykałkę do majsterkowania to w okolicach 2000zł, jak wszystko zlecisz firmie to ok 4000zł

http://allegro.pl/atlantic-6kw-powietrzna-inwerterowa-pompa-ciepla-i3834247737.html

Ale to jest jednostka zewnętrzna, mniemam ze nie sprzedawana przez firmę a osobę prywatną, gdzie jednostka wewnetrzna, gwarancja i serwis. Sprzedający chce tylko sprzedac a co sie pózniej będzie działo ma zapewne gdzieś.

Jak masz strop betonowy, to podłogówka.

A jak drewniany (ja tam mam) to albo podłogówka w montażu "na sucho" albo ogrzewanie ścienne (tak jakby podłogówka w ścianach). To drugir rozwiązanie chyba lepsze, ze względu na akumulację ciepła zbliżoną wtedy do parteru.

Ja mam taki mały domek, SSZ, też z piwnicą. Super rozwiązanie.

W piwnicy mam duży garaż, kotłownie, małą spiżarkę i 13 m2 mojej "tajnej bazy" - miejsce na wino i piwo :D

Koszty z 2012 roku, budowa pod Wrocławiem, piwnica 8x8 metrów, wysokość 2,5 m, zagłębiona na 2/3 w ziemi.

Koparka - wykop pod dom i obsypanie 1 300 100 pln/h + dojazd; ze 12 godzin pracy

Wywóz ziemi 220

Stal na zbrojenie ław 1 180 25 x fi12 + 20 x fi 6; 12 mb

Strzemiączka 315 225 szt. 22 x 25 cm

Beton do zalania ław 3 370 beton 225 m3 netto + pompa 250 dojazd +250 za godzinę

Bloczki betonowe 4 298 54*(18+11) = 1566 szt 14x24x38 zostało 160 szt na budowie

Izolacje i drobne artykuły 1 230 papa, dysperbit, druty, kołki itp. Drobne artykuły

Piasek 850 3 razy 500 + 100 + 250

Cement do murowania 1 000 1 paleta - 1,4 tony + 30 worków

Deski i stęple pod strop 2 900 3 m3 desek 25mm, 60 stępli

Strop teriva 1 900 z transportem

Stal na zbrojenie stropu i wieńca 1 060 300 kg

Beton do zalania stropu i wieńca 2 460 7 m3 + pompa

Izolacja pionowa piwnicy 400 papa termozgrzewalna + 2 x dysperbit - do poprawy

Koparka - obsypywanie + wjazd 550

Rozliczenie budowlane 160 3x0,7

Prąd od sąsiada 120 160 kwh

Robocizna 6 000 12 dni roboczych po 12 h x 3 osoby

Razem około 30 K PLN. I w tej cenie mam już fundamenty, garaż, kotłownie, i troche pomieszczeń na swoje graty.

Tyle, że dom na górce i wody gruntowe nisko.

Większość instalacji wykonasz w warstwie izolacji posadzki i niepotrzebne są do tego piwnice czy jakieś kanały . Domek mam w sporej części z piwnicą i z doświadczenia radziłbym dobrze przemyśleć takie rozwiązania . Zastanów się nad podłogówką na całości domu , podepniesz do niej pompę ciepła , piec elektryczny lub gazowy .