ZbyszekT 04.01.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Mam dom, obliczone zapotrzebowanie na moc CO = 5 kW zaprojektowane dla II strefy, tj. przy temp. zewnętrznej -18*C a temp wewn. + 23*C.Dom w okolicach Wrocławia. (zakładam, że kW jest to moc potrzebna przy określonej różnicy temperatur, a kWh zależą już mocno od pogody)Jak to teraz mogę przeliczyć na kWh zużycia rocznie energii na cele CO, zakładając jakieś średnie warunki pogodowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.01.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Jeśli ten post, to nie jest żart i prowokacja, to jestem załamany poziomem szkolnictwa w Polsce:jawdrop:http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilowatogodzina 1 kWh odpowiada ilości energii, jaką zużywa przez godzinę urządzenie o mocy 1000 watów, czyli jednego kilowata. Jeśli dom na dobę zużywa 12kWh, to upraszczając można powiedzieć, że zużywa 0,5kw na 1 godzinę.Według projektu, przy dużym mrozie będziesz zużywał 24h*5kW = 120kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 04.01.2014 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Jak dom potrzebuje przy temp. wewn. 23*C i zewn. -18*C 5 kW mocy cieplnej. To ile zużyje jej w ciągu roku [kWh] ? Dom pod Wrocławiem. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez ZbyszekT złe dnae Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.01.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 To ile zużyje jej w ciągu roku [kWh] ? Oszacuj sobie tutaj http://cieplowlasciwie.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.01.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Mam dom, obliczone zapotrzebowanie na moc CO = 5 kW zaprojektowane dla II strefy, tj. przy temp. zewnętrznej -18*C a temp wewn. + 23*C. Dom w okolicach Wrocławia. (zakładam, że kW jest to moc potrzebna przy określonej różnicy temperatur, a kWh zależą już mocno od pogody) Jak to teraz mogę przeliczyć na kWh zużycia rocznie energii na cele CO, zakładając jakieś średnie warunki pogodowe? "zapotrzebowanie na moc CO = 5 kW" - weź się ogarnij chłopie, jak z takim poziomem chcesz sam policzyć to o co pytasz :lol2: "zakładam, że kW jest to moc potrzebna przy określonej różnicy temperatur, a kWh zależą już mocno od pogody" - poziom szkolnictwa teraz to już poniżej zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.01.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Poczekaj na asolta, a tymi wyżej się nie przejmuj. Na moje oko ze średnią w sezonie ok 0C i 200 dniach, wyjdzie ci na CO ok 13,5 tys kWhAle asolt zrobi, to lepiej i uwględni szczegóły, typu strefa, wwntylacja, czy zyski bytowe.O ile będzie chciał oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.01.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) A ja policzę, może innym się przyda taki tok myślenia, zwłaszcza że Z.T jest z Wrocka.Załóżmy, że przez całą dobę jest temp zew/wew -18/23, to przez dobę taki dom zużyje 5kW*24h=120kWhTe dane podstawiam do mojego arkusza ze stopki w " Prosty kalkulator zużycia energii do ogrzewania na podstawie aktualnego zużycia w kWh/dobę" i odczytuję wynik tj 11 707kWh/rok. Okres grzewczy przyjmuję 200 dni przy śr temp 3* - te dane można zmienić dla wybranej strefy. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 04.01.2014 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Wyszło mi z amatorskich obliczeńStraty przez przenikanie (dT = 41*C) = 3 kWStraty na mostkach termicznych = 450 WMoc na wyrównanie temperatury przegród = 300 WStraty na wentylacji = 1,2 kWRazem około 5 kW Średnie temperatury we Wrocławiu:Sty -0,5Lut 0,1Marz 4,2Kw 9,9Maj 14,9Cze 18,2Lip 19,9Sie 19,5Wrze 15,2Paź 10Lis 4,7Gru 0,6 Edytowane 4 Stycznia 2014 przez ZbyszekT błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Mam dom, obliczone zapotrzebowanie na moc CO = 5 kW zaprojektowane dla II strefy, tj. przy temp. zewnętrznej -18*C a temp wewn. + 23*C. Dom w okolicach Wrocławia. (zakładam, że kW jest to moc potrzebna przy określonej różnicy temperatur, a kWh zależą już mocno od pogody) Jak to teraz mogę przeliczyć na kWh zużycia rocznie energii na cele CO, zakładając jakieś średnie warunki pogodowe? Roczne zapotrzebowanie na cele CO bedzie w okolicach 9 tys kWh (+-1k kWh) Sporo osob tutaj nie potrafi przeczytac kilku zdan ze zrozumieniem, ale sie tym nie przejmuj. Taki urok tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.01.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 ... Sporo osob tutaj nie potrafi przeczytac kilku zdan ze zrozumieniem, ale sie tym nie przejmuj. Taki urok tego forum.i inni mądrale Jo - reszta wszystkowiedzący fachowcy-praktycy. Po pierwsze - z takimi danymi od ZT to można tylko oszacować, a ten chciał to policzyć Po drugie - ktoś kto nie znając danych budynku i jego położenia powie że 9000kWh - to tylko podaje przybliżone wartości i to mocno przybliżone, bo jak sie weźmie dwa domy o,takiej same grubości izolacji, tyle samo okien i drzwi, tylko jeden to parterówka a drugi z użytkowym poddaszem i oba jak się domyślacie o różnej powierzchni zabudowy ale o takim samym obciążeniu, to różnica będzie ponad 20% - waszym sposobem przybliżania jak dla kogoś to nie problem - to mnie to zwisa, a nawet kalafiorem lata, ale różnica 2000kWh dla 9000kWh to dla mnie znaczna wartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.01.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 i inni mądrale Arkusz liczący zapotrzebowanie domu na podstawie dobowego zużycia opublikowałem już dawno, liczy dość poprawnie - masz lepszy to proszę podaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 jak dla kogoś to nie problem - to mnie to zwisa, a nawet kalafiorem lata, ale różnica 2000kWh dla 9000kWh to dla mnie znaczna wartość Nie rznij cwela. Potrafisz podac dokladniej to podaj. Nie potrafisz - zmilcz koles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.01.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witaj Zbyszek T, Ja dla nowego projektu mojego przyszłego domu mam pow= 143m2, zapotrzebowanie na moc grzewczą 2800 W, zużycie roczne 3500 kWh.Wskaźnik Ea= 27 kWh/m2*rok, ale to nie jest tu ważne, bo się i tak "skraca".Czyli w Twoim przypadku musisz:1) podzielić Twoją powierzchnię przez moją i wyjdzie Ci wsp. K12) podzielić Twoją moc przez moją i wyjdzie współczynnik K23) pomnożyć K1*K2*3500kWh i powinno w przybliżeniu wyjść roczne zużycie.Mam nadzieję, że to dobra porada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Ja dla nowego projektu mojego przyszłego domu mam pow= 143m2, zapotrzebowanie na moc grzewczą 2800 W, zużycie roczne 3500 kWh. Wskaźnik Ea= 27 kWh/m2*rok, ale to nie jest tu ważne, bo się i tak "skraca". Czy to jest obliczone zapotrzebowanie na cieplo (samo CO), czy faktyczne zuzycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.01.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witaj Zbyszek T, Ja dla nowego projektu mojego przyszłego domu mam pow= 143m2, zapotrzebowanie na moc grzewczą 2800 W, zużycie roczne 3500 kWh. Wskaźnik Ea= 27 kWh/m2*rok, ale to nie jest tu ważne, bo się i tak "skraca". Czyli w Twoim przypadku musisz: 1) podzielić Twoją powierzchnię przez moją i wyjdzie Ci wsp. K1 2) podzielić Twoją moc przez moją i wyjdzie współczynnik K2 3) pomnożyć K1*K2*3500kWh i powinno w przybliżeniu wyjść roczne zużycie. Mam nadzieję, że to dobra porada Metoda porównawcza to ostateczność i ma sens jedynie wtedy gdy porównujemy porównywalne. W tym przypadku podobienstw oprócz zblizonej powierzchni ciezko sie dopatrzyc. Poza tym uważam ze twoje obliczenia są nazbyt optymistyczne, jakos tak sie dziwnie składa ze obliczenia ozc dla nowych projektów są coraz czesciej niedoszacowane w odróznieniu od tych starszych gdzie było zawsze przeszacowanie i to czasami ponad 200%. Wracając do tematu, w domu ZT jest jeszcze piwnica która co nieco zmieni zapotrzebownie w stosunku do takiego samego domu ale bez piwnicy. Znam rzuty tego budynku ale danych odnosnie izolacji nie mam, to co w projekcie zapewne ulegnie zmianie. Dlatego tez nie chciałbym nawet szacowac zapotrzebowania, nie mniej jednak uważam ze przekroczy ono 10000 kWh. Przeliczanie opierajace sie na projektowym obciązeniu cieplnym i to nie w pelni wiarygodnym moze zawierac bład który mi trudno oszacować. Reasumując, na podstawie danych które posiadam nie jestem w stanie dokładnie tego oszacować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Dlatego tez nie chciałbym nawet szacowac zapotrzebowania, nie mniej jednak uważam ze przekroczy ono 10000 kWh. Przeliczanie opierajace sie na projektowym obciązeniu cieplnym i to nie w pelni wiarygodnym moze zawierac bład który mi trudno oszacować. Reasumując, na podstawie danych które posiadam nie jestem w stanie dokładnie tego oszacować. A zakladajac ze te 5kW jest prawidlowo obliczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.01.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 A zakladajac ze te 5kW jest prawidlowo obliczone? Tak jak wczesniej napisałem < 10000 kWh, ale to tak zgrubnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.01.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Tak jak wczesniej napisałem < 10000 kWh, ale to tak zgrubnie. Również dla temp wew 23* - jak podał? Mój kalkulator policzył dla temp podanej. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.01.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Również dla temp wew 23* - jak podał? Mój kalkulator policzył dla temp podanej. Nie, dla 20 oC, dla 23 oC bedzie ok 7-8 % wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 04.01.2014 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Dla dT = 41 *C czyli temp. zewn. = -18*C a temp. wewn = 23*C mamy 5 kW.Więc skoro 5 kW to 5 kW dla określonej różnicy temperatur, to nie ma dalej znaczenia czy dla 20*C czy dla 23 *C, skoro pierwsza dana wartość jest dla określonego dT.Wynikowe kWh to tak jakby suma zużycia w poszczególnych godzinach w zależności od dT na przestrzeni okresu grzewczego. 5 kW rozkłada się liniowo? tzn. dla dT=41*C jest 5 kW, czy to oznacza, że Energia tracona = (t wewn - t zewn) x 5 000 W / 41 *C Liczy się proporcjonalnie tak jak by wynikało z przenikalności ??? Edytowane 4 Stycznia 2014 przez ZbyszekT l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts