Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeliczenie kW na kWh

ZbyszekT

Recommended Posts

Mam dom, obliczone zapotrzebowanie na moc CO = 5 kW zaprojektowane dla II strefy, tj. przy temp. zewnętrznej -18*C a temp wewn. + 23*C.

Dom w okolicach Wrocławia. (zakładam, że kW jest to moc potrzebna przy określonej różnicy temperatur, a kWh zależą już mocno od pogody)

Jak to teraz mogę przeliczyć na kWh zużycia rocznie energii na cele CO, zakładając jakieś średnie warunki pogodowe?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli ten post, to nie jest żart i prowokacja, to jestem załamany poziomem szkolnictwa w Polsce:jawdrop:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilowatogodzina

1 kWh odpowiada ilości energii, jaką zużywa przez godzinę urządzenie o mocy 1000 watów, czyli jednego kilowata. Jeśli dom na dobę zużywa 12kWh, to upraszczając można powiedzieć, że zużywa 0,5kw na 1 godzinę.

Według projektu, przy dużym mrozie będziesz zużywał 24h*5kW = 120kWh

Mam dom, obliczone zapotrzebowanie na moc CO = 5 kW zaprojektowane dla II strefy, tj. przy temp. zewnętrznej -18*C a temp wewn. + 23*C.

Dom w okolicach Wrocławia. (zakładam, że kW jest to moc potrzebna przy określonej różnicy temperatur, a kWh zależą już mocno od pogody)

Jak to teraz mogę przeliczyć na kWh zużycia rocznie energii na cele CO, zakładając jakieś średnie warunki pogodowe?

"zapotrzebowanie na moc CO = 5 kW" :bash: - weź się ogarnij chłopie, jak z takim poziomem chcesz sam policzyć to o co pytasz :lol2: :lol2: :lol2:

"zakładam, że kW jest to moc potrzebna przy określonej różnicy temperatur, a kWh zależą już mocno od pogody" - poziom szkolnictwa teraz to już poniżej zera ;)

A ja policzę, może innym się przyda taki tok myślenia, zwłaszcza że Z.T jest z Wrocka.

Załóżmy, że przez całą dobę jest temp zew/wew -18/23, to przez dobę taki dom zużyje 5kW*24h=120kWh

Te dane podstawiam do mojego arkusza ze stopki w " Prosty kalkulator zużycia energii do ogrzewania na podstawie aktualnego zużycia w kWh/dobę" i odczytuję wynik tj 11 707kWh/rok. Okres grzewczy przyjmuję 200 dni przy śr temp 3* - te dane można zmienić dla wybranej strefy.

Edytowane przez kbab

Wyszło mi z amatorskich obliczeń

Straty przez przenikanie (dT = 41*C) = 3 kW

Straty na mostkach termicznych = 450 W

Moc na wyrównanie temperatury przegród = 300 W

Straty na wentylacji = 1,2 kW

Razem około 5 kW

Średnie temperatury we Wrocławiu:

Sty -0,5

Lut 0,1

Marz 4,2

Kw 9,9

Maj 14,9

Cze 18,2

Lip 19,9

Sie 19,5

Wrze 15,2

Paź 10

Lis 4,7

Gru 0,6

Edytowane przez ZbyszekT
błąd

Roczne zapotrzebowanie na cele CO bedzie w okolicach 9 tys kWh (+-1k kWh)

Sporo osob tutaj nie potrafi przeczytac kilku zdan ze zrozumieniem, ale sie tym nie przejmuj. Taki urok tego forum.

...

Sporo osob tutaj nie potrafi przeczytac kilku zdan ze zrozumieniem, ale sie tym nie przejmuj. Taki urok tego forum.

i inni mądrale

Jo - reszta wszystkowiedzący fachowcy-praktycy.

Po pierwsze - z takimi danymi od ZT to można tylko oszacować, a ten chciał to policzyć

Po drugie - ktoś kto nie znając danych budynku i jego położenia powie że 9000kWh - to tylko podaje przybliżone wartości i to mocno przybliżone, bo jak sie weźmie dwa domy o,takiej same grubości izolacji, tyle samo okien i drzwi, tylko jeden to parterówka a drugi z użytkowym poddaszem i oba jak się domyślacie o różnej powierzchni zabudowy ale o takim samym obciążeniu, to różnica będzie ponad 20% - waszym sposobem przybliżania

jak dla kogoś to nie problem - to mnie to zwisa, a nawet kalafiorem lata, ale różnica 2000kWh dla 9000kWh to dla mnie znaczna wartość

Witaj Zbyszek T,

Ja dla nowego projektu mojego przyszłego domu mam pow= 143m2, zapotrzebowanie na moc grzewczą 2800 W, zużycie roczne 3500 kWh.

Wskaźnik Ea= 27 kWh/m2*rok, ale to nie jest tu ważne, bo się i tak "skraca".

Czyli w Twoim przypadku musisz:

1) podzielić Twoją powierzchnię przez moją i wyjdzie Ci wsp. K1

2) podzielić Twoją moc przez moją i wyjdzie współczynnik K2

3) pomnożyć K1*K2*3500kWh i powinno w przybliżeniu wyjść roczne zużycie.

Mam nadzieję, że to dobra porada

Witaj Zbyszek T,

Ja dla nowego projektu mojego przyszłego domu mam pow= 143m2, zapotrzebowanie na moc grzewczą 2800 W, zużycie roczne 3500 kWh.

Wskaźnik Ea= 27 kWh/m2*rok, ale to nie jest tu ważne, bo się i tak "skraca".

Czyli w Twoim przypadku musisz:

1) podzielić Twoją powierzchnię przez moją i wyjdzie Ci wsp. K1

2) podzielić Twoją moc przez moją i wyjdzie współczynnik K2

3) pomnożyć K1*K2*3500kWh i powinno w przybliżeniu wyjść roczne zużycie.

Mam nadzieję, że to dobra porada

Metoda porównawcza to ostateczność i ma sens jedynie wtedy gdy porównujemy porównywalne. W tym przypadku podobienstw oprócz zblizonej powierzchni ciezko sie dopatrzyc.

Poza tym uważam ze twoje obliczenia są nazbyt optymistyczne, jakos tak sie dziwnie składa ze obliczenia ozc dla nowych projektów są coraz czesciej niedoszacowane w odróznieniu od tych starszych gdzie było zawsze przeszacowanie i to czasami ponad 200%.

Wracając do tematu, w domu ZT jest jeszcze piwnica która co nieco zmieni zapotrzebownie w stosunku do takiego samego domu ale bez piwnicy. Znam rzuty tego budynku ale danych odnosnie izolacji nie mam, to co w projekcie zapewne ulegnie zmianie. Dlatego tez nie chciałbym nawet szacowac zapotrzebowania, nie mniej jednak uważam ze przekroczy ono 10000 kWh. Przeliczanie opierajace sie na projektowym obciązeniu cieplnym i to nie w pelni wiarygodnym moze zawierac bład który mi trudno oszacować. Reasumując, na podstawie danych które posiadam nie jestem w stanie dokładnie tego oszacować.

Dlatego tez nie chciałbym nawet szacowac zapotrzebowania, nie mniej jednak uważam ze przekroczy ono 10000 kWh. Przeliczanie opierajace sie na projektowym obciązeniu cieplnym i to nie w pelni wiarygodnym moze zawierac bład który mi trudno oszacować. Reasumując, na podstawie danych które posiadam nie jestem w stanie dokładnie tego oszacować.

A zakladajac ze te 5kW jest prawidlowo obliczone?

Dla dT = 41 *C czyli temp. zewn. = -18*C a temp. wewn = 23*C mamy 5 kW.

Więc skoro 5 kW to 5 kW dla określonej różnicy temperatur, to nie ma dalej znaczenia czy dla 20*C czy dla 23 *C, skoro pierwsza dana wartość jest dla określonego dT.

Wynikowe kWh to tak jakby suma zużycia w poszczególnych godzinach w zależności od dT na przestrzeni okresu grzewczego.

5 kW rozkłada się liniowo? tzn. dla dT=41*C jest 5 kW, czy to oznacza, że Energia tracona = (t wewn - t zewn) x 5 000 W / 41 *C

Liczy się proporcjonalnie tak jak by wynikało z przenikalności ???

Edytowane przez ZbyszekT
l