Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeliczenie kW na kWh

ZbyszekT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy to jest obliczone zapotrzebowanie na cieplo (samo CO), czy faktyczne zuzycie?

Obliczone w OZC.

Dla przypadku z tego wątku moim sposobem wychodzi jakieś 6250 kWh przy podobnej powierzchni, ale ja miałem policzone dla innej strefy - Mielec, czyli -20st. W takim wypadku pewno zużycie jeszcze wzrośnie. Obstawiam ostatecznie około 6500kWh rocznie na samo ogrzewanie.

To nie jest idealna metoda, ale piszę to, co wydaje mi się jakoś słuszne.

Obliczone w OZC.

Dla przypadku z tego wątku moim sposobem wychodzi jakieś 6250 kWh przy podobnej powierzchni, ale ja miałem policzone dla innej strefy - Mielec, czyli -20st. W takim wypadku pewno zużycie jeszcze wzrośnie. Obstawiam ostatecznie około 6500kWh rocznie na samo ogrzewanie.

To nie jest idealna metoda, ale piszę to, co wydaje mi się jakoś słuszne.

Podales 27kWh/(m2*rok) i jednoczesnie dla powierzchni 143m2 zapotrzebowanie wychodzi 3500kWh/rik. Co na to matematyka? :)

Podales 27kWh/(m2*rok) i jednoczesnie dla powierzchni 143m2 zapotrzebowanie wychodzi 3500kWh/rik. Co na to matematyka? :)

Dobra, troszeczkę pokopałem, bo robiłem różne wersje, ale to jest w przybliżeniu. A tak dokładnie to jest tak:

wyniki.jpg

Tu widać wszystko lepiej.:confused:

Nie no dalej nie widać:

Ea=24,3 kWh/m2*rok

pow=143m2

Qh=3476 kWh/rok

To są dane o OZC - nie wiem, czemu przycina rodzielczość

Edytowane przez Przemek Kardyś

Nie, dla 20 oC, dla 23 oC bedzie ok 7-8 % wiecej

Coś cieńko liczysz te procenty, bo wg mnie to każdy K podniesie zapotrzebowanie ok 6%, zatem do swoich 10k kWh powinieneś dodać 18%. Udowodnij te swoje 7-8%? Może podaj jaką średnią temp zew przyjąłeś dla sezonu grzewczego.

Podal 5kW dla +23*C w domu.

Tak też policzyłem.

Edytowane przez kbab

Coś cieńko liczysz te procenty, bo wg mnie to każdy K podniesie zapotrzebowanie ok 6%, zatem do swoich 10k kWh powinieneś dodać 18%. Udowodnij te swoje 7-8%? Może podaj jaką średnią temp zew przyjąłeś dla sezonu grzewczego.

Tak, faktycznie to kazdy stopień to wzrost o ok 6,5 do 7,5% w zapotrzebowaniu na ciepło

No licząc z proporcji to tek wyjdzie.

Ale jeśli jest to proporcjonalne, to każdy 1*C zmienia zapotrzebowanie na moc o 2,4% a nie 7%.

A jak się ma wymiarowanie do tego?

Konkretny przykład z wątku "ogrzewający elektrycznością"

Parterówka 152 m2

kable grzejne 12,8 kW

Zużycie za całą zimę 8 850 kWh elektryczność + 2 mp drewna w kominku

Czyli mi z 5 kW wychodzi 12 000 kWh przez całą zimę

a komuś innemu

z 12,8 kW wyszło 10 000 kWh

Czyli co, ludzie wyjeżdżają na długie delegacje?

Czy też jak mi wyszło 5 kW zapotrzebowania na moc, to muszę piec na ekogroszek 16 kW zainstalować? :D

Jakos dziwnie "nietypowe" sa te parametry u Ciebie.

Wg jakiego projektu budujesz? Mozna gdzies zerknac? Albo ktos Ci popieprzyl obliczenia.

Buduję według projektu indywidualnego i nie jest on (projekt) jeszcze skończony. Stąd siłą rzeczy obliczeń nie mam jeszcze od konstruktora tylko robiłem sam dla siebie.

Może jest nie tak, ale wychodzi mi z roczne zużycie energii 3500 kWh na CO i dlatego myślę o prądzie w II taryfie i grzałka i baniak 800L.

Dom jak wiadomo 143m2, parterowy, 20cm styro w podłogę, 20cm styro 0,03 (taki z grafitem) na ściany, 30cm na sufit, rekuperacja, duże okna od południa, żadnych od północy, wszystkie okna 3-szybowe k-0,6 (REHAU) montowane w warstwie docieplenia. Do tego glikolowy GWC.

Uważasz, że te parametry są nieosiągalne? A jakie powinny być realnie?