Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeliczenie kW na kWh

ZbyszekT

Recommended Posts

Nie sądzisz ,że wyzywanie od CWELI to przesada.No chyba ,że masz do czynienia z kryminałem.

Na warszawkę obrażają się zazwyczaj ci co tu nie bywają.Jak przyjadą to zostają

Co to, jakas odmiana warszawskiej solidarnosci jader?

Z tym gostkiem nie pierwszy raz mam kontakt i tylko powielam jego "styl".

Ty pewnie piszesz o "sloikach". To "zostanie", to raczej akt desperacji niz fascynacja. Taka nasza odmiana "slamsow".

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie sądzisz ,że wyzywanie od CWELI to przesada.No chyba ,że masz do czynienia z kryminałem.

Na warszawkę obrażają się zazwyczaj ci co tu nie bywają.Jak przyjadą to zostają

fachman19 daj spokój :)

to wolny kraj - każdy ma prawo pokazywać się z dowolnej strony, Pyxis też

skoro wypisuje takie rzeczy, to musi ma jakiś problem ze sobą, jakby powiedział mi to w oczy, to ja miałbym problem z nim - do rozwiązania, a tak - niech szczeka :)

Buduję według projektu indywidualnego i nie jest on (projekt) jeszcze skończony. Stąd siłą rzeczy obliczeń nie mam jeszcze od konstruktora tylko robiłem sam dla siebie.

Może jest nie tak, ale wychodzi mi z roczne zużycie energii 3500 kWh na CO i dlatego myślę o prądzie w II taryfie i grzałka i baniak 800L.

Dom jak wiadomo 143m2, parterowy, 20cm styro w podłogę, 20cm styro 0,03 (taki z grafitem) na ściany, 30cm na sufit, rekuperacja, duże okna od południa, żadnych od północy, wszystkie okna 3-szybowe k-0,6 (REHAU) montowane w warstwie docieplenia. Do tego glikolowy GWC.

Uważasz, że te parametry są nieosiągalne? A jakie powinny być realnie?

Projektowe obciązenie cieplne ok 3,5 kW

Zapotrzebowanie na ciepło ok 5500-6500 kWh

O 3500 kWh mozesz zapomniec

• 1 year później...

WAŻNE WYCHODZĄ WAM kWh np.10 tys kWh z mocy przeliczonej, lecz teraz każdy operator przelicza to tak 1kW zainstalowanej mocy x stawka za 3 do 6 kWh na godzinę .Pytanie z czego się to bierze jakaś tajna broń. Liczmy od tył mam wydać 3 tys zł na ogrzewanie czyli 3 razy 50 gr za 1 kWh tj 1.5 zł czyli 2000 kwh tyle se kupicie za te 3 tys zł . Radzę uważać 8 tys kWh może kosztować 12 tys zł ? prawdza czy fałsz taka informację otrzymałem od zaufanego elektryka pozdrawiam

No licząc z proporcji to tek wyjdzie.

Ale jeśli jest to proporcjonalne, to każdy 1*C zmienia zapotrzebowanie na moc o 2,4% a nie 7%.

A jak się ma wymiarowanie do tego?

Konkretny przykład z wątku "ogrzewający elektrycznością"

Parterówka 152 m2

kable grzejne 12,8 kW

Zużycie za całą zimę 8 850 kWh elektryczność + 2 mp drewna w kominku

Czyli mi z 5 kW wychodzi 12 000 kWh przez całą zimę

a komuś innemu

z 12,8 kW wyszło 10 000 kWh

Czyli co, ludzie wyjeżdżają na długie delegacje?

Czy też jak mi wyszło 5 kW zapotrzebowania na moc, to muszę piec na ekogroszek 16 kW zainstalować? :D

Mam dom, obliczone zapotrzebowanie na moc CO = 5 kW zaprojektowane dla II strefy, tj. przy temp. zewnętrznej -18*C a temp wewn. + 23*C.

Dom w okolicach Wrocławia. (zakładam, że kW jest to moc potrzebna przy określonej różnicy temperatur, a kWh zależą już mocno od pogody)

Jak to teraz mogę przeliczyć na kWh zużycia rocznie energii na cele CO, zakładając jakieś średnie warunki pogodowe?

Proste pytanie, a tyle zamieszania.

Jeżeli przy, 23oC wewnątrz i -18oC max zewnątrz (dt 41oC) jest 5kW,

to zakładając 200 dni grzewczych wyjdzie Ci max 24000kWh, ale to tylko teorertycznie.

W praktyce dla zużycia rocznego potrzebna jest średnia temperatura zewnętrzna.

Załóżmy średnie tz +3oC i wówczas średnia różnica wewnątrz-zewnątrz wyniesie 20oC.

Dalej jest prosty rachunek 24000kWh dzielimy przez 41oC i mnożymy przez 20oC to daje 11707,32 kWh.

Uzyskaną wartość można odnieść do powierzchni lub kubatury.

Skąd się wzięło max 5kW to pytanie z "innej bajki".

Pozdrawiam.

Oczywiście że się zgadza ale grzeje Pan non stop 3,5 kW x 24 godziny = nie wiem w prosty sposób x 2 taryfa 20 groszy za 1 kWh = 70 gr x 24 h = 15,40 zł czy to prawda ? x 30 dni = 454 zł miesięcznie ale sprzedawcy energii w zależności od promieniowania kosmicznego przeliczają x 3 do 15 kWh na godzinę , szczęka mi opadła i to jest nie całkiem prawda może razy 5 ? skąd to się bierze ?

Projektowe obciązenie cieplne ok 3,5 kW

Zapotrzebowanie na ciepło ok 5500-6500 kWh

O 3500 kWh mozesz zapomniec

Oczywiście że się zgadza ale grzeje Pan non stop 3,5 kW x 24 godziny = nie wiem w prosty sposób x 2 taryfa 20 groszy za 1 kWh = 70 gr x 24 h = 15,40 zł czy to prawda ? x 30 dni = 454 zł miesięcznie ale sprzedawcy energii w zależności od promieniowania kosmicznego przeliczają x 3 do 15 kWh na godzinę , szczęka mi opadła i to jest nie całkiem prawda może razy 5 ? skąd to się bierze ?

Nie wiem skad takie sposoby obliczeń, podałem wyraznie jakie parametry moze miec Twój dom. ale jak widac nie rozumiesz co oznacza projektowe obciązenie cieplne = 3,5 kW. Trudno, przejdzmy do zapotrzebowania na ciepło, tu tez mowa o promieniowaniu kosmicznym, trzeba zejsc na ziemię niestety, wrazajac do meritum przy ogrzewaniu czystym pradem w taryfie G12w te koszty bez zadnej akumulacji wynosza ok 2680 zł (6000 kWh, Tauron G12w, bez cwu) dla innych dostawców koszty mogą byc wieksze.