lucano 04.01.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witam, Generalnie jak czyta się w internecie artykuły na temat ogrzewania to wszyscy zgodnie jednym chórem podkreślają, że jest mniej kurzu bo nie ma takiej cyrkulacji powietrza jak przy tradycyjnych grzejnikach. Dlatego chciałem sie poradzić osób które mają u siebie ogrzewanie podłogowe. Czy rzeczywiście taki ogrzewanie powoduje to, że tego kurzu mniej sie unosi w powietrzu i większość spoczywa na podłodze ( tym samym mniej się go wdycha)? Z góry dzięki za odpowiedzi. Jeśli macie jeszcze negatywne spostrzeżenia na temat takiego rodzaju ogrzewania to chętnie przyjmę uwagi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.01.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witam, ...., że jest mniej kurzu bo nie ma takiej cyrkulacji powietrza jak przy tradycyjnych grzejnikach. ................... Czy rzeczywiście taki ogrzewanie powoduje to, że tego kurzu mniej sie unosi w powietrzu i większość spoczywa na podłodze ( tym samym mniej się go wdycha)? Z góry dzięki za odpowiedzi. Jeśli macie jeszcze negatywne spostrzeżenia na temat takiego rodzaju ogrzewania to chętnie przyjmę uwagi. Pozdrawiam Kurzu jest tyle samo, mniej się wdycha gdy się częściej sprząta, nie powoduje gwałtownych ruchów powietrza(dzieci, pies , przeciągi). Sam osobiście użytkuje ogrzewanie podłogowe ok 10 lat, w domu 2 lata (brak charakterystycznego ruchu konwekcyjnego w pomieszczeniach) i w połączeniu z odkurzaczem centralnym i wentylacją mechaniczną z filtrami powietrza, mogę przyznać, że kurzu jest mniej. Niemniej najwięcej pochodzi z proszków do prania, ubrań i użytkowników domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saszka877 05.01.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Ja użytkuje podłogówke na 135 m2 po całości od 2 miesięcy, sa i panele i płytki. przy -5 zasilanie miałem 30 stopnia a ile na podłodze było 24?25? nie ma takiej możliwości by przy takiej temp kurz sie unosil. Jak sie nie sprzata to tak czy siak sie bedzie unosil. Kto czyści co sezon kaloryfery? nie mówie tu o przeleceniu szmatka z wierzchu? nikt, a raczej mało kto i co masz nad kaloryferem? kurz ktory sie osadza na scianie bo wiadomo ze kaloryfer jest wyzsza temp zasilany. ogolnie poleceam podlogowke po calosci. Moja żona była przeciwna, gdy wyłączyłem jedna pętle na panelach, na drugi dzien słyszałem co zrobiłeś że zimny jest panel w pewnym miejscu:D ps. chciała panele bo mówiła ze sa cieplejsze i wtedy sie przekonała że tak do konca nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.01.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 może nie tyle jest go mniej, co mniej go się unosi w powietrzu - jak koledzy piszą, bo za mala różnica temp pomiędzy podłogą a powietrzem w pomieszczeniu, więc nie ma unoszenia konwekcyjnego. Dodatkowo niektórzy użytkownicy podłogówki i WM zauważyli jakby "zbieranie się" kurzu pod wyciągami np. we wiatrołapie - nie wiem, nie mam WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.01.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Podłoga oddaje ciepło na drodze promieniowania ,a nie konwekcji.Wyobraź sobie sytuacje ,że powietrzne podnosi się wraz z kurzem.Co zostanie przy podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.01.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Każde źródło ciepła zawsze wymienia swoją energię za pośrednictwem konwekcji powietrza oraz promieniowania podczerwonego! Jednak proporcje udziału poszczególnych sposobów wymiany ciepła mogą być bardzo różne. http://www.ogrzewnictwo.pl/poradnik/ogrzewane-konwekcyjne-i-ogrzewanie-na-podczerwien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchmiel74 31.03.2014 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Witam, nie za bardzo wiem na który temat wejść na forum, tyle tu tego jest. Chcę założyć sobie ogrzewanie podłogowe, byłem kiedyś u kolegi co miał takowe i od razu zaskoczenie. W powietrzu ok. 19 stopni, ale grzało od nóg i miałem wrażenie dużego ciepła. Ale zastanawiam się nad minusami. Lubię wykończenia w drewnie no i czy np. parkiet na podłodze się po jakimś czasie nie wybrzuszy ? Ogrzewane mocno drewno nienaturalnie wysycha i boję się problemów. Czy ktoś ma doświadczenia z drewnianą podłogą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 01.04.2014 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Witam, nie za bardzo wiem na który temat wejść na forum, tyle tu tego jest. Chcę założyć sobie ogrzewanie podłogowe, byłem kiedyś u kolegi co miał takowe i od razu zaskoczenie. W powietrzu ok. 19 stopni, ale grzało od nóg i miałem wrażenie dużego ciepła. Ale zastanawiam się nad minusami. Lubię wykończenia w drewnie no i czy np. parkiet na podłodze się po jakimś czasie nie wybrzuszy ? Ogrzewane mocno drewno nienaturalnie wysycha i boję się problemów. Czy ktoś ma doświadczenia z drewnianą podłogą ? Kto pyta, nie błądzi. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211426-Podłogówka-parkiet-deska-podłogowa-opinie-posiadaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.04.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Czy potrafisz sobie wyobrazić jak podnosi się powietrze nad podłogą i porywa kurz.Co zostanie pod spodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.04.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 .............. Lubię wykończenia w drewnie no i czy np. parkiet na podłodze się po jakimś czasie nie wybrzuszy ? Ogrzewane mocno drewno nienaturalnie wysycha i boję się problemów. Czy ktoś ma doświadczenia z drewnianą podłogą ? Miałem ten sam dylemat co do drewna i ogrzewania podłogowego. Po wielu konsultacjach i niejasnych odpowiedziach "fachowców" musiałem dokonać wyboru. Z większość porad wynikało, że drewno na podłogówce będzie miało większe tendencje do "pracy" wysychania itp. : Ponieważ priorytetem był dla mnie parkiet dębowy klepka jednolita - grubości 22 mm to położyłem na dwóch poziomach parkiet plus schody dębowe i nie dałem tam podłogówki. Podłogówkę dałem w łazienkach, garderobie i kuchni tam gdzie płytki a tam gdzie parkiet są grzejniki. Rozwiązanie się sprawdza ale zaznaczam, że źródłem ogrzewania jest ekogroszek więc np. przy pompach to rozwiązanie raczej odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchmiel74 02.04.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Dzięki Rotan, tak jak w temacie o płytkach, już czytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchmiel74 02.04.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Dzięki czp01. Ja parkiety obserwuję w domach od wielu lat jak się zachowują. Te 22 cm są solidne i wyglądają na monolit. Nawet po 2-3 latach nic się nie dzieje i każdy producent może w krótkim czasie powiedzieć, że jego są dobre. Natomiast po wielu latach na niektórych parkietach robią się coraz większe szczeliny między klepkami i wtedy jest ból. Tym bardziej jak nienaturalnie będzie grzało od spodu obawiam się problemów. Dlatego lepiej pytać tych co mają kilka lat praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchmiel74 02.04.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Natomiast korzystając z okazji zapytam, bo to forum to jakiś kolos jest. Z jednej strony to fajnie pomyślałem bo wszystko tu jest. Ale jak teraz zaczynam szukać to niesamowity gąszcz tematów widzę. Czy jest tu jakaś mapa tematów, jakiś nie wiem, blokowy podział treści ? Wszędzie jak wejdę to fajnie są rozwijane tematy, ale znaleźć je w przeglądarce, czy czymś podobnym jest niezmiernie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.04.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 ......... ale znaleźć je w przeglądarce, czy czymś podobnym jest niezmiernie ciężko. Ja stosuję sprawdzony sposób google i site:forum.muratordom.pl "..........................." w cudzysłów wpisujesz interesujący cię wątek, problem i dużo wygodniej przeszukuje zasoby forum - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchmiel74 05.04.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 No rzeczywiście działa to Google, bez "site" też wyrzuca nieraz pasujący temat, ale trochę na okrętkę ten sposób. Raz dosyć ważnych tak rzeczy szukałem, coś w Google znalazłem i myślałem, że to wszystko. Po dłuższym czasie przez przypadek Google pokazało mi posty jeszcze bardziej pasujące do tamtego tematu z kilku lat wcześniej. Więc to Google jest niepewne, bo raz coś pokaże a raz nie. Dlatego jednak lepszy byłby pewny mechanizm w MuratorForum. Ale dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 05.04.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Co by było mniej kurzu w domu to polecam kupić dobrą suszarkę do prania. Z każdego suszenia zostaje kupka zbitego kurzu wielkości garści. Szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.04.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 na kurz najlepszy jest okurzacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchmiel74 15.04.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 na kurz najlepszy jest okurzacz Zwłaszcza odkurzacz (nie wiem jak to się fachowo nazywa) który topi kurz w wodzie. Raz taki miałem to kręcił jakoś powietrzem, że cięższe drobinki wpadały w wilgoć na ściance. W zwykłych dawnych odkurzaczach część kurzu wylatuje z powrotem z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.04.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Te lepsze i nie najtańsze odkurzacze mają już filtry hepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.04.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Najwięcej kurzu widzę nie w czasie grzania, ale latem, gdy okna i taras są otwarte, a ogrzewanie podłogowe wyłączone. Więc raczej to nie problem podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts